Surplusul de kilograme iti poate afecta memoria

Pe langa bolile cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza, surplusul de kilograme poate favoriza si aparitia problemelor de memorie, sustin oamenii de stiinta.
Pe langa bolile cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza, surplusul de kilograme poate favoriza si aparitia problemelor de memorie, sustin oamenii de stiinta.

Studiul publicat in "Journal of Gerontology" a descoperit ca persoanele cu un indice al masei corporale mare sunt predispuse la pierderea memoriei si a abilitatilor cognitive. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Northwestern din Chicago efectul este mai mare la femeile cu surplusul de grasime depus in jurul soldurilor, femeile cu silueta in forma de para.

Peste 8.000 de femei cu varste intre 65 si 79 de ani au participat la primul studiu din Statele Unite care a aratat o legatura intre declinul mental si supraponderalitate. "Mesajul acestui studiu este ca obezitatea si indicele de masa corporala (IMC) mare reprezinta factori de risc pentru declinul cognitiv," spun cercetatorii. Pentru fiecare punct in plus la IMC, rezultatele testelor de memorie la care au fost supuse participantele au scazut cu un punct.

Motivul pentru care sunt mai afectate femeile cu silueta in forma de para este legat de locatia depozitului de grasime.
"Stim cu toti ca obezitatea este daunatoare sanatatii, insa efectele depind de locul unde se depoziteaza grasimea," explica dr. Diana Kerwin, autoarea studiului, citata de Science Daily.

Grasimea elibereaza hormoni, numiti citokine, care pot produce inflamatii si pot afecta memoria si functiile mentale. Insa, diferitele tipuri de grasime elibereaza citokine diferite care afecteaza mai mult sau mai putin tensiunea arteriala, rezistenta la insulina sau nivelul de colesterol.

"Este nevoie de efectuarea mai multor studii pentru a stabili ce tip de grasime este mai periculos si cum poate afecta creierul. Grasimea poate chiar contribui la formarea placilor asociate cu aparitia bolii Alzheimer sau cu reducerea cantitatii de sange care circula spre creier," declara dr. Kerwin.

Acest studiu nu este singurul care arata ca obezitatea este periculoasa indiferent de varsta.


Obezitatea, una din cauzele bolilor de la batranete


Un studiu efectuat de finlandezi a aratat faptul ca persoanele care se ingrasa dupa varsta de 40 de ani au un risc crescut de imbolnaviri si chiar de moarte. Acesti oameni sunt mult mai predispusi la boli chiar daca nu au avut probleme de sanatate pana la aceasta varsta si nici nu au cazuri de afectiuni precum cele cardiovasculare sau diabet in familie.

Nici cei care au fost supraponderali pana la 40 de ani apoi, din diferite motive au slabit drastic, nu vor fi scutiti de probleme la batranete, sustin cercetatorii.
De aceea, oamenii de stiinta au subliniat inca o data faptul ca un stil de viata sanatos si mentinerea unei greutati normale pe tot parcursul vietii este calea cea mai sigura pentru evitarea problemelor de sanatate de la orice varsta.


Cresterea in greutate dupa varsta de 50 de ani, risc mai mare de diabet


Cercetatorii de la Universitatea din Washington, Seattle, au analizat starea de sanatate a peste 4.000 de adulti cu varste peste 65 de ani, pe o perioada de 12 ani. Scopul cercetarii a fost de a observa impactul pe care il are obezitatea si cresterea in greutate asupra riscului de diabet la persoanele trecute de varsta a doua. In perioada studiului, s-au inregistrat 339 de cazuri noi de diabet.

Oamenii de stiinta au observat ca participantii care au luat cel mai mult in greutate la aceasta varsta prezentau un risc de 6 ori mai mare de a suferi de diabet fata de cei care s-au mentinut cat mai aproape de greutatea initiala. De asemenea, persoanele cu obezitate la varsta de 50 de ani care au mai luat in greutate in perioada studiului au prezentat un risc de cinci ori mai mare decat cei care nu erau supraponderali.


Obezitatea, boala nationala


Statisticile arata ca Romania ocupa locul 3 ca numar al persoanelor obeze din Europa, fiind intrecuta doar de Grecia si Iugoslavia. 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus, avertizeaza statisticile, prevalenta fiind mai mare in randul femeilor.
Cele mai afectate sunt persoanele cu varsta peste 30 de ani. Rezultatul? Speranta de viata scade cu 3 ani in cazul supraponderalitatii, cu 6 ani la barbati si 7 ani la femei in cazul obezitatii.

Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inima, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer. Surplusul ponderal si obezitatea au o contributie semnificativa in osteoartrita, o importanta cauza generatoare de dizabilitati in randul adultilor. Alte boli asociate cu obezitatea sunt infertilitatea femeilor, problemele psihice precum depresia si diminuarea respectului de sine sau starea de apnee (intreruperea respiratiei) in timpul somnului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 16 Iul 2010, 08:28
    Iugoslavia?

    ....."fiind intrecuta doar de Grecia si Iugoslavia"....si pe ce continent e tara asta Iugoslavia?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod