Dintii de lapte

Copilul dumneavoastra in varsta de sase luni va trezeste noaptea cu plansetele ce insotesc de obicei eruptia dintilor de lapte? Il puteti ajuta folosind metode simple, nesofisticate...

Sunteti mamica? Felicitari! Trebuie sa stiti ca alaptarea la san, pe langa avantajele cunoscute, presupune si o mobilizare a muschilor buzelor, obrajilor, limbii nou-nascutului, absolut necesara pentru cresterea armonioasa a aparatului dento-maxilar.

Specia umana are 2 serii de dinti: temporari sau de lapte (cate 10 pe fiecare arcada) si permanenti. Eruptia dentara este acel proces prin care dintii migreaza din osul alveolar, strabat gingia si ajung in contact cu dintii de pe arcada opusa. Ordinea si momentul in care apar dintii de lapte este determinata genetic, dar depinde si de multi alti factori: dezvoltarea somatica generala a copilului, hormonii de crestere, aportul de vitamine A, C, D.

In mod normal, eruptia incepe la varsta de 6 luni si se incheie la 2 ani si jumatate in urmatoarea ordine: incisivi, primii molari, canini, molari 2.
Eruptia prematura (la 4-5 luni) apare daca greutatea la nastere este mare sau mama este foarte tanara, iar eruptia tardiva apare daca numarul de nasteri al mamei este mare sau daca copilul s-a nascut prematur. O situatie exceptionala, foarte rar intalnita, este prezenta la nastere a unuia sau a mai multor dinti de lapte (dinti natali) sau in prima luna de viata (dinti neonatali).

In jurul varstei de 6 luni copilul incepe sa planga noaptea? Are gingiile rosii si umflate? Ii dau dintii, va va spune pediatrul, e normal! Bine, bine, dar ce puteti face? Cu degetul infasurat intr-o compresa sterila, masati usor gingiile de cateva ori pe zi si lasati copilul sa roada (exista chiar si jucarii special concepute)! Daca fenomenele locale nu dispar si, in plus, apar febra si tulburarile digestive, orice stomatolog va poate prescrie si reteta unei paste care contine substante anestezice locale si antiseptice cu care sa badijonati mucoasa gingivala inflamata (e preferabil sa aveti si acordul pediatrului).

Ati depasit cu bine si aceasta perioada, dar copilul incepe sa-si suga degetul mare in somn.
Cosecintele acestui obicei vicios, in special daca el se prelungeste si dupa varsta de 3 ani, sunt ingustarea arcadei maxilare, bolta palatina adanca si aparitia unei anomalii numite compresie de maxilar. Cauza pentru care copilul suge degetul? Psihologii v-ar spune ca vrea sa evadeze dintr-o realitate ostila intr-una lipsita de constrangeri si obligatii (perioada imediat postnatala). Rezolvarea? Doar "inlocuiti" degetul cu suzeta, iar daca acest obicei vicios continua si dupa varsta de 5 ani, adresati-va medicului ortodont, care va deconditiona sugerea degetului prin aparate dentare.

Periajul dintilor de lapte este bine sa se faca zilnic de catre mama incepand cu varsta de 1 an pana la 3-4 ani, cand copilul poate incepe sa-l efectueze singur.

Nici dintii de lapte nu sunt "scutiti" de carii; o forma speciala de afectare a tuturor incisivilor poate aparea in jurul varstei de 2-3 ani, cand ei incep sa se carieze si sa se distruga rapid (asa numita carie de biberon).
In acest caz, este bine sa consultati un medic stomatolog, deoarece pierderea precoce a dintilor temporari poate avea consecinte nefaste asupra dintilor permanenti:
1) dintii permanenti apar mai devreme si vor fi mai putin rezistenti la carie;
2) se micsoreaza spatiul necesar pentru inlocuitorul permanent, acesta aparand intr-o pozitie anormala ce va necesita eventuala corectare prin aparate ortodontice;
3) se perturba rapoartele de ocluzie (relatiile care se stabilesc intre dintii celor doua arcade: maxilara si mandibulara).

La 5-6 ani copilul nu are nici o carie, dintii de lapte sunt aranjati "ca la soricel", cu spatii intre incisivi? Sunteti o mamica fericita! Ce fenomene fiziologice sau patologice se desfasoara dupa varsta de 6 ani aflati in articolul de saptamana viitoare.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valentina pe 22 Mar 2012, 11:01
    dintii de lapte sunt foarte rari cu spatii intre ei,cu teama intreb al doilea rand lafel va fi?

    buna ziua,as vrea sa dezbateti acest subiect pentru informatia mea generala si a tuturor mamelor,primul rand de dinti de lapte care i are,cei permanenti vor semana la aspect cu cei definitivi?.are foarte mult spatiu intre ei incat sa treci o scobitoare intre spatii va rog sa ma informati,cei definitivi cum vor fi,are toti dintii dar v am spus cu spatii intre ei.Va multumesc mult si astept un raspuns

    0
    0

  • valentina pe 2 Feb 2010, 17:58
    cariile dintilor

    am un baietel de 4 ani si a ramas fara doua masele nu mai are decat cioturi .Ce sa fac cu el sa merg la doctor sa i le scoata sau le vor impinge celelalte.ce ma sfatuiti .Si mai are si un dinte sus care face mereu punga de puroi la el .as dori raspuns cat mai repede

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod