Iritatiile cauzate de scutece - o problema neplacuta pentru copilul tau

Daca micutul tau face iritatie din cauza scutecelor, vei sti ca aceasta a devenit o problema... Pentru ca bebelusul nu se va sfii sa iti arate acest lucru cu toata puterea si prin toate mijloacele de care este capabil - agitatie, nervozitate, lipsa de rabdare, plansete... In plus, o astfel de iritatie este vizibila cu ochiul liber. O parte din pielea pe care o acopera scutecul - probabil zona genitala si partea care acopera fesele si coapsele - vor deveni rosii si inflamate. Zonele afectate pot fi uscate sau umede sau pot avea basicute.

Daca o astfel de iritatie banala nu este tratata, poate evolua in ceva mult mai rau - spre exemplu, o infectie cauzata de o ciuperca sau o infectie bacteriana. Asa-numitele infectii cu drojdie (candida) apar frecvent la bebelusii care urmeaza un tratament cu antibiotice - aceste medicamente distrug bacteriile "bune", care de regula pastreaza candida in limite normale - si apar initial ca mici pete rosii care se multiplica si se transforma intr-o masa solida de pustule rosii.
Infectiile bacteriene, care pot fi insotite de febra, duc la pete galbene sau la cosuri pline cu puroi.

Care sunt cauzele iritatiilor de la scutece?

Principala cauza care duce la astfel de probleme o reprezinta umezeala. Nou-nascutii urineaza des si au scaune frecvente si moi. Chiar si cel mai absorbant scutec pastreaza o anumita umezeala pe pielea delicata a unui bebelus. Un copil caruia nu i se schimba scutecul ud o perioada prea mare de timp are cele mai multe sanse sa ii apara iritatii de la scutece. Totusi aceasta problema poate aparea si la copiii care au o piele in mod special sensibila si in ciuda faptului ca ii schimbi scutecul foarte des.

Copiii de o varsta mai mare, care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice pot face diaree din aceasta cauza (un efect secundar), care poate duce, mai departe, la iritatii de acest tip.


Care este cel mai bun tratament impotriva iritatiilor?

Cel mai bun remediu impotriva acestei neplacute situatii este sa ii schimbi frecvent scutecele copilului, pastrandu-l in acest fel curat si cat mai uscat posibil. Daca vremea este calduroasa si micutul se poate juca in afara tarcului sau intr-o camera pe care ai parchet (in consecinta, o suprafata care se poate curata usor...), lasa-l in funduletul gol cat mai mult timp, pentru a permite aerului sa ii aeriseasca zonele afectate de iritatii si, astfel, sa grabeasca procesul de vindecare.

De asemenea, poti incerca sa inlocuiesti marca de scutece si detergentii pe care ii folosesti cu marci fara parfum sau aditivi - acest lucru ar trebui sa rezolve problema, mai ales daca iritatia de la scutece este cauzata de o alergie la astfel de substante.

O iritatie obisnuita de la scutece se vindeca in 3-4 zile de tratament ambulatoriu.
Daca iritatia persista, se extinde sau se inrautateste, aplica pe piele timp de cateva zile o crema impotriva infectiilor candida.

Cum poti preveni aparitia iritatiilor cauzate de scutece?

Cea mai buna strategie si aparare impotriva acestei probleme o reprezinta... un fundulet uscat! Pune in aplicare acesti pasi simpli si cu siguranta tu si copilul tau veti fi mult mai fericiti:

Schimba-i scutecul cat mai repede posibil dupa ce se uda sau se murdareste.

Curata-i copilului zona genitala cu atentie dupa fiecare scaun si nu ii pune imediat scutecul curat - lasa pielea sa respire si sa se usuce.

Pudreaza-i funduletul cu un strat fin de alifie sau unguent protector, insa nu folosi pudra de talc - aceasta ii poate patrunde in plamani, afectandu-i caile respiratorii.

Nu strange partile laterale ale scutecului foarte tare, astfel incat aerul sa nu mai poata circula.
Scutecele, pantalonii si, in general, hainele unui nou-nascut trebuie sa fie ceva mai largi, pentru a permite pielii sa se aeriseasca.

Cand copilul tau trece pe mancare solida, variaza meniul cu un singur produs o data si asteapta cateva zile intre aceste variatii. Aceasta perioada de asteptare te va ajuta sa iti dai seama daca iritatia de la scutece se datoreaza, cumva, unei alergii la mancare.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliana pe 1 Apr 2012, 15:09
    iritatii de scutec

    fata mea arre o inflamatie de cateva luni am incercat mii de creme si tot nu ii trece nu stiu ce sa ai fac

    0
    0

  • stefan pe 28 Dec 2008, 20:40
    ...

    de ce plange copilul cand il imbrac si dezbrac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod