Cancer: 5 simptome îngrijorătoare care anunţă o tumoare la glanda tiroidă

Afectează întreg organismul pentru că glanda tiroidă reglează şi controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor.
Deşi se întâlneşte mai rar, cancerul la glanda tiroidă se manifestă prin simptome care nu apar la început, ci pe măsură ce tumora se dezvoltă.

Iată care sunt principalele semne care trebuie să te trimită la un consult:

1. Edem sau nodul la nivelul gâtului
2. Durerea gâtului
3. Dificultate la înghiţire şi respiraţie
4. Tumefierea sau creşterea în volum a gâtului
5. Răguşeală şi tuse în lipsa răcelii.


„Oricine sesizează o tumefacţie anormală, un edem sau un nodul în zona gâtului trebuie să meargă neapărat la control.
Acestea pot fi semne ale apariţiei cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.


Cancerul de tiroidă este mai frecvent în rândul femeilor


Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, la femeile şi persoanele cu vârste între 25 şi 65 ani există mai multe şanse să se dezvolte cancerul tiroidian. Deşi motivele nu au fost descoperite încă, apariţia cancerului la femei este de trei ori mai frecventă.

Chiar şi un studiu realizat de cei de la Societatea Americană de Cancer arată că două din trei cazuri de cancer se regăsesc la persoane cu vârste între 20 şi 55 de ani.

 

Cancerul tiroidian este de 4 tipuri


Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop.

În descoperirea cancerului, cunoaşterea factorilor de risc este foarte importantă. Pe lângă expunerea la radiaţii, cancerul tiroidian se poate dezvolta şi pe cale ereditară, prin moştenirea unei gene anormale.



Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcţie de stadiul bolii, de la chirurgie şi tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie.

Potrivit specialiştilor, persoanele diagnosticate cu cancer papilar sau folicular au cele mai mari şanse să se vindece după efectuarea tratamentului specific.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 18 Oct 2013, 21:59
    Simptomele pot sa nu existe

    andrei,eu m-am operat de cancer la tiroida in stadiul 5 si asta pt ca nici un doctor,cu exceptia ultimului,nu mi-a zis sa-mi fac biopsia la nodulul pe care il aveam si eu de vreo 10 ani...si n-am avut nici un simptom...deci sfatul meu e sa-ti faci biopsia

    8
    6

  • andrei pe 18 Oct 2013, 08:25
    Edem sau nodul la nivelul gâtului

    am asa ceva de vreo 10 ani, si am fost la doi medici( ORL) in Barlad si unul dintre ei mi-a spus sa nu il deranjez daca nu ma supara , are vreo 2-3 cm diametru usor aplatizat.. ce sa fac in continuare!!!

    4
    0

  • ANA pe 18 Oct 2013, 01:54
    Explozii radioactive

    Da! E posibilsa fie din cauza varstei cancerul tiroidian, dar mai sigur este ca exploziile radioacive de la centralele nucleare inmultesc aceste cancere. Daca lumea ar intelege ca ne autodistrugem, ar inceta cu utilizarea acestor mari bombe atomice sau nucleare. http://mierealaptisormatca.blogspot.ro/

    10
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod