12 simptome care pot indica prezenta cancerului la barbati

Fiecare barbat care simte dureri in anumite parti ale corpului sau se confrunta cu depresii, febra sau alte simtome aparent inexplicabile, trebuie sa se prezinte la doctor, spun specialistii. Poate fi o alarma falsa, dar in spatele acestor semne se pot ascunde uneori boli grave.
Din pacate, oamenii nu se prezinta la medic decat atunci cand starea lor de sanatate s-a inrautatit foarte mult, iar in aceste momente descopera ca afectiunea de care sufera este intr-un stadiu avansat. Controalele de rutina ar putea ajuta in diagnosticarea timpurie a bolii si, evident, ar mari sansele de vindecare. Potrivit dr. Leonard Lichtenfeld de la Societatea Americana de Cancer, majoritatea barbatilor merg la medic "impinsi" de la spate de femei.

Expertii spun ca sunt multe semne care le pot da barbatilor de gandit si care ar trebui sa-i trimita la medic. Iata 12 dintre acestea:

1. Dureri

Odata cu inaintarea in varsta, barbatii se plang adesea de tot mai multe dureri. Acestea insa, oricat de vagi ar fi, pot fi simptome caracteristice ale anumitor forme de cancer. Desi pot fi alarme false, intrucat nu toate durerile indica prezenta cancerului, este recomandat un control de specialitate.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, orice durere care persista trebuie verificata de medic. Acesta poate realiza o anamneza, pentru a obtine mai multe detalii referitoare la stare ta de sanatate si apoi poate recomanda efectuarea altor teste specifice.

2. Modificari la nivelul testiculelor

Cancerul testicular afecteaza in mod special barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani. Potrivit recomandarilor Societatii Americane de Cancer, examenul testicular trebuie sa fie parte din controlul medical pe care il fac barbatii in vederea depistarii vreunei forme de cancer. Unii specialistii le recomanda barbatilor sa se autoexamineze o data pe luna.


Domnii ar trebui sa fie atenti la simptomele suparatoare pe care le resimt la nivelul testiculelor. Orice modificare la nivelul acestora - fie ca este vorba de cresterea in dimensiune, de aparitia unor noduli sau de senzatia de greutate in scrot - trebuie sa le dea de gandit si sa nu fie ignorata. Cancerul testicular se dezvoalta foarte repede, asadar descoperirea precoce este cruciala.

Mediculul urolog la care se va prezenta barbatul care are asemenea probleme, va realiza examenul testicular si va face o evaluare de ansamblu a starii de sanatate a pacientului. Daca este necesar, se vor face si teste de sange, examinarea scrotului cu ajutorul ultrasunetelor sau se va recomanda realizarea biopsiei.

3. Febra

Febra inexplicabila poate sa indice prezenta cancerului. De asemenea, poate semnala pneumonia sau o alta boala care necesita tratament.

Foarte multe tipuri de cancer provoaca febra la un moment dat. De multe ori, ea apare in momentul in care boala s-a extins si la alte organe. Potrivit Societatii Americane de Cancer, febra poate sa apara in cazul cancerului la sange, precum limfom sau leucemie. Nu ignora febra inexplicabila. Mergi la medic, afla care este cauza si trateaz-o corespunzator.

4. Pierderea in greutate in mod inexplicabil

"Pierderea inexplicabila in greutate este un motiv de ingrijorare, mai ales pentru ca cei mai multi dintre noi slabesc foarte greu", spune dr. Lichtenfeld. Daca un barbat pierde in greutate mai mult de 10% din masa corpului intr-o perioada foarte scurta, trebuie sa mearga la doctor.
Acesta il va examina, ii va adresa intrebari referitoare la regimul alimentar pe care il are si despre alte simptome pe care le resimte. Pe baza acestor informatii, se va decide ce alte investigatii sunt necesare in cazul respectiv.

5. Dureri abdominale si depresie

"Orice barbat care simte dureri abdominale si se confrunta cu depresie, ar trebui sa mearga la doctor", recomanda dr. Lichtenfeld. Expertii spun ca exista o legatura intre depresie si cancerul pancreatic. Alte simptome pot include icterul sau schimbarea scaunelor, care pot sa aiba culoarea gri. In acest caz, medicul va efectua o examinare fizica atenta si iti poate recomanda si alte teste precum: ecografie toracica, examen CT, RMN sau teste de sange.

6. Oboseala

Aceasta este un alt simptom vag, dar care ar putea indica prezenta cancerului. Evident, poate fi cauzata si de alte probleme de sanatate. Ca si febra, oboseala se poate instala dupa ce cancerul s-a extins. Dar, potrivit Societatii Americane de Cancer, poate aparea si in stadiile de inceput, asa cum se intampla in cazul leucemiei sau al unor forme de cancer la colon sau la stomac.

Daca esti adesea extrem de obosit si starea aceasta nu iti trece in timp, ar fi bine sa mergi la doctor. El iti va evalua starea de sanatate si te va ajuta sa stabilesti care este cauza problemei tale si cum o poti depasi.

7. Tuse persistenta

Tusea este un simtom obisnuit daca te confrunti cu raceala, gripa sau alergii. Uneori poate fi un efect secundar al medicamentelor. Dar o tuse prelungita, care tine mai mult de trei-patru saptamani, nu trebuie ignorata.
Poate fi un semn al cancerului sau poate indica o alta problema de sanatate, de exemplu, o bronsita.

Medicul te va examina, va verifica daca plamanii tai functioneaza corespunzator, iar daca esti fumator probabil iti va recomanda o radiografie. Odata ce se va stabili cauza, vei primi si tratamentul necesar.

8. Dificultati la inghitire

"Unii barbati pot avea dificultati la inghitire, dar dupa o vreme pot invata sa traiasca asa", spune dr. Lichtenfeld. "In timp isi schimba dieta si se axeaza mai mult pe lichide. Incep sa consume mai multe supe. Dar dificultatile la inghitire ar putea fi semnul unui cancer gastro-intestinal, de exmplu al cancerului de esofag", adauga specialistul.  

Daca te confrunti cu aceasta problema, nu o lasa nerezolvata, mergi neaparat la medic. Specialistul te va examina, eventual iti va recomanda o ecografie toracica, o endoscopie sau alte teste care sa te ajute sa afli unde este, de fapt, problema.

9. Indigestie

Indigestia persistenta ar putea indica aparitia cancerului de esofagm de gat sau de stomac, de aceea, daca suferi de aceasta afectiune de mai multa vreme, nu azita sa mergi la doctor. Acesta va decide ce teste iti sunt necesare pentru a stabili cauza problemelor tale si tratamentul corespunzator.

10. Schimbari la nivelul pielii

"Ar trebui sa fii atent nu doar la schimbarile care apar la alunitele pe care le ai, ci si la modificarile care se produc in ceea ce priveste pigmentarea pielii", spune dr. Mary Daly de la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia.
De asemenea, sangerarile la nivelul pielii sunt un motiv de a te prezenta la medic. Expertii spun ca nu trebuie sa astepti mai mult de cateva saptamani dupa ce ai observat aceste schimbari ca sa mergi la doctor.

11. Schimbari la nivelul gurii

Daca esti fumator, trebuie sa fii atent la petele albe care iti pot aparea in gura sau la punctele albe de pe limba. Aceste modificari pot indica leucoplazia, o zona precanceroasa care poate progresa spre cancer oral. Medicul stomatolog te poate examina si iti poate indica de alte teste mai sunt necesare pentru a depista de ce suferi.

12. Probleme la urinat

Odata cu inaintarea in varsta, asyfel de probleme sunt din ce in ce mai frecvente. barbatii simt nevoia sa urineze mai des si au sentimentul ca vezica nu este niciodata goala. Daca aceste probleme sunt din ce in ce mai suparatoare sau daca pur si simplu te deranjeaza aceasta situatie, adreseaza-te medicului. Acesta te va examina pentru a stabili daca glanda prostatica este marita. De asemenea, poate solicita un test de sange pentru a verifica nivelul de antigen specific prostatic sau PSA. Acesta este cel mai important marker tumoral din patologia prostatei, de aceea este indicat ca fiecare barbat care a implinit 40 de ani sa faca anual aceasta analiza.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • logofatu maria pe 19 Sep 2009, 20:25
    pt toti

    bun articol ca si celelalte

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod