Prima intalnire cu atractia sexuala

Desi sexualitatea se naste odata cu fiinta umana si se dezvolta neintrerupt atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere psihic, in perioada pubertatii sau inceputului adolescentei localizam prima "dragoste". Ce se intampla de fapt atunci?
Este un moment sau o perioada cand apare o legatura intre senzatii interioare fizice si psihice si o alta persoana, astfel incat spunem ca "ne-am indragostit de...".


Cum apare atractia pentru o anumita persoana?

Desi persoana de care simtim ca ne-am indragostit poate fi una demult cunoscuta, la un moment dat incepem s-o privim "cu alti ochi". Multe adolescente spun ca dintr-o data au "inceput sa simta ceva" pentru un coleg sau un vecin cu care se cunosteau din copilarie. Sa ne apropiem de acest "ceva" si sa dam cuvantul adolescentilor: "Imi bate inima cand il vad", "Simt fluturi in stomac", "Tot timpul ma gandesc la ea, as vrea s-o vad mereu, sa stau cu ea", "Nu pot sta departe de el, vreau sa ma tina in brate, sa fie aproape de mine", "Simt ca iau foc cand o vad" etc.

Toate contin o referire la o senzatie corporala intensa, interioara, dar si dorinta irezistibila de apropiere. Pare ca nu mai este o dorinta pe care sa alegem sa o indeplinim sau nu, ci devine o nevoie careia nu-i putem rezista. Cu atat mai mult cu cat aceasta intalnire cu propriile senzatii este prima, adolescentul le simte ca fiind cu adevarat imposibil de stavilit.
Atractia, nevoia de apropiere fizica, de satisfacere corporala par ca dau navala peste adolescentul care inca nu s-a lamurit ce se intampla cu el. Unii dintre ei chiar spun: "Nu stiu ce se intampla cu mine", "M-a apucat asa dintr-o data si nu mai pot fara X".


Care sunt continuturile care ne umplu mintea si inima in acele momente?

Intotdeauna localizam aceasta atractie undeva intre propria persoana si cea de care ne-am indragostit, undeva la limita corpului. Am putea spune ca este o intersectie intre imaginea idealizata a celui/celei de care ne simtim atrasi, propriile nevoie corporale si trairile care vin dintre el/ea. Intre cele doua personae pare ca circula un fluid magic, numit in multe feluri de-a lungul epocilor. Cand o persoana ne doreste, ajungem in scurt timp sa simtitm dorinta ei ca pe propria dorinta. Intre a fi iubit, dorit si a iubi, "dorit” nu e decat un pas.

Aceasta importanta pe care o capatam brusc in ochii celuilalt sau pe care i-o dam este si ea bulversanta. Pana atunci doar colegi, doar vecini, doar prieteni de familie si dintr-o data….Varsta pare sa fie adesea facuta responsabila de acest fenomen, dar mai degraba am putea sa ne gandim ca este vorba despre o maturizare, despre o noua capacitate pe care psihicul o atinge acum, aceea a investirii intr-o persoana straina.


Cel mai usor de observat este agitatia interioara din acele momente, parca nu mai putem sta linistiti, gandurile ne zboara mereu la cel/cea de care ne-am indragostit, nimic nu mai exista in afara de el/ea. Vedem tot timpul acel "impreuna" pe care ni-l dorim, facem planuri de a petrece tot timpul cu el/ea, de a ne apartine in totalitate. A-si face planuri, vise, a incerca o satisfacere fantasmatica a dorintelor imposibil de satisfacut in mod real, a "exagera", a ne mobiliza tot corpul, tot sufletul si toata mintea, a simti prin toti porii - iata cateva din cele mai importante aspecte ale acestui fenomen.


Primul scenariu sexual

Dorintele fizice, sexuale apar prima data cu extrem de multa putere si pentru prima data legate de o persoana anume. Chiar daca pana in acel moment, ele au existat intr-o forma greu de pus in cuvinte, ca senzatii de excitatie, acum par sa fie legate complet de cealalta persoana. Ea este considerata extrem de atragatoare, atributele fizice sunt masiv idealizate, de unde si vorba "dragostea e oarba". Acesta este momentul cand adolescentul ajunge sa vorbeasca despre lucruri care nu par semnificative, cum ar fi frumusetea trasaturilor, senzualitatea lor, armonia caracteristicilor fizice.
Ochii, buzele, pielea, mirosul, parul, puterea, delicatetea, rotunjimea formelor, fermitatea lor, privirea, zambetul, rasuflarea, caldura sunt cele care descriu interesele noastre din acele momente.

Sunt lucruri pe care le spunem sau la care ne gandim pentru prima data, cum este sa doresti pe cineva, sa vrei sa te apropii foarte mult, sa fii una cu el/ea. Atunci se aduce la lumina primul scenariu sexual, adolescentii incep sa planifice cum va fi, cum se va desfasura, cum vor face. Adesea planurile sunt nerealiste, conforme mai degraba cu povestirile altora sau cu filmele ... Cele mai importante raman insa dorinta si impulsivitatea ei, uneori insotite de posesivitate, gelozie, orgoliu, teama, neincredere in fortele proprii, vinovatie.


Cat dureaza atractia sexuala pentru o anumita persoana?

Stim cu totii ca atractia sexuala nu dureaza mult, ci scade incet-incet lasand loc fie unui sentiment mai profund - afectiunea, dragostea, aprecierea si unei vieti sexuale, fie ducand la o despartire sau la manifestari impulsive, certuri, conflicte. Astfel incat atunci cand ne referim la aceasta atractie, luam in discutie momentele ei de inceput, prima scanteie, aparitia dorintei si legarea ei de o persoana anume.



Ce gasim in jurul acestei atractii si la ce da ea nastere?

Uneori se stinge ca un foc de paie, alteori partenerii pot pastra aceasta atractie si o pot trasforma in afectiune. Dintre cuplurile cu o viata sexuala fericita, multe isi amintesc aceasta atractie de la inceput. "Privirea lui m-a facut sa iau foc", "Sarutul ei m-a innebunit". Apoi de-a lungul timpului, atractia sexuala va reveni si ne vom aminti excitatia, agitatia, placerea pe care le-am simtit prima data in adolescenta. E ca si cum de-atunci inainte am avea acces la o experienta de inceput care chiar daca se va modifica destul de mult, va pastra aceeasi esenta.

Dincolo de atractia sexuala, gasim o capacitate mai mare sau mai mica de a investi in cealalta persoana, de a o cunoaste, de a fi impreuna cu ea in diferite activitati. Asta inseamna ca pe langa sexualitatea care se manifesta in aceasta atractie, mai exista multe alte trairi, amintiri, ganduri, dorinte, moduri de a relationa cu celalat, imagini, sperante, temeri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod