Magicul univers al cartilor...

Anii trec, iar copilasul tau creste ca Fat Frumos: intr-o zi cat altii intr-un an, sau cel putin, asa ai tu senzatia. Se dezvolta uimitor de repede si acumuleaza tot mai multe informatii. In ceea ce priveste lectura, este adevarat ca deocamdata nu este in masura sa citeasca singur, insa cu siguranta este mai "competent" din acest punct de vedere.
Acest lucru este demonstrat de urmatoarele aspecte:
  • Stie cum sa deschida cartea;
  • Realizeaza ca paginile se parcurg de sus in jos;
  • Este constient ca limbajul scris difera de cel vorbit.

Poate ca tie, ca adult, nu ti se pare mare lucru, insa toate acestea reprezinta un real progres, o adevarata piatra de temelie pentru viitorul intelectual. Vei contribui la consolidarea "fundatiei" si la "inaltarea cladirii" citindu-i cat mai des posibil, cu voce tare.

In ceea ce priveste alegerea momentului propice, vei avea ceva de furca, intrucat copiii de varsta prescolara nu stau o clipa locului, sunt ca argintul viu.
In aceasta situatie, cel mai bine este sa-i citesti atunci cand il pregatesti de culcare, sau cand isi face siesta dupa masa de pranz. Chiar daca este ceva mai somnoros, macar poti fi sigura ca beneficiezi de atentia lui mai mult decat in oricare alt moment al zilei... Iata alte cateva ponturi pe care le-ai putea folosi.

  • Atunci cand ii citesti o poveste noua, fa-i o scurta introducere (bineinteles ca va trebui sa-ti faci temele, in sensul de a citi tu insati basmul in prealabil).
  • Practica lectura interactiva, implicandu-l astfel in actiunea descrisa si solicitandu-i sa-si imagineze cam cum ar urma sa reactioneze un personaj sau altul, in functie de context, ori incurajandu-l sa-si explice actiunile acestuia.
  • Nu ezita ca, la sfarsit, sa-l intrebi ce i-a placut mai mult din povestea respectiva si daca este cazul, sa-si imagineze un alt posibil final al povestii.
   
Nu uita ca, indiferent de provocarea pe care i-o lansezi, lectura trebuie sa constituie in ultima instanta o activitate recreativa.
Nu transforma acest lucru intr-un fel de testare, intrucat pe termen lung micutul ar putea capata o aversiune fata de lectura. De asemenea, nu te lasa descurajata daca nu manifesta cine-stie-ce interes pentru carti; la unii copii, pasiunea aceasta se dezvolta ceva mai tarziu. Continua sa-i citesti si sa-l implici cat mai mult posibil in desfasurarea actiunii.

Incearca sa faci mereu conexiuni cu situatiile din viata reala; de exemplu, daca in curand va merge la scoala, poti alege carti al caror erou principal este un elev.
Nu te feri nici de cartile care contin numai ilustratii; reprezinta o excelenta oportunitate de a-i stimula imaginatia, concepand impreuna povestea, plecand de la imagini... Cartile de colorat sunt foarte utile din acest punct de vedere. Revistele cu benzi desenate reprezinta, de asemenea, o idee foarte buna.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod