Probleme de... concediu

Chiar daca te gandesti ca in concediu nu o sa ai nici o problema, saumacar iti doresti asta, socoteala de-acasa nu se potriveste intotdeauna cucea din targ. Si pentru ca se pot ivi tot felul de probleme de sanatatein mini-vacanta ta, dr. Adrian Elisei, specialist in medicina generalala SOS Medical & Ambulance, iti da cateva sfaturi utile de prim ajutor.

In caz de taieturi superficiale, escoriatii (zgarieturi), trusa de primajutor, de voiaj, trebuie sa cuprinda: apa oxigenata, betadine, romplastcu rivanol, comprese sterile, leucoplast, fasa.
Atitudine: se spala locul lezat, in caz ca este murdar, cu apa calduta sisapun; se toarna apa oxigenata pe leziune si se tamponeaza cu o compresasterila; se sterg marginile leziunii cu betadine; daca rana nu sangereazaprea mult se aplica un romplast cu rivanol sau se panseaza cu o compresasterila; se adreseaza unui punct sanitar pentru efectuarea vaccinuluiantitetanic (VTA).

In caz de rau de mare sau de inaltimi: preventiv se ia o tableta deFoladon; la persoanele care se stiu ca sufera de rau de mare sau deinaltime este bine sa nu se consume bauturi alccolice, alimente greudigerabile (grasimi, maioneze, condimente, tocaturi, prajeli etc), cafea,Coca-cola, Pepsi-Cola; sa se consume apa minerala cu inchitituri mici.

In caz de intoxicatii: in cazuri usoare de intoxicatii alimentare insotitede diaree, greata, eruptii petesiale (pete rosii pe piele) se indica:hidratare: apa minerala plata, ceai de menta; smecta 1 plic de 3/zi (unplic intr-o cana de ceai de menta baut intr-o 1/2 ora); metoclopramid 1tableta de 3/zi (pentru adulti); regim alimentar: paine prajita, orezfiert cu branza de vaci, morcovi fierti.
In cazurile mai grave cu febra, varsaturi, scaune diareice cu mucussi/sau sange, stare generala alterata se va adresa medicului.


Arsurile solare si insolatia:
Lumina solara cuprinde 2 tipuri de radiatii ultraviolete A si B. Celemai periculoase, UVB, sunt implicate in aparitia arsurilor, iar in cazulexpunerii prelungite si neprotejate poate determina aparitia canceruluide piele.
UVA nu ard, dar penetreaza pielea mult mai profund provocand tulburarila nivelul sintezei colagenului ducand la imbatranirea prematura.
Efectele expunerii necontrolate se pot observa dupa circa o ora:inrosirea pielii, inchiderea la culcare. Arsurile apar dupa 4 - 5ore. Pielea incepe sa se bronzeze dupa 2-3 zile. Bronzul este si el omodalitate de aparare a pielii.
Fiecarui tip de piele ii este caracteristica o perioada in care actioneazamecanismele naturale de protectie, pe parcursul careia nu este supusanici unui risc.
In functie de durata protectiei naturale exista 4 tipuride piele. De exemplu, o piele mai inchisa la culoare, cu par castaniu,fara pistrui (tipul III), care se arde mai greu, expusa la soare, aredurata naturala de protectie de 25 de minute. Ca sa o protejezi eficientse foloseste o crema (SFP) cu factor minim 6, care multiplica de saseori durata naturala de protectie, adica te vei putea expune la soare,in siguranta, 150 d eminute. Si exemplele pot continua.
Aceste produse cu filtru UV nu sunt suficiente. Pe langa aceasta metodatrebuie sa protejam si capul purtand palarii deschise cu boruri catmai mari, ochelarii de soare (atentie la lentile sa fie din sticlasau plastic optic; nu din plastic ordinar, colorat, care se gaseste deregula la tarabe). In cazul in care nu sunteti pe o plaja si va plimbatieste bine sa va imbracati cu haine usoare, lungi, deschise la culoare,confectionate din fibre naturale (bumbac, in).

Ce facem in caz de insolatie?
- cefaleea (durere de cap): 1 tableta paracetamol/aspirina de 2,3 ori/zi
- dusuri nu foarte reci, dese
- pentru evitemul (roseata) tegumentar: Jecolan, Bopanthene
- greata: 1 tb.
metoclopramid
- este bine sa se stea intins intr-o camera racoroasa, intunecoasa.

In cazurile mai grave este indicat sa va adresati medicului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod