Corelația dintre depresie și accidentele vasculare cerebrale


Depresia poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale, cel puțin în rândul adulților în vârstă, după cum sugerează un nou studiu. Însă cum au ajuns oamenii de știință la concluzia că accidentele vasculare cerebrale sunt corelate cu depresia?

Care este legătura dintre depresie și accidentele vasculare cerebrale?


Studiul a implicat aproximativ 1.100 de persoane care locuiesc în New York. Participanții selectați au avut o vârstă medie de 70 de ani și nu făcuseră niciodată un accident vascular cerebral. La începutul studiului, participanții au luat parte la un sondaj destinat măsurării simptomelor depresiei, cum ar fi sentimentul de tristețe sau sentimentul că totul necesită un efort prea mare. Pe baza sondajului, participanții au primit un scor pentru depresie, cuprins între 0 și 60, scorurile de peste 16 fiind considerate deja ridicate.

Participanții au fost analizați timp de 14 ani, iar în această perioadă aproximativ 100 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.
Cei care au raportat simptome crescute ale depresiei în viața lor au fost supuși unui risc cu 75% mai mare de a face un accident vascular cerebral ischemic de-a lungul studiului, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Acesta are loc atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este blocat.

În general, aproximativ 11% dintre participanți cu un scor depresiv mare au suferit un accident vascular cerebral, comparativ cu doar 7% dintre participanții cu un scor scăzut al depresiei.

Aceste rezultate sunt preliminare.
Dacă vor fi confirmate, identificarea precoce și tratamentul depresiei vor fi mai importante. Constatările au fost aceleași chiar și după ce oamenii de știință au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul oamenilor de a face accident vascular cerebral, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul și consumul de alcool.

Cu toate acestea, este important de reținut faptul că studiul a găsit doar o asociere și nu poate dovedi că depresia în sine provoacă accidente vasculare cerebrale.
Vor fi necesare cercetări viitoare pentru a înțelege modul în care simptomele depresiei pot afecta sistemul cardiovascular și cum pot crește riscul de accident vascular cerebral.

Studiul actual s-a concentrat pe riscul de accident vascular cerebral în cadrul populațiilor minoritare, aproximativ 69% dintre participanți fiind hispanici. Nu se știe dacă rezultatele sunt aplicabile și în cazul altor populații. Rezultatele au fost prezentate la ședința anuală a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia, însă nu au fost încă publicate într-un jurnal revizuit de alți specialiști.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod