Un zambet frumos la orice varsta

Tratamentul ortodontic reprezinta modalitatea prin care se pot corecta dizarmoniile dento-maxilare (modificari in dezvoltarea normala a dintilor si a maxilarelor). Tratamentul ortodontic este modalitatea prin care pacientului i se poate reda un profil armonios si un zambet frumos, precum si un aparat masticator sanatos.

Cand este necesar un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate fi preventiv sau interceptiv. Oricat de mica ar fi varsta copilului, corectarea problemelor functionale (de exemplu, pozitionarea buzei inferioare in spatele dintilor superiori, respiratia orala - pe gura, deglutitia infantila - inghitirea cu limba apasand pe dinti etc.) si deconditionarea asa numitelor obiceiuri vicioase (spre exemplu, sugerea degetului, mai ales peste varsta de 2 ani, "mancatul" buzelor, al obrajilor etc.) este importanta pentru asigurarea unei dezvoltatri armonioase a complexului dento-maxilar si pentru prevenirea aparitiei dizarmoniilor la nivelul dintilor si maxilarelor sau la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.
Momentul inceperii tratamentului este ales de ortodont in functie de diagnostic, un factor important fiind si posibilitatea colaborarii cu pacientul.

In cazurile in care dezvoltarea maxilarelor este modificata fata de normal (de exemplu, compresia de maxilar cu prodentie - maxilar superior ingust si alungit si dinti frontali superiori "evazati", ocluzia adanca, ocluzia deschisa, micro si retrognatii - oase maxilare mici si pozitionate mai in spate fata de baza craniului), este necesar tratament orthodontic pentru a corecta dizarmoniile si pentru a asigura o dezvoltare normala, spre un profil armonios si o musculatura "relaxata" periorala.

In cazul in care devierea in dezvoltarea maxilarelor a avut o cauza functionala (vezi exemplele din paragraful anterior), se incepe cu un tratament ortodontic functional. De obicei, tratamentul se continua cu o a doua faza (tratament ortodontic fix), in dentitia permanenta - cand toti dintii permanenti sunt erupti.

In dentitia mixta sau permanenta, lipsa spatiului pe arcade se manifesta prin inghesuire dentara.
Cauzele sunt multiple:

pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti de lapte (care pastreaza locul pe arcada dintilor permanenti ce vor erupe si, pe de alta parte, reprezinta un factor de stimulare a cresterii maxilarelor);

disproportia intre marimea dintilor si a maxilarelor si/sau disproportia intre latimea dintilor superiori si inferiori etc.

Alinierea dintilor in aceste situatii este necesara pentru a preveni cariile, bolile parodontale etc.

De asemenea, este importanta repozitionarea dintilor permanenti care au ramas in os (spre exemplu, canini ramasi inclusi palatinal) sau care au erupt in pozitii modificate pe arcada, pentru a asigura o dezvoltare normala a dintilor si a arcadelor dentare.

Tratamentul ortodontic la adulti

Tratamentul ortodontic la adulti nu este limitat de varsta pacientului. Alinierea dentara se realizeaza cu aparate ortodontice fixe, frecvent din motive estetice, dar in primul rand (cel putin din punctul de vedere al medicului) cu scopul restabilirii functionarii corecte a aparatului dento-maxilar.
Limitele sunt impuse doar de starea de sanatate a dintilor sau a parodontiului.

Pe de alta parte, corectarea anomaliilor scheletale (problemelor severe de crestere a oaselor maxilare) la adulti se realizeaza in asociere cu chirurgia ortognata.

In cazul anumitor pacienti adulti, tratamentul ortodontic este necesar din motive protetice sau parodontale sau pentru a trata sau ameliora probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

Tratamentul ortodontic este de lunga durata

Tratamentul ortodontic necesita o buna colaborare medic-pacient, pentru o lunga perioada de timp. In medie, un tratament ortodontic dureaza 2 ani. Pacientul trebuie urmarit dupa terminarea tratamentului activ, pe perioada contentiei, si ulterior; in cazul copiilor, cel putin pana la terminarea cresterii.

Tratamentele se realizeaza cu aparate ortodontice: fixe sau mobile. In general, tratamentele timpurii in dentitia de lapte se realizeaza cu aparate mobile, placi ortodontice sau aparate functionale, iar colaborarea cu copilul si parintii este foarte importanta.
Copiilor le plac aparatele frumos si viu colorate sau cu abtibilduri.

In dentitia permanenta (adulti sau copii), cel mai eficient mod de tratament este cu aparate fixe, cu bracket-uri metalice sau de portelan (fizionomice). In orice caz, astfel de tratamente cer o serioasa disciplina din partea pacientului (igiena riguroasa, colaborare in tratament, respectarea programarilor). Aparatele fixe nu fac nici un rau smaltului dentar, dar igiena orala trebuie sa fie extrem de riguroasa. Nu pot fi folosite astfel de aparate in cazurile cu igiena orala slaba.

In societatea noastra, felul in care ne prezentam este extrem de important, iar importanta pe care oamenii o dau zambetului lor este evidenta. Aceasta este o realitate. Ortodontia poate fi raspunsul la aceasta situatie.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ilie mihaela pe 9 Oct 2010, 22:11
    dentitia mixta

    fetitei mele de 7ani a inceput sa-i iasa dinti permanenti in spatele dintilor de lapte ce trebuie sa fac .un medic stomatolog mi-a recomandat sa o las asa dar imi este teama sa nu-i creasca stramb.

    0
    0

  • piriiala pe 22 Feb 2010, 15:13
    rinita cronica

    am rinita cronica..... e posibil ca maxilarul superior sa nu se dezvolte in totalitate datorita faptului ca aerul nu ajunge in sinusuri ....in fine maxilarul meu superior din dreapta nu e dezvoltat , se observa :( c pot face ? sa f tratament pt rinita j apoi sa ast sa mi se dezv maxilarul j sa port ji aparat dentar????????:(:((:(:((:(:(:( POATE MA AJUTA S P MN CAREVA UN RASPUNS...PLSSSSSSSSSSS

    0
    0

  • claudia pe 21 Iul 2008, 19:32
    draga daniela

    Cum poti spune aceste cuvinte ,sa-i scoti copilului dintele definitiv ,eu consider ca pentru sanatatea copilului tau bani nu ar trebui sa fie o problema.Cu timpul micutul o sa te invinuiasca ca nu i-ai lasat posibilitatea de a purta un aparat dentar si va trebui sa recurga la un implant.

    0
    0

  • daniela pe 17 Iun 2008, 09:29
    informatie

    buna ziua as vrea sa stiu daca unui copil care i-a aparut un dinte definitiv, ce se intampla daca il scot a crescut stramb si aparatul dentar costa o gramada de bani multumesc

    0
    0

  • carp laura pe 30 Mai 2008, 12:15
    schimbarea dintilor

    fetitei mele iau cazut 2 din ti in decembrie 2007 si nici acu, sf lunii mai, nu iau crescut. As vrea sa stiu daca e o problema faptul ca nu iau crescut sau e o normalitate

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod