Inamicul numarul 1 al picioarelor

Apar ca din senin si, neglijate, devin din ce in ce mai inesteticesau dureroase. Varicele, inamicul numarul 1 al picioarelor, pot fiprevenite sau tratate. Afla aceste lucruri de la dr. Adrian Elisei,medic specialist.

Varicele hidrostatice, intalnite frecvent in literatura medicala subdenumirea generica de boala vartoasa, reprezinta o boala cronica a venelorsuperficiale ale membrelor inferioare, caracterizata prin dilatatiipermanente ale peretelui venos, determinate de alternari morfologiceale acestuia. Aceste alterari ale peretului venos sunt rezultatulmodificarilor degenerative ale tesutului conjunctiv din peretelevascular. Din acest motiv, aceasta afectiune poate fi considerata,ca si altele similare cu care se poate asocia (picior plat, herniiinghinale sau femurale, varicocel, hemoroizi), drept o "colagenoza",justificand in acelasi timp si caracterul familial al acesteia.In geneza bolii varicoase s-au incriminat o multitudine de factoricare numai prin asociere pot explica, in parte, aparitia acesteiafectiuni. Sunt citati ca factori determinanti: factorul genetic,tipul constitutional, sexul (femeile sunt mai predispuse la aparitia sadecat barbatii), varsta (peste 40 de ani), profilul endocrin, sarcina,obezitatea. Fara a discuta aportul oricaruia din acestia, trebuiesa remarcam si necesitatea existentei unor conditii favorizante, incontextul carora sa apara boala varicoasa. Acestea sunt reprezentatein special de elemente de ordin socioprofesional. Insumarea efectelorfactorilor determinanti in prezenta celor favorizanti vor induce in timpaparitia bolii varicoase.

Care ar fi semnele resimtite de bolnav?
Aparatia varicelor este semnalata de: jena dureroasa la nivelulgambelor dupa o perioada de ortostatism prelungit; parestezii (amorteli,intepaturi) sau senzatie de neliniste la nivelul gambelor aparute inaceeasi situatie; senzatie de greutate a gambei sau de tensiune lanivelul gleznei; prurit inexplicabil pe traiectul venelor safene (dela nivelul gleznei pe fata interna a gambei si coapsei). Toate acestefenomene subiective apar progresiv si, de regula, in aceasta ordine,fiind mai evidente la sfarsitul unei perioade de ortostatism prelungitsau de pozitie sezanda indelungata. Aceasta simptomatologie resimtitade bolnav este acompaniata de aparitia progresiva a unui edem moale (injurul gleznei). Netratate sau tratate incorect pot duce la complicatiica: ruptura varicelor cu hemoragie, tromboflebita, ulcerul de gamba,dermatita pigmentata, celulita scleroasa.

Cum le tratam?
Evident, se va avea in vedere tratamentul profilactic adresat subiectilorpredispusi, prin antecedente familiale, profil endocrin, gravide, dea dezvolta boala varicoasa. Profilaxia consta in scoaterea acestoradin conditiile de mediu ce le-ar facilita dezvoltarea varicelor,respectarea unor indicatii igienice de comportament (bai caldute lapicioare, folosirea unor bureti mai aspri la baie pentru activareacirculatiei la nivelul membrelor, evitarea cresterii in greutate,practicarea unor sporturi), tratament medical venotrop. Persoanelerespective vor trebui sfatuite sa renunte la profesiile care le solicitafoarte mult, sa practice anumite sporturi (inot, aerobic, jogging) sauchiar plimbari pe jos zilnice (5 km.), sa poarte bandaj (ciorap) elastic(gravidele in special), se efectueze cure periodice de substante venotrope(troxevazin), hidromasaj, noaptea sa doarma cu membrele inferioarein pozitie decliva (mai sus decat restul corpului) pentru a facilitaintoarcerea venoasa. Tratamentul curativ este cel chirurgical.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod