Insomnia? Invata cum sa ii faci fata

Daca intotdeauna ai avut probleme cu somnul sau este o situatie nou aparuta in programul tau zilnic, insomnia nu te ajuta sa faci fata foarte bine zilei normale de lucru ce te asteapta in fata, dupa o noapte alba... In cazul in care aceasta este o problema noua pentru tine, este posibil ca ea sa apara din cauza unor factori de stres temporari - probleme la serviciu, o situatie familiala tensionata, o stare de sanatate nesatisfacatoare a copilului etc.

In cazul in care, dimpotriva, insomnia face parte din viata ta de foarte multi ani, este cazul sa iei masuri! Iata cateva sfaturi care te pot ajuta. Aplica-le si vezi care dintre ele ti se potrivesc cel mai bine. Somnul va deveni si pentru tine o bucurie, de acum inainte...

Renunta la cofeina!

Bea putina apa calda inainte de a te culca. Un ceai de plante, preferabil de zmeura, fara cofeina, te poate ajuta. La ceai poti adauga o mica gustare cu proteine, cum ar fi o felie sau doua de branza.

Cofeina, nicotina si alcoolul trebuie sa "dispara" din peisaj cu cel putin 4-6 ore inainte de ora de culcare!

Cofeina accentueaza insomnia si problemele legate de un somn deficitar, astfel incat limiteaza-te la a bea o ceasca de cafea dimineata, pentru o zi inceputa in forta.
O ceasca de ceai dupa-amiaza este tot ceea ce ai nevoie. Pentru restul zilei, renunta la aceasta substanta excitanta!

O cana de lapte cald inainte de culcare are un efect calmant. Somnul tau va fi mai dulce...

Dormitorul, sanctuarul tau...

De cele mai multe ori, problemele cu somnul apar in cele mai stresante perioade ale vietii noastre, astfel incat trebuie sa te inarmezi pentru o batalie surda si dura... Prima linie de bataie ar trebui sa devina dormitorul, unde relaxarea si armonia este necesar sa fie ca la ele acasa! Asculta muzica relaxanta, care sa te ajute sa te destinzi si sa te concentrezi asupra altor lucruri decat serviciul, situatia financiara si cearta cu colegii de birou sau cu sotul... S-ar putea sa descoperi ca muzica ambientala sau cea care imita zgomotele naturii ti se potriveste cel mai bine. In acest fel, vei pleca intr-o mica "vacanta" in natura, lucru care are efecte minunate asupra psihicului.

Ritualul dinainte de culcare are si el rolul de a te induce in atmosfera si de a te pregati pentru somn. Intreg organismul "stie" ca etapa pe care trebuie sa o parcurga pentru urmatoarele cel putin 8 ore este odihna si se "inarmeaza" in consecinta.
Incepe prin a-ti aranja patul cat mai confortabil, cu cearsafuri si paturi curate etc. Un dus sau o baie fierbinte este tot ceea ce iti lipseste pentru relaxarea perfecta. Un masaj nu ar strica, daca are cine sa ti-l faca... Nu uita si de produsele aromoterapia, care s-ar putea sa fie cheia ta la portile lui Mos Ene!...

Restrange zona patului doar pentru... somn. Patul nu este cel mai potrivit loc pentru plata sau trierea facturilor, privitul la televizor, pentru citit, scris sau lucru. In timp si aproape pe nebanuite, aceste activitati nu vor face decat sa iti creeze senzatia ca ziua de munca nu s-a terminat si te vor pastra intr-o continua stare de agitatie. Cand te duci la culcare, organismul tau trebuie sa stie ca este timpul doar pentru somn. Ei bine, singura exceptie de la aceasta regula a patului destinat exclusiv somnului este... sexul!

Renunta la obiceiul de a te uita mereu la ceas in timpul noptii si, automat, de a te stresa cand vezi cat este ora si tu nu ai adormit... Asaza ceasul cat mai departe de pat, undeva unde sa nu il vezi. Astfel, cand te vei trezi in timpul noptii, sa nu fii stresata de ceea ce iti indica acesta, in schimb sa te preocupe sa adormi la loc.


Daca este prea cald, deschide fereastra sau usa de la balcon. Caldura este si ea un factor stresant si nu ai nevoie de unul in plus...

Ia in considerare si suplimentele alimentare

Un supliment de magneziu luat in fiecare dimineata pare sa ajute, dupa cum afirma "insomniacii" patiti pe pielea lor. De asemenea, in cazul in care problemele de somn sunt cauzate de menopauza, calciul si magneziul sunt recomandate chiar de catre doctori. Un complex de vitamina B ajuta, de asemenea, la un somn linistit.

Asculta ritmul corpului!

Culca-te si trezeste-te in fiecare zi la aceeasi ora, chiar si in week-end-uri! Organismul are nevoie de disciplina si este bine sa il obisnuiesti in acest fel. Cand organismul tau va avea un ciclul regulat, te vei simti mult mai bine.

Exercitiile fizice sunt recomandabile pentru un somn profund, insa cruciala este si durata pe care o aloci acestora. Astfel, nu exagera si incheie "ora de sport" cu cel putin 4 ore inainte de culcare. Corpul va avea timpul necesar pentru a iesi din starea de excitatie si de a se relaxa. Exercitiile fizice efectuate dimineata sau dupa-amiaza nu vor interfera in mod negativ cu orele tale de somn.


Somnul de dupa-amiaza iese din discutie in cazul in care suferi de insomnie! In acest fel, fara pauza de somn de la pranz (nu stim cine are timp de ea, dar... oricum...), te asiguri ca vei fi cat se poate de obosita seara, la culcare. Daca pur si simplu nu poti trece peste zi fara sa dormi, aloca somnului mai putin de o ora, inainte de ora 15.00. Pana seara, vei avea tot timpul din lume sa te obosesti la loc!

"Cheama" somnul, pe intuneric! Stai linistita in pat, cu lumina stinsa, si asteapta sa vina somnul la tine... Eventual, citeste mecanic ceva care sa nu te solicite mintal foarte mult... Nu te expune luminii puternice, pentru ca aceasta va oferi creierului tau indicii ca este timpul sa te trezesti.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • NICOLETA D pe 9 Iul 2009, 09:24
    MICHAEL

    MICHAEL ,ARE BEST OF THE BEST

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod