Riscurile expunerii la soare

Iti place sa stai la soare, la mare, sa te bronzezi si sa te intorci din vacanta, invidiata de toate prietenele pentru culoarea aramie a pielii tale... Dar zilele caniculare ale lunilor iulie si august si soarele puternic nu iti fac atat de bine pe cat crezi. Cel mai bine este sa te protejezi si sa nu faci rabat de la sanatate.

Astfel incat, cel mai bine este sa urmezi aceste sfaturi, pentru a evita riscurile expunerii la soare:

Este bine ca expunerea la soare sa nu se faca intre orele 11.00 - 17.00, deoarece exista riscul de arsuri solare si/sau insolatie.

Intre orele 7.00 - 10.00 este foarte bine pentru copii sa fie lasati dezbracati sa se joace pe nisip in apropierea marii, deoarece aerosolii sunt benefici pentru protejarea arborelui bronsic.

Protectia pielii persoanelor cu sensibilitate crescuta (blonzi, albinosi) trebuie sa se faca cu crema de protectie solara.

Foarte mare grija trebuie sa aiba persoanele cu nevi pigmentati multipli (alunite), ce se gasesc pe zonele de expunere! Este de preferat ca aceste zone cu nevi pigmentati sa nu fie expuse prea mult razelor solare si, mai ales, nu in perioada 11.00 - 17.00. Accentuez acest lucru, deoarece nevii pigmentati sunt foarte periculosi daca se malignizeaza; melanomul malign este cel mai metastazant cancer. Pentru persoanele doritoare sa elimine un factor de risc, exista si posibilitatea excizarii chirurgicale a acestor "alunite".

In aceasta perioada caniculara, trebuie sa avem grija sa ne hidratam corespunzator - peste 3-4 litri de lichide pe zi. In functie si de cum transpiram si de cat de mult ne expunem la temperaturi ridicate, este recomandat sa se mareasca aceasta cantitate de lichide consumate, pana la 5-6 litri/zi.

Este important ca lichidele pe care le bem sa fie apa minerala plata sau carbogazoasa, sucuri, compoturi, ceaiuri.

Este bine sa stii ca, mai ales in aceasta perioada, in care soarele "arde" pe cer, trebuie sa eviti consumul de alcool, cafea si tigari...

Ce ni se poate intampla daca ne expunem prea mult la soare sau la temperaturi ridicate?

Trei probleme majore care pot aparea in cazul in care am... abuzat de soarele pe care l-am crezut inofensiv sunt lipotimia, insolatia si arsurile solare.

Lipotimia (lesinul) poate aparea la persoanele care nu se hidrateaza corespunzator, la cele cu teren spasmofilic, la cardiaci sau la persoanele din categoria varstei a treia.

Tratamentul de urgenta il reprezinta scoaterea din mediul cald, aplicarea pe frunte a unor comprese reci si, eventual, asezarea persoanei aflate in stare de lesin intr-o pozitie in care capul sa fie mai jos decat restul corpului. Bineinteles, trebuie chemat si doctorul.

Insolatia apare dupa expunerea prelungita la soare si se manifesta prin cefalee, ameteli, fotofobie (persoana respectiva nu suporta lumina), greturi, varsaturi, inapetenta, congestia fetei, neliniste.

Daca remarci aceste semne la cineva sau daca tu insati te confrunti cu ele, inseamna ca soarele ti-a venit de hac... Primul ajutor in acest caz consta in scoaterea bolnavului de sub influenta razelor solare si transportarea acestuia la umbra sau intr-un loc bine ventilat si, foarte important, cu capul ridicat.

Este necesar sa se aplice comprese reci pe cap sau chiar o punga cu gheata - nu numai pe frunte, ci si pe toata calota (acest lucru ajuta la retrocedarea edemului cerebral).

Se administreaza Aspirina, Paracetamol, Algocalmin, vitamina C 1000mg, se supravegheaza, iar, in caz de inrautatire a simptomatologiei, se cheama medicul.

Arsurile solare apar dupa expuneri prelungite la soare si se manifesta, initial, prin inrosirea pielii, dureri locale si sensibilitate crescuta la nivelul zonei afectate. In cazuri mai grave, pot aparea si flictene (basici).

Tratamentul in cazul arsurilor solare consta in aplicarea de creme emoliente, hidratante, cu efect calmant, si, bineinteles, in stoparea expunerii la soare. Cel mai bine este sa se evite factorul cauzator de probleme...

Se mai pot administra Aspirina, Algocalmin sau Paracetamol pentru durere. Dar, asa cum spune un proverb, "Paza buna trece primejdia rea!", asa ca, pentru prevenire, este bine sa folosim creme antisolare cu factor de protectie ridicat.

Daca vrei sa te bucuri din plin de o vacanta frumoasa si sanatoasa, asculta sfatul medicului si protejeaza-ti pielea si organismul! Pe cat de benefica este, pe atat de nociva poate fi expunerea la soare in intervale orare nepotrivite, atunci cand razele UV iti pot cauza mari probleme...
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kgs pe 26 Mai 2011, 17:03
    bronzativa cu incredere

    in ziua de azi si soarele inseamna tot moarte dar nu trebue sa va speriati ca de fapt moartea e un fenomen natural iar de obicei inbecilii mor primii asa ca bronzativa in continuare

    0
    0

  • karla pe 20 Aug 2010, 13:56
    soare

    am stat 3 zile la mare ,am folosit crema pt protectie dar dupa ce m-am intors la 3 zile pe picioare mi-a aparut o iritatie rosie urmata de manacrime ,care ar fi cauza?

    0
    0

  • madalin pe 3 Iul 2008, 13:40
    .......

    am stat la soare prea mult a doua zi au aparut basici pe tot corpu am stat am zis k poate trece sau spart si akuma am umflaturi mici rosii am fost la farmacie a zis sa dau cu o crema ECOVAL 70 folosesc de 2 zile crema si vad k nu au dat inapoi vreau sa stiu daca raman cu semne?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod