Sănătate: Cum recunoşti sindromul premenstrual şi cum îl tratezi

Află de la dr. Elvira Bratilă, medic primar ginecologie-obstetrică care sunt cele mai bune soluţii ca să treci mai uşor peste acea perioadă dificilă a lunii.
Sindromul premenstrual (PMS=premenstrual syndrome) este o afecțiune medicală caracterizată prin apariția unui ansamblu de semne și simptome, la femeile de vârstă reproductivă, în zilele premergătoare menstruației. Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a PMS la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții. Vârful de incidență al sindromului premenstrual este între 20 și 40 de ani.

Deși intensitatea manifestărilor variază de la lună la lună, simptomele tind să se repete lunar după un tipar previzibil pentru fiecare femeie afectată.



Cum recunoaștem sindromul premenstrual?


Simptomatologia are o evoluție oscilantă, cu agravări și ameliorări pe toată perioada reproductivă a femeii. Semnele și simptomele sindromului premenstrual apar în a doua jumătate a ciclului menstrual, de obicei cu 7-10 zile înainte de menstruație. La majoritatea femeilor manifestările dispar la începutul menstruației.

Peste 150 de simptome sunt descrise în cadrul sindromului premenstrual. Numărul și intensitatea simptomelor cunoaște o mare variabilitate, fiind specifice fiecărei femei; în același timp intensitatea manifestărilor poate varia cu fiecare ciclu menstrual.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod