6 analize pe care trebuie să le faci în toamna asta

Nu-ţi ignora sănătatea!
Ia-ţi inima în dinţi, sună pentru a te programa la medic şi verifică-ţi starea de sănătate.

1. Examenul ginecologic anual

 

Este necesar să consulţi măcar o dată pe an medicul ginecolog care va face analiza secreţiei vaginale pentru a depista posibilele infecţii vaginale şi testul Babeş Papanicolau pentru a verifica modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin.

 

De asemenea, medicul va decide, în funcţie de rezultatele celor două teste dacă mai este necesar să faci o ecografie intravaginală (depistează chisturi, fibrom uterin, tumori) sau o colposcopie care permite inspectarea mai detaliata a colului uterin.

Reguli de respectat înainte de examenul ginecologic:

  • Se evită contactul sexual cu 48 de ore înainte de consult
  • Se evită spălături vaginale inainte cu cateva zile de recoltarea probelor
  • Se incetează administrarea oricăror tratamente vaginale
  • Se recurge doar la igiena exterioară a zonei genitale.

2. Pentru inimă: EKG, tensiune arterială şi colesterol

Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test absolut inofensiv şi nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea inimii, însă nu poate să depisteze un viitor infarct. De regulă, un test complet durează între 5 şi 10 minute, timp în care: vei sta întinsă.
La mâini, picioare şi piept vei avea electrozi care sunt aşezaţi după aplicarea unui gel special. Aceştia sunt conectaţi la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hârtie.

Cardiologii susţin că tensiunea arterială nu trebuie să depăşeasă valorile 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Dacă ai hipertensiune arterială şi nu o ţii sub control poţi să faci infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi să-ţi afectezi rinichii.

Colesterolul mărit reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru bolile inimii. Nivelul colesterolului total trebuie să fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Poţi să-ţi verifici nivelul colesterolului făcând o analiză simplă de sânge care se recoltează dimineaţa pe nemâncate şi fără să fi consumat alimente grase la masa de seară din ziua precedentă recoltării.

3. Glicemia - pentru depistarea diabetului

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Prof. dr.
Radu Lichiardopol spune că valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului (EASD) se încadrează între 73 - 110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate. Poţi să-ţi verifici glicemia recoltând o probă de sânge care va fi analizată la laborator. Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte să consumi alimente şi lichide, iar în ziua precedentă se evită consumul de dulciuri.

4. Mamografia sau ecografia mamară

Dacă ai peste 40 de ani este recomandat să-ţi faci o mamografie în fiecare an pentru a depista formaţiunile anormale de la nivelul sânului. Mamografia presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-x. În cazul în care ai sub 40 de ani nu îţi vei face mamografie, decât la recomandarea unui medic specialist. Pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor trebuie să faci o ecografie mamară care nu este invazivă şi nici iradiantă.
Nu uita nici de autoexaminarea sânilor pe care o poţi face în fiecare lună.

5. Examenul complet de urină

Colectarea unei mostre de urină (prima urină de dimineaţă) permite analizarea la laborator a se depista eventualele infecţii urinare. Înainte de colectarea mostrei este necesar să efectuezi igiena regiunii genitale.

6. Ecografia

Poţi să vizualizezi organele interne ale abdomenului superior şi inferior făcând o ecografie care se poate repeta de câte ori vrei, fără niciun risc pentru sănătate. Astfel, dacă vrei să verifici cum arată splina, fierea, ovarele, vezica urinară, ficatul, rinichii.

De asemenea, nu ignora nici sănătatea ochilor, a dinţilor şi a pielii.
Programează-te anual la un consult oftalmologic, stomatologic şi dermatologic (pentru verificarea aluniţelor sau altor probleme cu care te confrunţi). Iar dacă ai peste 60 de ani trebuie să faci un test al densităţii osoase pentru a preveni riscul de osteoporoză.

Dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie să faci:

  • Hemoleucograma, grup de sange şi Rh
  • AgHBS, AC anti HVC sunt markeri ai infectţei virale cu virusul hepatic B şi C
  • Test pentru depistarea infecţiei cu virusul HIV
  • Glicemia
  • Rubeola
  • Chlamydia
  • Secreţia vaginală
  • Testul Babeş - Papanicolau
  • Herpes genital.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicko pe 19 Oct 2010, 20:44
    felicitări

    da, trebuie și examenul stomatologic, pe care multă lume îl amână din cauza lipsei banilor!!! eu, pe vremea lui Ceaușescu, mergeam la tratamente stomatologice periodice și nu lăsam nimic netratat. Acum.... am niște probleme..... mari, mari, dar.... nu am bani să merg decât la o ședință... și gata, iar atât nu rezolvă mai nimic...

    0
    1

  • marcela27 pe 11 Oct 2010, 11:50
    analize necesare

    Bun articolul. Eu am o intrebare: Care din aceste analize se pot face gratuit? pt ca adunam preturile acestor analize iese o suma pe care nu oricine o are in zilele noastre. Nu exista programe gratuite pt femeile de peste 40 ani? sau pt cele care nu au un salariu care sa le permita efectuarea analizelor? As dori sa stiu daca in acest an Ministerul Sanatatii acorda vreo gratuitate pt efectuarea analizelor. Multumesc

    0
    1

  • BARNOVICIU SIMONA pe 11 Oct 2010, 09:46
    6 analize necesare

    Articol bun, scurt, argumentat, cuprinzator!

    0
    1

  • pollet_a pe 9 Oct 2010, 21:17
    analize necesare

    Este foarte bun articolul. Felicitari. Da, sigur ca este necesar un set de analize, sa stii cum stai cu sanatatea. Daca am avea si timp de stat la policlinica......., de bani nu mai vorbesc.

    0
    1

  • marya pe 9 Oct 2010, 20:54
    analize

    un articol foarte util si apreciat dar de ce nimeni nu vorbeste despre costul acestor analize ,cti dintre oameni de rind pot sa si permita sa le plateasca cind totul se reduce la bani AMINAM si iar aminam

    1
    0

  • mama pe 9 Oct 2010, 20:26
    analize

    este foarte bun articolul imi place foarte mult

    0
    1

  • gr pe 9 Oct 2010, 15:41
    sa nu uitam

    sa nu uitam examenul stomatologic ; este foarte important sa avem o dantura sanatoasa pana la o varsat cat mai inaintata...din pacate, si la noi tratamentul stomatologic a devenit un lux...

    0
    1

  • vica pe 9 Oct 2010, 12:43
    analize medicale

    Aveti foarte multa dreptate. Cel mai rau lucru este ca totdeauna amanam, avand cate ceva de facut.

    1
    0

  • nico pe 9 Oct 2010, 12:01
    :)

    Felicitari pentru articol. Este foarte util. Bafta in continuare :)

    0
    1

  • Crina pe 9 Oct 2010, 07:16
    Analize medicale

    Foarte bun articolul,ar trebui sa facem exact asa si sa nu mai amanam de pe o zi pe alta.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod