Un simț al mirosului aflat în declin poate prezice moartea persoanei respective


Persoanele vârstnice cu un simț al mirosului slab sunt supuse unui risc mai mare de a muri în 10 ani după testare decât cele care au un simț olfactiv puternic.
Însă care este legătura între un simț al mirosului aflat în declin și moartea persoanei respective?

Cum poate prezice moartea unei persoane un simț al mirosului aflat în declin?


Într-un nou studiu, persoanele în vârstă cu un simț olfactiv slab au avut un risc de deces cu 46% mai mare la 10 ani după ce le-au fost testate abilitățile olfactive, comparativ cu cele care au trecut testul. Studiul a arătat și că 28% din riscul crescut de deces ar putea fi atribuit bolii Parkinson, demenței și pierderii neintenționate de greutate, toate prezicând independent moartea. Acestea pot afecta și simțul olfactiv al unei persoane. Dar restul de 72% din riscul care corelează simțul olfactiv slăbit cu moartea este inexplicabil și poate fi cauzat de afecțiunile de sănătate subtile care se agravează în cele din urmă.

Potrivit studiului, aproximativ un sfert dintre americanii în vârstă se confruntă cu un declin al mirosului, dar este mult mai probabil ca acesta să treacă neobservat în comparație cu pierderea vederii sau auzului.
Unele studii au corelat declinul mirosului cu riscul de deces în termen de cinci ani de la debutul declinului, dar această cercetare nu a analizat datele demografice, cum ar fi sexul sau caracteristicile de sănătate care ar putea explica legăturile dintre pierderea senzorială și moarte.

În noul studiu, oamenii de știință de la Michigan State University au folosit datele de la studiul Health ABC, un studiu pe termen lung care a implicat persoane în vârstă. Între 1997 și 1998, oamenii de știință au recrutat aproximativ 3.000 de adulți în vârstă, cu vârstele cuprinse între 70 și 79. Dintre acești indivizi, aproape 2.300 au efectuat un test de miros la începutul studiului.
În cadrul testului, li s-a cerut să identifice 12 mirosuri comune și au rămas ca participanți la studiu până la moartea lor sau până în 2014.  

În perioada totală de urmărire de 13 ani, aproximativ 1.200 de participanți la studiu au murit. Cercetătorii au descoperit că cei cu cel mai slab scor la testul olfactiv au avut un risc cu 46% mai mare de a muri într-o perioadă de 10 ani și un risc cu 30% mai mare de a muri într-o perioadă de 13 ani. 

Simțul mirosului părea a fi un predictor deosebit de puternic al morții precoce pentru cei care aveau o stare bună de sănătate, conform cercetătorilor. Printre participanții care au spus la începutul studiului că starea lor de sănătate este bună, simțul olfactiv slab a fost legat de o creștere cu 62% a riscului de a muri până în anul 10 al studiului și cu o creștere cu 40% a riscului de a muri până în anul 13 al studiului.

Ce legătură are simțul olfactiv?


Se știe că leziunile neurologice cauzate de boala Parkinson și demență pot afecta simțul olfactiv al unei persoane, așa că oamenii de știință au investigat dacă aceste afecțiuni ar putea explica legătura dintre nas și moarte. Au verificat, de asemenea, rolul pierderii în greutate, ceea ce ar putea indica malnutriția.

Chiar și ținând seama de aceste afecțiuni, un simț al mirosului aflat în declin a explicat 70% dintre diferențele previziunii morții.
Asocierea a ținut cont și de rasă și sex, lucru care ar putea fi un instrument puternic pentru cuantificarea sănătății. Simțul olfactiv slab în rândul adulților în vârstă, cu o stare bună de sănătate, poate reprezenta un semnal de alarmă timpuriu pentru diferite afecțiuni de sănătate. 

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod