Calciul - esential pentru sanatatea ta!

Cei mai multi oameni cunosc importanta calciului si faptul ca este esential pentru a avea oase puternice si dinti sanatosi.
Cei mai multi oameni cunosc importanta calciului si faptul ca este esential pentru a avea oase puternice si dinti sanatosi. Dar nu multi sunt cei care stiu si celelalte proprietati ale calciului, si anume faptul ca este esential pentru un ritm cardiac normal si pentru reglarea presiunii sanguine. De asemenea, calciul are un rol extrem de important in buna functionare a sistemului nervos.

Care este cantitatea de calciu de care avem nevoie? In medie, atat femeile, cat si barbatii au nevoie de cel putin 1000 mg de calciu pe zi. Femeile aflate la menopauza au nevoie de o cantitate mai mare de calciu, aproximativ 1200 mg pe zi.

Alimente bogate in calciu

Este ideal sa iti iei din alimente cantitatea de calciu de care organismul tau are nevoie, dar daca nu este posibil si anumite afectiuni care impiedica asimilarea eficienta a calciului sunt prezente, se poate apela la suplimentele de calciu.
Calciul "natural", din alimente, este mai bine absorbit de catre organism.

Laptele

Laptele este cea mai cunoscuta sursa de calciu. Majoritatea produselor lactate si a celor care contin lapte sunt bogate in calciu, difera insa concentratia. Din nefericire, exista persoane alergice la o substanta din lapte numita lactoza. In astfel de cazuri, este recomandat laptele obtinut din soia, imbogatit cu calciu si vitamina D. In tara noastra, laptele de soia nu are foarte mult succes, numeroase persoane nestiind de existenta acestuia, cu toate ca este un produs foarte sanatos.
Un pahar de lapte partial degresat (1% grasime) contine 290 mg de calciu.

Tofu

Tofu este un preparat asemanator branzei, obtinut din soia, numit si "branza tofu".
Este o sursa importanta de calciu, in special pentru vegetarieni, pentru persoanele care tin post sau pentru cei care sufera de intoleranta fata de lactoza.
O jumatate de cana de tofu imbogatita cu calciu contine 435 mg de calciu.

Spanacul

Desi nu este la fel de bogat in calciu precum produsele lactate, spanacul contine mai mult calciu decat majoritatea legumelor. Un dezavantaj este acela ca organismul asimileaza mai greu calciul provenit din legume decat pe cel din produse lactate.
O cana de frunze de spanac proaspete contine 29 mg de calciu, iar o jumatate de cana de spanac gatit contine 122 mg calciu. Aceasta cantitate de spanac gatit contine mai mult calciu, pentru ca include, de fapt, trei pana la patru cani de spanac crud.

Broccoli

Ca si in cazul spanacului, broccoli este mai bogat in calciu, comparativ cu alte legume, dar nu la fel de bogat precum produsele lactate.
O cana de broccoli crud contine 44 mg de calciu.

Desi este mai bine sa asimilezi calciul din alimente, uneori nu este posibil din cauza unor afectiuni care pot impiedica asimilarea adecvata a acestuia.
Inainte de a apela la suplimentele de calciu, discuta cu un medic care iti poate oferi cele mai bune sfaturi.

Calciul si Vitamina D

Asa cum probabil stii, vitamina D este esentiala pentru asimilarea calciului, prin urmare este important ca aceasta vitamina sa se gaseasca in organism in cantitati suficiente. Produsa de organism cand corpul este expus la soare, vitamina D se gaseste si in peste sau oua.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cecilia pe 8 Oct 2009, 18:13
    mda

    ma intereseaza subiectu dar vreau sa stiu da cineva raspunsuri sau ne dam numai cu parerea si ne spunem oful?

    0
    0

  • EVE pe 8 Sep 2008, 14:29
    lipsa de calciu

    Si eu m-am cam confruntat cu lipsa de calciu. Ca este un mineral deosebit de important corpului. El are proprietatea de a conduce stimulii nervosi, asa ca lipsa de calciu duce la furnicaturi si amorteala la nivelul mainilor, picoarelor si a fetei. Carenta mai severa de Ca poate duce si la palpitatii la inima, respiratie deficitara, anxietate, tulburarea ciclului menstrual, scaderea aperitului sexual. Ca recomandare impotriva spasmofiliei este o cura cu argila, consumul de lactate si vitamina D(pentru asimilarea Ca) Multa sanatate!

    0
    0

  • cosmin pe 4 Mai 2008, 16:13
    lipsa de calciu

    buna ziua asi vrea sa stiu daca simtomele care le am pot sa fie de la lisa de calciu :cind ma trezesc dimineata sunt ametit si nu pot sa ma tin pe picioare.ce imi recomandati.

    0
    0

  • gbriela pe 21 Mar 2008, 20:53
    am caderi de calciu

    buna ziua.am simtome ciudate si vreau sa stiu daca este din cauza calciului. ma simt ametita si furnicaturi din cap pina in picioare si frisoane in tot corpul.imi scade tensiunea si am palpitatii la inima.este oare calciul de vina? astept raspuns.multumesc

    1
    0

  • nico pe 19 Mar 2008, 12:05
    calciu

    am dsa si o lipsa foarte mare de calciu.de cand ma stiu iau calciu.acum,la 19ani,simt k tabletele nusi mai fac efectul.....pur si simplu o tableta are acelasi efect ca si o cana cu apa.si am inceput sa iau 1000mg p zi,calciu la pliculete, ACTIVIT, si ma simt foarte bine. multa sanatate!

    1
    0

  • OLIVIA pe 10 Mar 2008, 12:24
    un sfat

    mama mea a avut o cadere de calciu,analizele i-au iasit la limita,ce ar trebui sa faca? astept raspuns.

    0
    0

  • huncut pe 7 Mar 2008, 14:22
    ???

    Am caderi de calciu destul de dese cand sunt pe........problema lunara.Nu stiu daca este bine sa tot iau tablete de calciu ,caci altfel nu se asimileaza asa repede,si daca tot iau nu stiu exact cat este voie sa iei.In fiecare zi nu este prea mult?Nu se incarca rinichii prea.............?-CALCULII .

    2
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod