Histerectomia nu vindecă endometrioza

Endometrioza apare mai des decât te aștepți, una din 10 femei fiind diagnosticată cu această afecțiune care provoacă dureri și poate cauza infertilitatea. Deși se considera că histerectomia este ultima soluție pentru a o stopa, se pare că nu este o rezolvare certă.
Endometrioza nu poate fi prevenită sau vindecată, dar există diferite variante de tratament pentru a ține sub control simptomele caracteristice. „Histerectomia, concretizată prin îndepărtarea uterului și a tuburilor falopiene, este prezentată de obicei drept soluția cea mai drastică pentru femeile care au endometrioză, după ce au fost testate diferite intervenții chirurgicale mai puțin invazive și scheme de tratament medicamentos. În ciuda impresiei că se poate rezolva totul dacă te hotărăști să accepți histerectomia, lucrurile nu sunt deloc atât de simple sau clare”, explică dr. Janine Manwaring, ginecolog.

 
Ce este endometrioza?

Această afecțiune se manifestă în momentul în care țesutul care se dezvoltă în interiorul uterului (endometrul) apare și în afara acestuia, în alte părți ale abdomenului sau ale zonei pelvine, cum ar fi intestinele sau vezica urinară. Țesutul se poate dezvolta în orice parte a corpului și poate afecta toate organele.
Deși endometrul se va afla în afara uterului va reacționa în continuare în funcție de impulsurile primite de la ovare. Se va extinde și va sângera în timpul zilelor de menstruație.
Principalele probleme cauzate de endometrioză vizează durerile constante și dificultatea de a avea copii, deși este posibil ca o femeie să aibă endometrioză și să nu aibă parte de aceste inconveniente. Diagnosticarea precisă a endometriozei nu se poate efectua decât prin intermediul unei laparoscopii, iar faptul că simptomele pot varia foarte mult face să dureze până la 10 ani până să fie depistată.

 
Simptomele endometriozei pot include, dar nu se limitează la:

- dureri accentuate în perioada de ovulație și în timpul menstruației;
- dureri la urinare sau la eliminarea scaunului;
- dureri în zona pelvină, în partea de jos a spatelui sau în partea de sus a picioarelor;
- menstruațiile foarte abundente;
- ciclul menstrual cu o durată variabilă;
- oboseala accentuată;
- nevoia frecventă de a urina.
 
Tratamentul pentru endometrioză include analgezicele, terapia hormonală (pilule contraceptive, administarea de progesteron, steriletul hormonal) sau intervențiile chirurgicale laparoscopice pentru îndepărtarea țesutului apărut în apropierea altor organe. Laparoscopia permite chirrugului atât să diagnosticheze endometrioza, cât și să înlăture endometrul localizat în diferite zone ale corpului.

 
Histerectomia nu este o rezolvare universală

„Faptul că se apelează din ce în ce mai des la histerectomie poate cauza teamă și panică în rândul femeilor care sunt îngrijorate pentru că ar putea fi obligate să facă același lucru. Histerectomia este de obicei propusă numai ca ultimă soluție, când deja s-au încercat mai multe intervenții chirurgicale sau medicamente.
De multe ori femeilor li se spune că ar putea fi singura cale de a stopa simptomele, lucru care nu este adevărat pentru majoritatea pacientelor”
, spune dr. Manwaring.
Dacă se realizează o histerectomie care nu implică îndepărtarea ovarelor, ci numai a uterului, manifestările nu se vor ameliora. Având în vedere că ovarele cauzează creșterea și proliferarea endometrului în afara uterului, pe alte organe sau în toată zona pelvină, nu se poate garanta eliminarea durerilor.
„În cazul în care endometrioza afectează organele care nu se află în apropierea uterului sau dacă apar durerile prin afectarea mușchilor sau a terminațiilor nervoase din apropiere, îndepărtarea uterului nu va reduce durerea pelvină, chiar dacă menstruațiile vor înceta”, spune dr. Manwaring.
De asemenea, femeile trebuie să decidă dacă sunt pregătite să renunțe la șansa de a avea copii ca urmare a efectuării histerectomiei. „Există întotdeauna șansa să apară regrete, mai ales dacă este vorba despre femei tinere.
În perioada de recuperare după histerectomie, care poate dura până la 6 săptămâni, apar adesea simptome depresive și impresia că și-au pierdut feminitatea”
, adaugă dr. Manwaring.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod