Cum influenteaza varsta fertilitatea femeilor?

Exista multe femei in ziua de azi care hotarasc sa aiba un copil la varste inaintate. De ce? Motivele variaza de la cele de natura materiala pana la cele legate de intalnirea partenerului potrivit.
Insa odata cu varsta apar si problemele. Probabilitatea de a ramane insarcinata scade cu 3 - 5% dupa varsta de 30 de ani, iar riscul de avort spontan creste.

La nastere, o femeie se naste cu un numar de ovule, care va ramane acelasi pe toata perioada vietii. Pe masura ce ovulul imbatraneste, probabilitatea de a dezvolta o anomalie cromozomiala creste. Ovul fertilizat, care prezinta o anomalie cromozomiala, reprezinta cauza cea mai frecvent intalnita a avorturilor. Cel putin jumatate din avorturi sunt provocate de anomalii cromozomiale.
 

La o femeie de 20 de ani, sansele de a suferi un avort sunt de 12 - 15%, iar la femeile de 40 de ani riscul creste la 50%. Este recomandat ca o femeie de 40 de ani sa-si faca teste pentru evaluarea infertilitatii inainte de a incerca sa ramana insarcinata. Daca un cuplu incearca sa conceapa un copil timp de 6 luni, iar femeia are o varsta de peste 40 de ani, este necesar efectuarea unei evaluari a infertilitatii.

O evaluare a infertilitatii cuprinde un examen fizic si unul de laborator.
Aceasta evaluare va stabili daca partenerul poate produce sperma viabila, daca trompele uterine sunt deschise sau daca ovulele pot fi fecundate. Analiza spermei, nivelul de FSH (hormonul foliculostimulant) si histerosalpingograma (HSG) sunt cele trei examene de laborator importante. Pentru femeile cu varsta de peste 40 de ani, doctorul va efectua aceasta evaluare pe o perioada de 1 - 2 luni.

Glanda pituitara produce hormonul de stimulare foliculara (FSH), care este responsabil pentru dezvoltarea ovulelor din fiecare luna.
Cand ovulele devin mai putin capabile de a produce o sarcina, nivelul de FSH incepe sa creasca. Femeile care au ajuns la menopauza au un nivel foarte ridicat de FSH (si nu pot ramane insarcinate cu propriile ovule).

Din pacate, nu exista tratamente "minune" care sa poata reda tineretea ovulelor. Multi doctori prescriu medicamente pentru fertilitate care pot ajuta la marirea sanselor aparitiei unei sarcini. Aceste medicamente ajuta la cresterea numarului de ovule care se dezvolta intr-o anumita perioada si astfel creste si posibilitatea ca macar unul dintre acestea sa fie fertilizat.
Insa sansele de reusita nu sunt foarte mari.   

O metoda cu sanse mari de reusita pentru femeile cu o varsta ridicata (si un nivel mare de FSH) este donarea de ovule.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod