Calciul ajuta la prevenirea obezitatii

Stim cu totii importanta calciului pentru organism, in special pentru oasele noastre. Oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al unui aport adecvat de calciu la copii: poate preveni obezitatea la varsta adulta.
Stim cu totii importanta calciului pentru organism, in special pentru oasele noastre. Oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al unui aport adecvat de calciu la copii: poate preveni obezitatea la varsta adulta.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord sustin ca deficitul de calciu la copii poate avea implicatii mari si de lunga durata. Pe langa afectarea dezvoltarii osoase, deficitul de calciu predispune la obezitate, scrie ScienceDaily.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 24 de purcei nou-nascuti si s-a bazat pe studierea legaturii intre deficitul de calciu si dezvoltarea osoasa. In timpul cercetarii, specialistii au observat ca multe celule stem din maduva osoasa a purceilor cu deficit de calciu pareau deja programate sa devina celule grase. Avand in vedere faptul ca aceste celule stem mezenchimale se reproduc pentru a asigura celulele osoase necesare, cercetatorii cred ca explicatia este ca deficitul de calciu la varste fragede poate avea drept efect un continut mai scazut de minerale si mai crescut de grasimi al osului. Astfel creste riscul de osteoporoza si obezitate la varsta adulta.

Cercetatorii au folosit purcei pentru studiu pentru ca acestia se aseamana cu oamenii in cazul dezvoltarii osoase si nutritie.

"Desi este bine cunoscuta importanta calciului in nutritia copiilor si a adolescentilor, studiul arata ca acest mineral prezinta o importanta mult mai mare pentru oaselor si asta datorita celulelor stem mezenchimale. De asemenea, rezultatele arata ca osteoporoza nu trebuie gandita ca o boala a batranetii, ci una care incepe in copilarie dar care se manifesta mai tarziu. Pentru mine, cel mai important mesaj al studiului, este ca acest mineral trebuie sa reprezinte o prioritate in nutritie inca din prima zi de viata,
" declara Dr. Chad Stahl, autorul studiului.


Copilul tau consuma suficiente lactate?


Obiceiurile alimentare ale copiilor au repercusiuni asupra sanatatii pe termen lung si pot afecta dezvoltarea osoasa. Studiile insa indica faptul ca deficitul de calciu este o problema comuna in randul copiilor. Pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa, specialistii recomanda consumul regulat de lapte sau lactate, pentru asigurarea nivelul de calciu necesar organismului.

99% din cantitatea de calciu existenta in organism este inmagazinata in scheletul osos. Produsele cele mai accesibile si mai bogate in calciu sunt laptele si produsele lactate. Dintre sursele bogate in calciu mai fac parte si: legumele verzi (broccoli, varza), pestele (in special sardinele), nucile, alunele si tofu (branza de soia).


Aportul zilnic recomandat de calciu


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda urmatoarele doze zilnice de calciu pentru dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos puternic:

La copii cu varsta de:
  • 0-6 luni - 300-400 mg/zi;
  • 7-12 luni - 400 mg/zi;
  • 1-3 ani - 500 mg/zi;
  • 4-6 ani - 600 mg/zi;
  • 7-9 ani - 700 mg/zi.

La adolescenti (10-18 ani) doza recomandata este de 1.300 mg/zi.

In cazul femeilor:
  • 19 ani-menopauza - 1.000 mg/zi;
  • postmenopauza - 1.300 mg/zi;
  • in timpul sarcinii - 1.200 mg/zi;
  • in timpul alaptarii - 1.000 mg/zi.

Barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 65 de ani au nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic, iar cei trecuti de varsta de 65 de ani de 1.300 mg/zi.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mircea pe 7 Iun 2010, 19:40
    Soarele

    E important sa ai si aport de minerale/vitamine din alimentatie dar sa nu uitam de soare. Expunerea la soare o sa ajute foarte mult la fixarea calciului. Trebuie avut grija doar ca expunerea sa fie moderata ca timp si sa nu fie facuta in perioadele de activitate solara mare. Cel mai bine ar fi sa faca bai de soare dimineata pana in ora 10 si dupa masa dupa ora 16-17. Desigur nu trebuie stat foarte mult si daca aveti grija mare, nu e nevoie nici de crema de protectie. Pana intr-o ora dimineata si una seara sunt mai mult decat suficient de obicei. Mare atentie sa nu se exagereze

    0
    0

  • renata pe 24 Mai 2010, 13:12
    problema cu calciu

    am o fetita de 1 an si 3 luni si avem probleme mari cu calciul.am fost sa ne facem analizele si am descoperit o lopsa mare de calciu dar fetita mea nu vrea deloc sa pape branzeturi doar lapte si iaurt si totusi nu se asimileaza in corp cat ar trebui sa aiba calciu. a luat si calciu 5 ml zilnic 4 luni dar tot cu lip[sa mare a iesit la analize dar acum luam calciu sirop dar luam si d3 zilnic.si mie frica sa nu faca rahitism pna la urma.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod