O nutritie echilibrata incepe cu alaptarea

Alaptatul este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea bebelusului, care aduce numeroase beneficii atat pentru bebelus cat si pentru proaspata mamica.
Alaptatul este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea bebelusului, care aduce numeroase beneficii atat pentru bebelus cat si pentru proaspata mamica. Laptele matern asigura toti nutrientii necesari unei cresteri sanatoase si influenteaza starea de sanatate a copilului pe termen lung, mult dupa perioada de sugar.


Cat trebuie o mamica sa alapteze?


UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san cel putin 6 luni, iar alaptatul sa se continuie in paralel cu alte forme de alimentatie pana la varsta de 2 ani.

Studiile efectuate de IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului) arata ca, pe plan national, un procent foarte mic, de numai 16% dintre copiii cu varste intre 1 si 6 luni, beneficiaza exclusiv de lapte matern, iar perioada medie de alaptare este de 3,9 luni.

"Alimentatia la san este varianta ideala pentru nou-nascuti. Este foarte important ca mamele sa constientizeze faptul ca laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutritionale ale sugarului si protejeaza bebelusul de infectii microbiene sau virale",
a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.


Beneficiile laptelui matern


Alaptarea la san are multe beneficii pentru sanatatea bebelusului, cat si pentru proaspata mamica, ajutand-o sa scape mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Nu exista niciun inlocuitor mai bun pentru laptele matern, acesta continand anticorpii necesari bebelusului, el neavand sistemul imunitar dezvoltat pana la varsta de 6 luni.

Intr-o perioada in care micutul are nevoie de 3-4 ori mai multa energie decat un om matur (per kilogram), laptele matern raspunde perfect acestei nevoi, asigurand o crestere sanatoasa, prin continutul in cantitati  echilibrate de grasimi, carbohidrati, proteine sau hormoni de crestere.
De asemenea, bebelusii hraniti la san sunt mult mai feriti de infectii microbiene si virotice (infectii gastrointestinale, urinare) si unele boli (respiratorii si digestive). Astfel, prin intermediul anticorpilor, hormonilor si enzimelor din laptele matern, copilul isi dezvolta un sistem imunitar puternic.

Un alt aspect foarte important este ca laptele matern contine nutrienti numiti oligozaharide prebiotice, care hranesc bacteriile bune din stomacul copilului tau, combatand astfel potentiale infectii.


Informeaza-te!


Sunt tehnici anume care trebuie aplicate, iar sfatul cel mai de pret este acela ca nu trebuie sa renunti din primul moment. De asemenea, alimentatia la san aduce beneficii si mamei, unele dintre acestea fiind reducerea riscului cancerului la san si ovarian.

Intre 1 si 7 august se sarbatoreste, la nivel mondial, Saptamana Alaptarii. Cu aceasta ocazie, Milupa te invita sa fii una dintre mamicile care stiu ca nutritia echilibrata incepe cu alaptarea si sustin acest proces natural in dezvoltarea armonioasa a copilului lor. Pentru ca tu sa fii corect informata despre alaptare si beneficiile acesteia, poti citi Ghidul de alaptare disponibil gratuit pe www.milupa.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod