Varicele – preventie si tratament

In afara de faptul ca sunt inestetice, varicele pot deveni si foarte suparatoare. Vara este anotimpul in care aceasta afectiune se agraveaza, din cauza temperaturilor ridicate.
In afara de faptul ca sunt inestetice, varicele pot deveni si foarte suparatoare. Vara este anotimpul in care aceasta afectiune se agraveaza, din cauza temperaturilor ridicate. De aceea este foarte important sa cunoastem cateva metode de preventie si tratament.

Ce sunt varicele?


In situatia in care venele nu mai asigura o circulatie corespunzatoare a sangelui, acestea se pot dilata, dand nastere la veritabile "lacuri" de sange. Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate si produc adesea simptome caracteristice - oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv. In cazurile severe, varicele se pot rupe sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. Localizarea cea mai frecventa a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse.
 

Tratament

 
Conduita terapeutica este intotdeauna adaptata stadiului evolutiv al bolii. In prezent, tratamentul curativ cuprinde elemente ce pot fi utilizate in diferite combinatii, pentru obtinerea unor efecte optime. Acestea includ:
Extirparea varicelor prin tehnici microchirurgicale (cu incizii ce devin, la cateva luni, practic invizibile); aceste inteventii se realizeaza sub anestezie locala sau partiala (epidurala)
Pentru vasele mici, subtiri, superficiale, la care interventia chirurgicala nu poate fi aplicata, se pot face sclerozari (scleroterapia) prin injectarea unor substante iritante (cel mai des se folosesc solutiile saline hipertonice, in care se poate introduce un anestezic pentru a diminua durerea) sau se poate folosi laserul (laserterapia).
Este de retinut faptul ca extirparea venelor varicoase nu previne aparitia altora, in conditiile in care se mentin conditiile favorizate. Acest fapt nu inseamna insa ca varicele au recidivat.

Recomandari pentru ameliorarea circulatiei venoase

 
  • Evitati statul in picioare prelungit.
  • Folositi ciorapi elastici speciali.
  • Faceti exercitii regulate: gimnastica, mersul pe jos si inotul favorizeaza intoarcerea venoasa.
  • Stati cu gambele ridicate pe un plan superior celui orizontal (de exemplu avand o perna asezata sub picioare) in timpul noptii si de cate ori este posibil, mai ales in timpul sarcinii.
  • Faceti zilnic un dus cu apa rece la nivelul gambelor (jetul de apa orientat de jos in sus) sau dusuri alternative cu apa rece si apa calda.
  • Evitati baile fierbinti, saunele, baile cu abur si tot ceea ce inseamna caldura intensa la nivelul gambelor.
  • Evitati kilogramele in plus si limitati aportul de grasimi saturate (unt, carne rosie).
  • Pasiti energic si faceti mici sarituri pe varfuri in cazul unui repaus prelungit.
  • Alegeti haine comode. Hainele prea stramte blocheaza circulatia venoasa.
  • Nu purtati incaltaminte plata, fara toc, sau cu toc mai inalt de 5 cm.
  • Evitati imobilizarea prelungita, fotoliile foarte moi sau scaunele cu spatare tari.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrian pe 24 Dec 2009, 20:04
    Aparat de tratat durerea si carceii - previne aparitia varicelor

    Vand aparate de tratat durerea si carceii de la maini si picioare. Previne aparitia varicelor. Alimentare din baterie de 9 Volti. Ofer instructiuni de folosire, garantie si post garantie. Tara de origine Australia. Vindecare garantata in 90 de zile de tratament. Email: mustang_electronic@yahoo.com sau tel: 0727603890

    0
    0

  • iony1410 pe 3 Sep 2009, 15:38
    ok

    dar cu vasele mici sparte?cum le prevenim?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod