Cum tratezi arsurile solare?

Daca ai copii de varste mici, probabil ca deja ai mers cu ei la mare, in lunile iunie-iulie, sau te pregatesti de plecare spre sfarsitul lui august si inceput de septembrie, cand soarele incepe sa isi piarda din intensitate. Daca ai ales sa pleci cu familia in concediu in luna august, cand soarele straluceste pe cer cu toata puterea, trebuie sa supraveghezi cu atentie orele de plaja ale micutilor, pentru a te asigura ca nu vor avea de suferit de pe urma acestei vacante.

Deja stii ca prea mult soare poate creste riscul aparitiei cancerului de piele, mai tarziu, in viata de adult. In plus, arsurile solare nu il vor face nici acum pe cel mic sa se simta prea confortabil, pielea afectata dandu-i mari batai de cap... Inainte de a iesi din casa, la plaja (plaja este recomandata intre orele 8.00-10.00 si 16.00-18.00), "impacheteaza" bine pielea copilului, extrem de vulnerabila, cu o crema de protectie impotriva soarelui.

Uneori insa, inevitabil, iti scapa o portiune "netratata" sau crema "se duce" dupa prea multe bai in mare sau piscina. Oricat de mult ai avea grija, baietelul sau fetita ta vine acasa cu o arsura rosiatica, tipica, de la statul un timp indelungat in soarele arzator.

Nu incerca sa te intelegi cu prichindelul, pentru ca nu vei avea sorti de izbanda... Pielea il ustura, il mananca, il "tine", pentru ca s-a intins si inflamat prea mult... Nu poate sa doarma, nu poate sa stea, nu are chef de nimic. Aminteste-ti cum te simti tu in astfel de situatii, pentru ca si tie ti s-a intamplat de atatea ori sa suferi din aceleasi motive.

Iata ce poti face pentru a-i ameliora durerea si a ajuta procesul de vindecare a pielii copilului, in asa fel incat acesta sa se desfasoare cat mai confortabil cu putinta. In plus, iti oferim si o serie de sfaturi care sa te ajute pe viitor sa previi astfel de incidente...

Cand este nevoie sa apelezi la doctor?

Oricine risca sa faca arsuri solare daca sta in bataia razelor la ore nepotrivite si fara protectie.
Insa arsurile solare severe, aparute la copiii de varste foarte mici - in special daca apar intr-o perioada foarte scurta de timp - ar putea indica o alta problema.

Daca micutul manifesta o astfel de sensibilitate crescuta la razele soarelui, aceasta situatie trebuie imediat discutata cu medicul dermatolog. Exista o serie de afectiuni grave asociate cu sensibilitatea crescuta fata de soare. Totusi copiii cu o piele normala nu au nevoie de atentia doctorului decat daca pe o portiune mare de piele le apar basici sau daca arsurile sunt insotite de dureri de cap, frisoane - un mic "pui" de... insolatie. Acestea sunt semne ca o infectie sau o epuizare a organismului, din cauza caldurii, pot aparea oricand. In astfel de situatii, apeleaza la medicul specialist, care va sti exact care sunt modalitatile de interventie.

Care sunt cele mai eficiente tratamente?

O baie rece. Copilul trebuie sa faca o baie cu apa rece, insa nu cu apa rece ca gheata. Aceasta poate ajuta la absorbtia caldurii pe care o degaja organismul si poate aduce putin confort pielii "arse" si inrosite...

Adauga baii uruiala sau faina de ovaz. Uruiala sau faina de ovaz, adaugata in baia pe care i-o pregatesti la temperatura camerei, este foarte reconfortanta pentru pielea arsa de soare. Poti gasi acest produs la orice magazin cu produse naturiste, cu toate indicatiile necesare precizate pe cutie.

Comprese cu apa rece. Daca nu te incanta prea mult ideea unei bai reci sau daca nu este o idee practica, poti inveli prichindelul "prajit" la soare intr-un prosop sau un tricou ud. Este o solutie foarte buna daca ai plecat cu familia, cu cortul, sau daca nefericitul eveniment s-a produs cat timp va aflati pe plaja, la soare.

Aplica pe piele o crema hranitoare. Dupa ce i-ai facut o baie rece, cu uruiala de ovaz, sau dupa ce l-ai "impachetat" intr-un prosop ud, aplica-i pe piele o crema hidratanta, care va "inmuia" pielea si va "prinde in capcana" apa in exces.
Nu este o idee foarte buna sa aplici crema inainte de a racori pielea arsa, deoarece crema poate "pastra" si mai mult caldura corpului.

Pudreaza portiunea de piele afectata. Lotiunea cu calamina poate fi extrem de placuta pentru o piele afectata de razele soarelui, deoarece pudra din lotiune ajuta pielea sa piarda caldura. Chiar si banala pudra de talc poate avea un efect calmant atat de dorit in astfel de situatii...

Administreaza-i acetominophen. Acetominophen (sau Tylenolul copiilor) poate ameliora durerea unui copil care sufera din pricina pielii arse de soare. Durerea isi atinge varful in primele doua zile de la expunerea la soare, dupa care scade in intensitate. Verifica indicatiile de pe cutie pentru un dozaj optim, in functie de varsta si greutatea prichindelului. Daca micutul are sub doi ani, consulta un doctor pediatru.

Incearca un antihistaminic. O data ce durerea nu mai este atat de pregnanta, trece in a doua sa faza - mancarimea iminenta... Daca cel mic nu mai suporta mancarimea, ii poti administra un antihistaminic recomandat pentru varsta sa. Apeleaza la sfatul medicului specialist, din moment ce unele substante de acest tip pot cauza reactii adverse.

Preventia... mama invataturii!

Aplica frecvent pe pielea micutului o crema de protectie impotriva soarelui. Aplica aceasta crema cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare. Si tine minte un detaliu esential - crema de protectie rezistenta la apa nu rezista la infinit, mai ales daca cel mic alearga, se joaca mult, inoata sau transpira abundent! Este important sa aplici cat de des posibil aceasta crema si sa te asiguri ca stratul de crema este intins in mod uniform pe pielea sensibila a copilului. Nu te zgarci si nu face economie la produs! Sanatatea celui mic este mult mai importanta!

15... numarul magic! Pentru copiii mai mari de doi ani, trebuie sa ai intotdeauna la indemana o crema cu un factor de protectie impotriva radiatiilor soarelui (SPF) de cel putin 15, indiferent de tipul de piele al copilului.
In caz contrar, micutul pur si simplu nu este suficient de bine protejat.

Creme noi, pentru un sezon nou! Cremele de protectie impotriva soarelui nu rezista o vesnicie, asa ca arunca toate rezervele care ti-au mai ramas pe fundul unei sticle, de anul trecut... Ingredientele active pe care le contine crema incep sa isi piarda din eficienta o data cu invechirea produsului.

O piele protejata, chiar si pe sub hainute! Este o idee foarte buna sa il imbraci pe cel mic cu un tricou, cat timp sta la plaja sau inoata, dar hainele in sine nu ii vor proteja cu adevarat pielea de actiunea nociva a radiatiilor solare. Bluzele din bumbac, spre exemplu, au un SPF 8, iar cand tricoul se uda, protectia este chiar mai mica de atat... Asa ca, indiferent daca il lasi sau nu cu bluza pe el, trebuie sa aplici o crema de protectie si pe piele. Cu cat materialul este mai subtire, cu atat poate produce un si mai mare rau...

Bebelusii trebuie protejati in mod deosebit. Bebelusii au o piele sensibila si extrem de vulnerabila, astfel incat sederea lor in soare trebuie limitata pe cat posibil. Atunci cand iti scoti micutul la plimbare, ai grija sa il imbraci cu hainute din materiale subtiri si, de asemenea, nu uita de ecranul de protectie impotriva soarelui, cu care este prevazut caruciorul.

Crema cu SPF este recomandata si in cazul bebelusilor, indiferent de cat de mici sunt acestia ca varsta. Au existat, de-a lungul timpului, dezbateri referitoare la cantitatea de substanta chimica ce poate fi absorbita de pielea unui nou-nascut, insa o crema cu un SPF cuprins intre 8 si 15 nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea pielii sale sensibile.

Evita expunerea la soare in timpul orelor dupa-amiezii. Cea mai nefericita perioada de stat la soare pe care o poti alege este 10.00-15.00, asa ca este mai bine pentru copilul tau sa evite locul de joaca, plaja sau terenul de fotbal in acest interval orar. Insa orele cu cel mai mare potential nociv pot varia in functie de zona in care locuiesti.
Cu alte cuvinte, sfatul general al specialistilor este sa eviti intervalul orar "cel mai fierbinte" si sa iti iei masurile preventive in orice moment al zilei.

O palarioara face minuni! Nu iti va fi foarte dificil sa iti convingi baietelul sa poarte o sapca. Mai greu iti va fi sa il convingi sa poarte cozorocul in fata si nu in spate, ca un mare hip-hop-er ce se crede... Atunci cand va plimbati in soare, sepcile si palarioarele nu trebuie sa lipseasca, iar bebelusii trebuie sa poarte intotdeauna pe cap bonete. Palariile stil safari, care se pot prinde pe sub gat, sunt cat se poate de eficiente in acest sens. La fel de necesara este si protejarea urechilor, deoarece acestea reprezinta un loc comun pentru "instalarea" cancerului de piele...

Mare atentie la pistrui! Pistruii or fi ei draguti si simpatici, dar reprezinta un semn evident ca micutul tau are parte de prea mult soare. Daca ii apar pe piele din ce in ce mai multi pistrui, pune in vigoare regula "Nu iesi niciodata afara cu capul descoperit!" si aplica-i pe piele o crema cu SPF cel putin 15.

Fara restrictii la utilizarea PABA! La un anumit moment dat, au existat unele suspiciuni cu privire la un ingredient activ continut in foarte multe dintre aceste creme de protectie - numit acid para-aminobenzoic (PABA) - se credea ca acesta ar putea cauza anumite reactii alergice. Specialistii afirma ca reactiile alergice la crema cu SPF pot aparea, insa sunt cazuri extrem de rare. Daca prichindelul tau face alergie la vreo substanta continuta in crema cu SPF, atunci mai mult ca sigur ca este vorba despre conservanti si parfumuri, nu PABA. Ca atare, cumpara pentru copilul tau marci hipo-alergice si fara parfum.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei pe 9 Iun 2011, 16:07
    Arsura solara

    Buna , numele meu este Andrei am 18 ani si in urma cu 3 zile am fost cu colegii mei la strand..era in jur de ora 12 si soarele batea cu putere.. din pacate m`am ales cu o arsura foarta urata.. pielea mi s`a inrosit si ma mananca ingrozitor.. va rog sa`mi spuneti ce sa folosesc sa`mi treaca mai repede.. Multumesc mult.

    28
    7

  • dargan pe 22 Iul 2010, 20:34
    multumesc

    multumesc frumos imi sunt de mare ajutor sfaturile voastre

    12
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod