Simpla durere abdominala sau apendicita?

Apendicita este o afectiune care necesita ingrijire medicala imediata si din acest motiv trebuie sa-i cunosti simptomele si sa inveti sa faci diferenta dintre o simpla durere abdominala si apendicita. Este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala la copii.
Apendicita este inflamatia apendicelui (saculet atasat intestinului). Acesta se afla in partea dreapta inferioara a abdomenului, iar functiile pe care le indeplineste nu sunt cunoscute. Din acest motiv, apendicele poate fi indepartat printr-o operatie chirurgicala simpla. In cazul in care apendicele infectat nu este scos, acesta se poate rupe, iar bacteriile si infectia pot ajunge in abdomen si pot provoca probleme de sanatate grave. Peste jumatate din cazurile de apendicita la copiii mici ajung la perforatie daca nu sunt depistate in primele 36 ore de la aparitia simptomelor.

Afectiunea poate aparea la orice varsta, atat la copii, cat si la adulti. "De obicei, apendicita apare dupa varsta de 4 ani, insa exista si cazuri, mai rare, cand apare si sub aceasta varsta," ne spune dr.
Mihai Mariana, medic primar pediatru.


Care sunt simptomele copilului bolnav?

La micii pacienti, chiar daca au invatat deja sa vorbeasca, este destul de dificila stabilirea unui diagnostic. Mergi imediat la medic daca micutul tau prezinta simptome ale apendicitei, precum cele amintite de specialist: dureri in fosa iliaca dreapta (partea dreapta, mai jos de abdomen), cu iradiere in piciorul drept, varsaturi, stari de greata, diaree, febra moderata, frisoane, cefalee, lipsa poftei de mancare, abdomen umflat. Febra care depaseste 39 grade Celsius poate anunta o perforatie apendiculara.

Simptomele variaza in functie de varsta copilului.
Daca micutul are doar doi ani sau chiar mai putin, cele mai frecvente simptome sunt starile de voma si abdomenul umflat, insotite de dureri.

Daca il suspectezi pe copilul tau de apendicita, mergi imediat la doctor si nu ii administra calmante sau alte medicamente fara recomandarea medicului.

Netratat, apendicele inflamat se poate rupe in aproximativ 24-72 de ore dupa aparitia simptomelor. In acest caz, durerea se raspandeste la nivelul intregului abdomen iar febra poate ajunge chiar si la 40 grade Celsius.


Cauze

Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta inca. Exista insa cateva cauze posibile, dintre care dr. Mihai Mariana enumera: scaderea imunitatii, parazitii intestinali sau alimentatia necorespunzatoare.


Dificil de diagnosticat

Pentru ca simptomele sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni, deseori diagnosticarea apendicitei este o provocare pentru medici.
Medicul va examina abdomenul pentru a descoperi semne de sensibilitate sau durere si va efectua analize de sange, urina plus ecografie.

In cazul copiilor, este necesar sa se puna diagnosticul cat mai repede de la aparitia simptomelor, pentru ca evolutia bolii este rapida si pot aparea complicatii grave.


Tratament

Tratamentul apendicitei este chirurgical, prin excizia apendicului (apendicectomie), interventie considerata destul de simpla. Operatia se poate face clasic sau laparoscopic. Aceasta interventie presupune "3-7 zile de spitalizare, asta in cazul in care nu apar complicatii," ne explica dr. Mihai. "Dupa interventie, se va tine, timp de o saptamana, regim alimentar, trecandu-se apoi treptat la alimentatia obisnuita.
Recomandat este sa se evite si efortul fizic timp de cel putin o luna si baile la strand
."
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela pe 3 Dec 2011, 00:33
    durere an partea dreapta

    buna am de cateva zile o durere an partea dreapta ca de cutit si simnt ca mi se lasa an picior si simnt ca ami vine sa vomit ce poate fi MULTUMESC

    1
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod