Rusinea in discutiile dintre parinti si copii

Am vorbit destul de mult in ultimul timp despre ce poate fi spus si ce nu poate fi spus, despre secret, despre a ascunde pentru a proteja, despre o incapacitate de a vorbi despre anumite sbiecte sau cu anumite personae. Mai concret, vorbeam despre ceea ce parintii le spun sau nu le spun copiilor, despre senzatia lor ca cei mici nu vor intelege, despre intentia de a-i proteja de anumite trairi sau continuturi ascunzandu-le sau amanandu-le.
Am vorbit destul de mult in ultimul timp despre ce poate fi spus si ce nu poate fi spus, despre secret, despre a ascunde pentru a proteja, despre o incapacitate de a vorbi despre anumite sbiecte sau cu anumite personae. Mai concret, vorbeam despre ceea ce parintii le spun sau nu le spun copiilor, despre senzatia lor ca cei mici nu vor intelege, despre intentia de a-i proteja de anumite trairi sau continuturi ascunzandu-le sau amanandu-le.

Nu am vorbit insa prea mult despre trairile care insotesc acest "ne-spus". Printre ele gasim si exprimarea rusinii. "Mi-e rusine sa vorbesc cu mama despre sex", "Incerc un sentiment de rusine cand incerc sa-i spun copilului despre diferite lucruri pe care le-am facut" etc. Asta ne duce cu gandul la ceva resimtit ca "rau" sau "vinovat", ceva pe care am prefera sa nu-l dezvoluim celorlalti si uneori nici fata de noi insine nu-l recunoastem.


De ce anume ne este rusine?


Putem cu usurinta sa aflam ce este rusinos pentru fiecare dintre noi si este un experiment folositor sa ne intrebam: "De ce anume ne este rusine?", "Cand simtim rusine?". Sunt lucruri care ne produc tuturor rusine si lucruri individuale, diferite de la om la om.


Putem sa ne raportam la acest sentiment, foarte puternic de altfel, atunci cand abordam problema lucrurilor ne-spuse sau chiar imposibil de spus. Pentru ca uneori sunt lucruri pe care le stim si ne abtinem sa le spunem dar alteori sunt lucruri pe care nici nu le stim sau le-am uitat. Am vorbit saptamana trecuta despre adultii care se intreaba: "Cum sa le spunem copiilor despre asta?" Ei cauta o modalitate, niste cuvinte potrivite, niste explicatii adecvate cu varsta lor urmarind ca ei sa inteleaga si sa  nu sufere.


Sunt subiecte fata de care simtim rusine


Sigur ca asa cum am spus sunt lucruri resimtite ca rusinoase pentru toata lumea dar si unele pe care doar anumite persoane le resimt asa pe cand altele nu. Aici vorbim despre ceva legat de mediu, in special cel familial dar si cel social.
In anumite locuri, anumite timpuri, perioade, in anumite familii, unele lucruri sunt prezentate ca fiind rusinoase si adesea interzise. Este interzisa actiunea lor dar si vorbitul despre ele si uneori chiar este interzis sa ne gandim la ele. Expresii ca "Nici prin gand sa nu-ti treaca", "Nu mi-am permis niciodata sa ma gandesc la asa ceva", "E daunator sa ai astfel de ganduri" sunt cele care atesta ca rusinea se extinde de la actiuni exterioare la cuvinte si chiar la ganduri. Rusinea fata de a face ceva se refera la cei din jur care vad, aud, au o parere, ne temem de ceea ce vor spune, de critica sau de judecata lor. Atunci cand apare rusinea fata de a spune ceva cuiva este vorba despre relatia dintre cele doua persoane. Fireste ca simtim ca nu putem sa vorbim despre orice subiect cu orice persoana.
Cu unele avem relatii care exclud anumite continuturi, fie pe cele prea intime, fie pe cele profesionale, fie pe cele familiale. In toate grupurile din care facem parte sunt subiecte care nu pot fi vorbite si fata de care am simti rusine.

Ne propunem insa sa ne centram pe familie si pe acele lucruri care produc rusine. Dintre ele cele mai evidente sunt sexualitatea, agresivitatea si cele legate de anumite reusite/esecuri. Pentru multi este rusine sa vorbeasca despre o nota proasta pe are au luat-o la soala, despre o intentie sau o actiune violenta, despre ceva care i-ar pune intr-o pozitie de inferioritate.

Ne amintim insa si de anumite atitudini pe care unii oameni le au. Pentru ei este rusine sa-ti arati sentimentele, sa spui altora ce simti, sa plangi, sa fii bolnav, sa fii fericit  etc.
Asta produce serioase inhibitii mai ales copiilor care simt ca le este interzis sa planga, de exemplu, ca supara pe cineva atunci cand plang si ajung sa nu mai simta respectivele trairi. "Mie nu-mi vine niciodata sa plang" este o fraza care ne pune pe ganduri.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Stela pe 18 Nov 2010, 19:00
    parintii

    ai dreptate Diana 100%!

    0
    0

  • diana pe 14 Dec 2009, 17:32
    parintii

    Razboiul dintre generatii Cu toti cunoastem il cunoastem ,insa putini stim cum sa-i facem fata .Fiecare generatie gandeste in propriul mod , parerile si conceptiile celor 2 se intersecteaza foarte rar .Se spune ca generatia parintilor este invechita , ca principiile lor sunt asemenea , ca gandesc batraneste .In schimb tinerii traiesc viata in fiecare secunda .Ceea ce parintii nostrii uita este faptul ca si ei si-au trait viata , si astfel punandu-le prea multe restrictii copiilor , acestia ajung chiar la fuga de acasa .Inaintea noastra , au fost niste ani foarte grei pentru parintii nostrii , au trait in alte medii si la varsta asta foarte putini reusesc sa-si inteleaga gandurile copiilor .Copiii sunt frustati ,ar vrea sa-si traiasca tineretea , dar simnt ca aceasta li se fura de catre parintii , ajung sa-i urasca ,si sa-si doreasca sa plece de acasa .Le-am da dreptate parintilor in prima faza , gandindu-ne ca sunt doar protectivi si nimic mai mult .... dar cand intram intr-adevar in mijlocul acestui subiect , scoatem la iveala multe lucruri ,despre care articolele nu vorbesc .Ne-am gandit vreodata cati copii sunt maltratati ? doar pentru ca asa cred parintii lor ca e mai bine ! pt ca asa considera ca li se da cea mai buna educatie ! Cu bataia ! Nu v-ar venii sa credeti cati romani inca recurg la asemenea metode ! Dar v-ati gandit vreodata cat conteaza mentalitatea oamenilor ? De exemplu a celor din mediul rural ? Stiti ca batranii nostrii bunici n-ar suporta sa auda ca nepoata lor nu mai e virgina , sau ca nora lor nu a fost virgina ? Nici nu suporta sa auda astfel de lucruri ! pentru ei ar fi o mare rusine ! Parintii care considera ca , de gura lumii trebuie sa-mi tina copiii in frau , tiinandu-i numai in casa , lasandu-i sa mearga doar la scoala si inapoi si poate si acolo ii urmaresc ? Si mai ales cati copii sufera din cauza mentalitatilor parintilor ....pentru ca atunci cand un parinte afla ca fata lui si-a pierdut virginitatea , nu va incerca sa inteleaga .Va actiona cum va credea de cuviinta ! o va batea si o va pedepsii in tot restul zilelor in care va mai sta cu ei ! Incercam sa parem ca ne modernizam , ca asimilam gusturile occidentale ,insa suntem departe .... Romania este o tara in care multe lucruri se intampla si nu are cine sa ne ajute ! Pentru ca la noi dainuieste coruptia , puterea celor bogati ! Copilul tau este viitorul acestei tari ! Crezi ca va vrea sa mai stea in tara ? Si in felul asta il pregatesti tu pentru viata ? Un copil care a fost crescut in asa fel, nu se va intoarce niciodata la parinti .Stiu .Prietenii ti alegi , dar parintii , nu .Parintii nu ti alegi asa e. Dar in timp inveti sa iubesti cei bun pentru tine ,iar in lista asta maltratarile , bataile , si abuzurile sexuale nu intra

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod