8 mituri despre menopauză și simptomele specifice

Fiecare femeie experimentează diferit trecerea la menopauză, dar este important să știi la ce te poți aștepta și ce măsuri poți lua pentru a te simți bine. Nu te îngrijora din cauza ideilor greșite despre această schimbare prin care trece organismul.
Schimbarea reprezentată de menopauză modifică mai multe lucruri decât sângerarea menstruală. Deodată începi să ai bufeuri, observi grăsime în zona abdominală, pielea ți se ridează și nu mai este la fel de fermă. „Este vorba despre menopauză sau pur și simplu despre efectele trecerii timpului? Adesea este foarte dificil de stabilit dacă schimbarea stării de dispoziție, modificările temporare ale funcțiilor cognitive sau alte simptome sunt produse de menopauză sau de îmbătrânire ori de creșterea nivelului de stres”, explică dr. Lauren Streicher, profesor de ginecologie și obstetrică de la Universitatea Northwestern.

 
Iată care sunt principalele mituri vehiculate despre menopauză și măsurile corecte în funcție de situație:

 
1. Simptomele menopauzei precum bufeurile și insomniile vor dispărea după instaurarea menopauzei

Aceste simptome sunt semnalate de aproximativ 80% dintre femei și constituie o problemă majoră deoarece au nevoie să se poată odihni și să întrunească nevoile de somn ale organismului. Bufeurile durează aproximativ 2 ani, dar pentru 15-20% dintre femei nu vor dispărea niciodată.
Insomnia și alte probleme legate de somn pot fi o problemă constantă. Realitatea este că aceste două simptome ale menopauzei vor fi permanente, cu excepția cazului în care se recurge la terapia de substituție hormonală.

 
2. După menopauză femeile au un risc ridicat de creștere a colesterolului, de boli cardiace și de reducere a densității osoase

Este adevărat, dar contează foarte mult stilul de viață. Pentru a-ți proteja inima și sistemul osos trebuie să fii atentă la dietă, să faci exerciții fizice și să renunți la fumat. Ai grijă la kilogramele în plus pentru că pot crește presiunea exercitată asupra inimii și a articulațiilor. Pentru a preveni riscul de fracturi și osteoporoză asigură-te că nu ai lipsă de calciu sau de vitamina D. Ridică greutăți, fă plimbări în ritm alert și urcă scările în loc să mergi cu liftul.

 
3. Greutatea excesivă se datorează numai menopauzei

Procesul de îmbătrânire cauzează o încetinire a metabolismului, astfel că vei constata că te poți îngrășa chiar dacă mănânci la fel și ai același ritm de exerciții fizice. Dacă însă grăsimea este localizată în zona abdomenului poate fi cauzată de scăderea nivelului de estrogen cauzată de menopauză.

 
4. Depresia și uitarea sunt cauzate de menopauză

Majoritatea femeilor au un program aglomerat, încearcă să realizeze mai multe acțiuni simultan și poate fi ușor să li se distragă atenția și să uite anumite lucruri. Depresia nu este legată de nivelul de hormoni.
Femeile care au trecut de 40 sau 50 de ani au tendința de a atribui depresia menopauzei, dar este posibil ca în viața lor să se întâmple și alte lucruri care să favorizeze depresia sau anxietatea. Plecarea copiilor la facultate, divorțurile, căsătoriile sau conflictele în familie pot fi alte cauze care periclitează echilibrul emoțional.

 
5. Menopauza cauzează apariția ridurilor

Menopauza, combinată cu ani întregi de expunere excesivă la soare, poate avea drept rezultat apariția ridurilor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că estrogenul contribuie la îngroșarea pielii. În momentul în care rezerva de estrogen a organismului scade, pielea va avea mai puțin colagen, iar tenul nu va mai avea un contur la fel de ferm. Acesta este motivul pentru care multe femei aleg terapia pe bază de estrogen, dar nu este recomandată strict pentru prevenirea ridurilor.

 
6. Substituția hormonală crește riscul de accident vascular cerebral și cheaguri de sânge

Depinde de cantitatea de estrogen și de momentul în care se administrează. Poate fi administrat oral sau la nivelul dermei, prin intermediul plasturilor.
Cercetările cu privire la riscurile substituției hormonale se referă la femeile care au trecut de vârsta de 60 de ani. Studiile recente au relevat că substituția hormonală poate avea un rol central pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor, dacă este administrată între 50 și 60 de ani.
Contează și modul în care se ia estrogenul. Riscul de cheaguri de sânge apare numai în cazul administrării orale, fiind mult mai redus în cazul utilizării plasturilor.

 
7. Remediile naturale sunt la fel de eficiente ca și substituția hormonală

În cadrul terapiei convenționale se administrează cantități reduse de estrogen și progesteron. În niciun caz nu se încearcă o revenire la cantitatea de estrogen prezentă în organism în jurul vârstei de 20 de ani. Multe femei se resemnează cu simptomele menopauzei cum ar fi lipsa odihnei datorită temerilor legate de substituția hormonală și caută alternative naturale la fel de eficiente. Realitatea este că soia, semințele de in și alte plante nu au decât un efect tip placebo și nu au cum să reducă bufeurile, iar cremele cu progesteron natural nu au deloc beneficiile speculate.

 
8. Substituția hormonală crește riscul de cancer la sân

Contează foarte mult să se privească riscurile potențiale în context. Cancerul la sân este un risc asociat în primul rând cu obezitatea.
Estrogenul luat simplu reduce riscul apariției maladiei.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod