Afectiunile cauzate de carbohidrati

In timp celule prezinte o rezistenta ascendenta la insulina. Situatia respectiva este explicata prin faptul ca pancreasul este nevoit sa secrete din ce in ce mai multa insulina pentru a avea acelasi efecte asupra organismului.
Cand celulele ajung la un punct in care nu mai raspund la actiunea insulinei, sau pancreasul nu mai secreta suficienta insulina pentru activitatile lui, persoana respectiva va deveni diabetica.

Lumea medicala deja este ingrijorata din cauza generatiei actuale de tineri, iar multi medici sustin ca deja exista o linie diabetica de demarcatie intre cantitatea mare de dulciuri si bauturile nealcoolice pe care oamenii le consuma. Unii medici speculeaza ca in viitor va fi o explozie a numarului de persoane care sufera de diabet.

In stransa legatura cu diabetul se afla obezitatea care la randul ei se afla in stransa legatura cu afectiunile cardiovasculare.


Afectiunile cauzate de carbohidrati

Deci,  alimentele bogate in carbohidrati sunt alimente care au un index glicemic ridicat si cresc riscul diabetului, obezitati si chiar afectiunilor de inima. Aceste afectiuni tind sa apara numai la niveluri ridicate ale rezistentei la insulina, asadar tind sa apara la varste inaintate.


Dar sunt multe alte simptome care pot aparea inaintea acestor afectiuni care indica rezistenta la insulina. Iata cateva dinte efectele negative asupra sanatatii asociate cu carbohidratii si rezistenta la insulina.

Semnele rezistentei la insulina

1. Oboseala
Este asociata in mod direct cu rezistenta la insulina. Daca te simti obosita in permaneneta si lipsita de energie intreaga zi, sau in anumite parti ale zilei, este foarte posibil sa suferi de oboseala.

2. Dezorganizarea
Memorie slab si lipsa de concentrare sunt semne ale rezistentei la insulina. Adesea te simti "imprastiat" o mica perioada de timp dupa de ai manancat carbohidrati, deci ar trebui sa fie usor de suportat.

3. Balonari si acididate gastrica
Gazele intestinale sunt produse prin fermentarea bacteriilor care se hranesc cu carbohidrati.

4. Somnolenta
Majoritatea persoanelor se simt adormite dupa ce termina de servit masa, iar acest lucru se intampla adesea dupa ce la masa ai mancat paste.


5. Depresie
Carbohidrati sunt  "depresivi" naturali, si foarte multe persoane care sufera din cauza depresiei, de asemenea, prezinta rezistenta la insulina.

6. Cancer
Cand anumiti carbohidrati sunt fierti sau prajiti (de obicei cartofii) produc cantitati ridicate de acrilamide, o substanta care cauzeaza cancerul.

7. Incurajeaza cresterea "bacteriilor daunatoare"
Bacteriile si fermentatia adora zaharul, deci, mancand multe alimente care contin zahar (chiar fructe si suc de fructe) provoaca dezvoltarea bacteriilor. Acesta situatie poate determina infectii intestinale si ingreuneaza respiratia.

8. Slabeste sistemul imunitar
Alimentele cu un continut ridicat de zahar pot deteriora cu 50% functiile sistemului imunitar, timp de 3 ore. Aceasta situatie te expune afectiunilor si infectiilor.

9. Caderea parului
Totodata, alimentele cu un continut ridicat de zahar pot duce la inflamarea scalpului, determinand organismul sa atace foliculii parului ca un raspuns autoimun.
Aceasta situatie adesea apare ca o "durere a scalpului", urmata de piederea parului in zona respectiva.


Alte efecte secundare cauzate de carbohidrati


  • afecteaza dantura si gingia;
  • cresc presiunea sanguina;
  • slabesc vederea;
  • diabet;
  • obezitate;
  • afectiuni cardiovasculare.

Dupa cum ai observat, carbohidratii si rezistenta accelerata la insulina pe care o cauzeaza aduce multe efecte negative asupra sanatatii. Aceste efecte sunt asociate cu consumarea unor cantitati ridicate de alimente care contin carbohidrati, sau de alimente care au indexul glicemic ridicat.


Este dieta cu zero carbohidrati indicata?


Mai este mult de discutat in legatura cu avantajele si dezavantajele consumarii carbohidratilor. Unele persoane cred ca acestia aduc atatea efecte negative sanatatii incat ar trebui complet eliminati din alimentatia zilnica.

Daca, in prezent, in dieta zilnica ajungi sa consumi o cantitate ridicata de carbohidrati, ai grasime de abdoment si fese, sau daca simti prezenta vreunei afectiuni cauzate de rezistenta la insulina, trebuie sa reduci considerabil cantitatea de carbohidrati.

De asemeanea, ar fi intelept sa selectezi carbohidratii pe care ii mananci, astfel, trebuie sa fi atenta la carbohidratii care au un index glicemic ridicat.
Din nefericire aceasta inseamna sa elimini o mare parte din manacarurile preferate. Deci, inghetata, prajiturile, chips-urile din cartofi si bauturile nealcoolice ar trebui evitate sau limitate la minim.

Daca esti parinte ai grija la ceea ce mananca copilul tau, mai ales daca aceste este in crestere. Aceasta este o sarcina a parintelui deoarece obezitate in copilarie este o problema extrem de grava. De asemenea, este o ideea buna sa ii sugerezi micutului tau sa faca exercitii fizice, aceasta ajuta la promovarea insulinei sanatoase.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • robert pe 14 Iul 2008, 00:17
    in mare parte adevarat

    Da, in mare masura aveti dreptate cu ceea ce ati sugerat oamenilor despre carbohidrati , dar pt a elimina efectele negative si a avea efecte pozitive cu carbohidratii este nevoie d sport , exercitii, acestea aduc beneficii atat in privinta oboselii cat si in ajutarea sculptarii unui eventual corp d invidiat!!!

    0
    0

  • daniela pe 2 Mar 2008, 04:24

    Sunteti ffffffffffffffffffffff buni in ceea ce faceti si ajutati sa ne improspatam cunostintele. Va multumim.

    0
    0

  • dana pe 1 Mar 2008, 09:28
    O intrebare

    Foarte interesant articolul, dar am si eu o intrebare: mai conct ce trebuie eliminat din alimentatie daca ai tot ce e enumerat aici in articol?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod