5 reguli pentru sanatatea pielii tale

Pentru a avea o piele tanara si sanatoasa, este necesara ingrijirea sa proactiva. Din cauza programului de lucru extrem de aglomerat, ai tot mai putin timp pentru tine, iar rezultatul este o piele care isi pierde stralucirea si aspectul sanatos, devenind terna si mai putin catifelata. In plus, o data cu inaintarea in varsta, pielea devine mai putin elastica, mai subtire si se rideaza usor.

Glandele sebacee isi incetinesc si ele activitatea, fapt pentru care tenul se usuca mai repede. Pielea devine mai fragila, din cauza numarului scazut de vase sanguine care iriga epiderma, iar tenul isi pierde culoarea naturala si tinereasca.

Ingrijirea corespunzatoare a pielii - aici ne referim la evitarea soarelui, spalarea delicata a pielii si aplicarea in mod regulat de creme hidratante si emoliente - poate impiedica instalarea prematura a procesului natural de imbatranire si, de asemenea, previne o serie de probleme de sanatate a epidermei.

Din fericire, nu este totul pierdut - exista unele obiceiuri sanatoase, pe care este cazul sa le integrezi (din nou) in stilul tau de viata, pentru a te bucura de un aspect tanar si stralucitor inca multi ani de acum inainte!

1. Sanatatea pielii: Protejeaza-te de soare

Chiar daca toamna si-a facut simtita prezenta, iar temperaturile incep sa scada, nu te lasa pacalita de soarele ascuns printre nori - razele acestuia se reflecta si in astfel de momente, iar pielea poate suferi arsuri si intr-o zi cu cer acoperit. Astfel, cea mai buna modalitate de a-ti proteja pielea este sa te feresti de lumina directa a soarelui, in orice zi si, in special, in orele dupa-amiezii, cand intensitatea razelor este cea mai mare.

Lumina ultravioleta iti afecteaza pielea, ducand la aparitia prematura a ridurilor. Expusa in mod necorespunzator la soare, pielea devine mai uscata, dura si aspra, iar pe suprafata epidermei apar pete maronii si pistrui. De asemenea, exista riscul aparitiei unor probleme mai mari de sanatate, cum ar fi dezvoltarea pe piele a unor tumori benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase).

O protectie eficienta impotriva razelor soarelui presupune urmarea acestor trei pasi simpli:

Evita soarele in orele sale de maxima intensitate, respectiv intervalul orar 10.00-16.00. Intre aceste ore, redu in mod considerabil timpul pe care il petreci in afara casei sau a biroului.

Poarta imbracaminte care te protejeaza. Acopera-ti pielea expusa luminii directe a soarelui cu haine lungi, subtiri si vaporoase, din fibre naturale, cum ar fi bluzele cu maneca lunga, pantalonii lungi si palariile cu boruri largi, care iti "ascund" fata si iti protejeaza tenul.

De asemenea, tine cont de faptul ca anumite vestimentatii si fibre textile ofera o mai buna protectie decat altele. Spre exemplu, bluzele cu maneca lunga sunt de preferat in locul celor cu maneca scurta. Tesaturile dense, cum ar fi denimul, sunt mai bune decat cele "vaporoase" (panza topita, in etc.) - aceasta deoarece razele solare pot trece mai greu printr-o tesatura densa decat prin una mai subtire.

Foloseste o crema cu factor de protectie impotriva radiatiilor solare (SPF) 15 sau 20. Aplica lotiunea cu 20 de minute inainte de a iesi afara din casa si reaplica stratul protector la fiecare cateva ore, in special daca ai transpirat abundent sau daca ai mers la inot.

2. Sanatatea pielii: Nu fuma

Fumatul poate accelera procesul natural de imbatranire a pielii, ducand la aparitia prematura a nedoritelor riduri. Modificarile resimtite la nivelul tenului, cauzate de fumat, pot fi observate la adultii tineri, care au practicat acest obicei nesanatos mai bine de 10 ani.

Fumatul duce la ingustarea vaselor de sange de la suprafata epidermei, lucru care afecteaza circulatia sangelui, privand pielea de oxigen si nutrienti (vitamina A), care sunt vitale pentru sanatatea pielii. Toti acesti factori afecteaza fibrele elastice si colagenul pielii, care confera epidermei forta si elasticitate.

In plus, expresiile faciale repetate din timpul fumatului - cum ar fi tuguierea buzelor atunci cand inhalezi fumul de tigara sau ingustarea ochilor, pentru a-ti proteja privirea de fumul expirat - pot contribui la aparitia ridurilor. De asemenea, este posibil ca expunerea repetata la caldura tigarii aprinse sa iti deterioreze tenul, de-a lungul timpului.

3. Spala-ti pielea cat mai delicat posibil

Igiena este o parte esentiala a ingrijirii pielii tale, iar cel mai important lucru din acest ritual este sa iti tratezi pielea cu foarte multa delicatete.

Pentru spalat, foloseste apa calda si limiteaza timpul dedicat imbaierii. Apa fierbinte si dusurile sau baile indelungate indeparteaza uleiurile naturale secretate de epiderma. Limiteaza-ti baia sau dusul la maximum 15 minute (sau chiar mai putin, daca este posibil) si foloseste apa calda in loc de apa fierbinte.

Evita sapunurile care iti usuca pielea si opteaza pentru sapunurile care au in compozitie uleiuri si grasimi.

De asemenea, evita aditivii care iti irita epiderma. Daca ai pielea foarte sensibila, renunta la produsele care contin parfumuri sau coloranti artificiali - aceste substante iti pot irita pielea si pot declansa un raspuns alergic.

Indeparteaza cu grija machiajul. Foloseste in acest scop un burete, o panza din bumbac, vata sau discuri demachiante, in special pentru zona extrem de delicata din jurul ochilor. In cazul in care obisnuiesti sa porti un machiaj greu sau rezistent la apa, vei avea nevoie de un demachiant pe baza de ulei.

Dupa spalare, tamponeaza pielea cu delicatete, cu un prosop uscat, moale si absorbant, atfel incat epiderma sa ramana usor umeda. Este recomandat ca imediat dupa baie sa iti hidratezi pielea cu o lotiune, un ulei sau o crema emolienta.

4. Hidrateaza-ti pielea in mod regulat

Cremele hidratante mentin nivelul natural de hidratare a pielii tale. Acest tip de produse functioneaza astfel: fie acopera pielea cu un strat protector (care impiedica evaporarea apei), fie, odata aplicate pe piele, elibereaza treptat apa in epiderma, hidratand-o.

Alegerea cremei potrivite tipului tau de piele si frecventa de aplicare a acesteia depind de mai multi factori, printre care se numara tipul de piele si varsta. De asemenea, in cazul in care suferi de anumite afectiuni, cum ar fi acneea, acest lucru poate influenta alegerea produsului cel mai indicat epidermei tale.

O buna modalitate de a verifica daca ai sau nu nevoie de o crema hidratanta, este sa astepti 20 de minute dupa baie. Daca ai senzatia de "piele stransa", din cauza uscaciunii, atunci este cazul sa aplici o lotiune sau un ulei hidratant.

Este indicat sa optezi pentru o crema cu SPF de cel putin 15, pentru a-ti proteja pielea si de efectul nociv al razelor ultraviolete.

Daca ai pielea sensibila, alege produse care nu contin coloranti, parfumuri sau alti aditivi.

In cazul in care ai pielea foarte uscata, este recomandabil sa aplici un ulei, cum ar fi cel destinat pielii bebelusilor, cat timp pielea ta este inca umeda, dupa dus. Uleiul, aplicat intr-o pelicula subtire, se pastreaza mai mult timp pe suprafata pielii decat cremele hidratante si impiedica evaporarea apei din epiderma.

Daca ai tenul gras sau uleios, poti renunta la hidratarea in exces, dupa fiecare baie.

5. Atentie la indepartarea parului nedorit de pe corp cu ajutorul lamei de ras

Foarte multe femei prefera sa foloseasca lama de ras pentru indepartarea parului nedorit de pe corp - este o practica obisnuita, la indemana si putin costisitoare. Insa aceasta actiune se poate dovedi traumatizanta pentru piele, mai ales daca este repetata la cateva zile, provocand iritatii. Sunt supuse acestui risc in special femeile care au pielea subtire, uscata sau foarte sensibila. Pentru a evita astfel de neplaceri, urmeaza sfaturile de mai jos:

Inainte de ras, tamponeaza pielea timp de cateva minute cu o carpa din bumbac incalzita, pentru a "inmuia" firul de par si pentru a deschide porii pielii.

Este recomandabil sa folosesti lama de ras dupa un dus sau o baie calda.

Nu este indicat sa indepartezi prin ras parul de pe pielea foarte uscata, deoarece pielea poate suferi arsuri, din cauza frecarii lamei pe epiderma. Inainte de ras, aplica intotdeauna spuma de ras, lotiune sau gel, pentru a proteja si lubrifia pielea.

Foloseste o lama de ras noua si curata.

Firul de par trebuie ras in sensul de crestere.

Dupa ras, clateste-ti pielea cu apa calda.

In cazul in care apar iritatii, aplica o lotiune care nu contine parabeni (metil, propil, butil sau etil) sau izopropil alcool. Produsele pe baza de alcool pot conferi pielii o senzatie de racorire, insa nu calmeaza cu adevarat iritatiile, deoarece alcoolul se evapora rapid de pe suprafata epidermei.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxxy` pe 4 Ian 2011, 18:58
    comentariu

    totul este foarte bine descris insa este ceva de adaugat: in cazul in care nu am spuma de ras pot folosi si gel sau alte lotiuni ?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod