Cat timp doare operatia de cezariana

Cât timp doare operația de cezariană și la ce să te aștepți în perioada de recuperare

Nașterea prin cezariană are un impact semnificativ asupra sănătății mamei la nivel fizic și psihologic în zilele și săptămânile care urmează după ce aduce pe lume bebelușul. Deși se recurge din ce în ce mai des la cezariană, nu trebuie ignorat faptul că implică o intervenție majoră la nivelul stomacului. Află cât timp doare operația de cezariană și care este ritmul în care își revine organismul tău.
Operația de cezariană poate salva viața mamei și a bebelușului, dar are și riscuri importante pentru sănătate și va dura ceva timp să-ți revii. Îngrijirea atentă a corpului, așteptările rezonabile și colaborarea cu medicul tău sunt factori care te vor ajuta să te simți din nou bine și să ai multă energie pentru a avea grijă de bebelușul tău. Dacă și tu te-ai întrebat cât timp doare operația de cezariană, medicalnewstoday.com oferă detalii despre procesul de recuperare și modul în care îți revii, pe intervale.

 
La ce să te aștepți după ce ai născut prin cezariană?

În general se  consideră că recuperarea completă după cezariană va dura între 4 și 6 săptămâni, dar fiecare femeie are un organism diferit, iar studiile recente sugerează că durează mult mai mult să revină la ritmul de activitate dinaintea sarcinii și nașterii.
În momentul în care s-a analizat cât timp doare operația de cezariană cercetările au relevat că 60% dintre femei resimt dureri în zona inciziei până la 24 de săptămâni după ce au născut.
Un medic pe care te poți baza și sprijinul prietenelor sau rudelor care au trecut printr-o situație similară, precum și punerea întrebărilor fără jenă, sunt elemente care susțin refacerea corpului și emoțiile pozitive.

 
Ce se întâmplă imediat după nașterea prin cezariană?

Majoritatea femeilor care nasc prin cezariană vor fi sub anestezie totală sau parțială. Imediat după operație vor avea nevoie de ajutor pentru a putea merge sau a se duce la toaletă, dar în general se va fixa un cateter pentru urinare.
În cazul anesteziei generale noua mamă se poate simți amețită, va avea o stare de greață, teamă sau confuzie când se trezește.

 
Primele 24 de ore

În acest interval după cezariană vor apărea provocări similare cu cele ale nașterii vaginale. Noua mămică va începe să se adapteze rolului de părinte, va fi încercată alăptarea și este posibil să primească vizite. De obicei va rămâne internată 2-4 zile.

 
Există următoarele riscuri:

 
1. Cheagurile de sânge

Unul dintre cele mai mari riscuri ale nașterii prin cezariană este formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor. Acest risc este mai pronunțat în caz de obezitate sau lipsă de mișcare. Este esențial ca mamele să se ridice din pat cât mai repede posibil și să se miște puțin.

 
2.
Crampele

Vor apărea dureri și crampe în apropierea inciziei. De asemenea, se vor manifesta și crampe cauzate de micșorarea dimensiunilor uterului. Pot fi similare cu cele din perioada menstruației sau mult mai puternice.

 
3. Infecțiile

Medicul va verifica locul inciziei pentru a preveni infecțiile. Va avea loc și sângerarea vaginală, care poate dura 4-6 săptămâni, dar este mai abundentă la început.

 
În primele săptămâni

Riscul de infectare a inciziei este foarte ridicat în primele săptămâni și pot apărea și hemoragiile. Trebuie evitate exercițiile fizice solicitante 6-8 săptămâni și nici nu este recomandat să se conducă mașina 4-6 săptămâni.
Vor apărea dureri intense în jurul inciziei timp de 1-2 săptămâni, iar țesutul muscular va fi slăbit.
Se pot prescrie analgezice, dar trebuie să se discute cu medicul dacă sunt sigure în cazul alăptării.

 
Refacerea pe termen lung

Recuperarea după cezariană se realizează treptat și poate dura mai mult decât ai crezut inițial. Există femei care vor avea dureri musculare sau în zona inciziei timp de mai multe luni. De asemenea, poate apărea incontinența urinară ca urmare a slăbirii mușchilor pelvini.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod