Tipuri de obezitate

Obezitatea este una dintre afectiunile actuale care a pus pe jar intreaba omenire. Conform studiilor, in Romania rata obezitatii este de 25%, iar peste jumatate din populatia tarii este supraponderala.
Obezitate de tip 1 si tip 2

Obezitatea de tip 1 nu este cauzata de o afectiune, in marea majoritatea a cazurilor motivul ingrasarii este consumarea alimentelor in exces si lipsa exercitiilor. Persoanele cu obezitatea de tip 2 reprezinta mai putin de 1% din totalul persoanelor obeze. Acest tip este provocata de o afectiune, astfel, te poti ingrasa si daca mananci putin.  

Sindromul Cushing, hipotiroidismul, ovare polichistice si tumorile la pancreas sunt cateva dintre afectiunile cu secretie interna care provoaca obezitatea de tip 2.

Sindromul Cushing este caracterizat prin maini si picioare subtiri, dar cu obezitate abdominala; in unele cazuri "pocneste" hipoderma, deoarece cresterea in greutate este brusca, cauzand un fel de vergeturi mai proeminente pe abdomen, brate si spate.


Hipotiroidismul este o afectiune care intrerupe activitatea metabolismului, ducand la acumularea kilogramelor, deoarece organismul nu mai arde caloriile ci le depoziteaza.

Obezitatea de tip 1 se trateaza ca orice crestere in greuatate, adica prin stimularea dietei si exercitii fizice. Insa, in cazul obezitatii de tip 2 primul pas este diagnosticarea si tratarea afectiunii, deoarece kilogramele depuse vor disparea in mod natural in timpul si dupa tratament.


Obezitatea la copii si obezitatea la adulti

Toate tipurile de obezitate arata la fel din exterior, dar o examinare completa scoate la suprafata caracteristici individuale care au legatura cu numarul si marimea celulelor de grasime.

In functie de marimea si numarul celulelor de grasime, obezitatea poate fi divizata in obezitate la adulti (celulele de grasime sunt mai mari decat in mod normal) si obezitatea la copii (numarul celulelor de grasime este crescut)

Numarul celulelor de grasime cresc in primul an de viata.
Persoanele care au fost obeze din copilarie au de 3-4 ori mai multe celulele grase decat persoanele care au devenit obeze la maturitate. In cazul obezitatii la adulti, numarul celulelor grase este aproape de normal, dar marimea lor este crescuta. Acest fapt se intampla mai ales in a doua parte a vietii.

In ansamblu, obezitatea la copii este o afectiune mai grava deoarece este mai dificil sa reduci numarul celulelor de grasime deja formate, decat sa le readuci la dimensiunile normale.

Astfel ca tratamentul este mult mai eficient in cazul adultilor, deoarece celulele de grasime trebuie numai sa se intoarca la formele normale.


Obezitatea abdominala si a membrelor

In functie de zona pe care se depune stratul de grasime, obezitatea se imparte in obezitatea membrelor si abdominala.
Obezitatea abdominala presupune distribuirea grasimii mai ales pe abdomen si spate, iar cea a membrelor inseamna concentrarea grasimii in jurul bratelor, picioarelor (fese, coapse). Obezitatea abdominala apare mai ales la barbati si cea a membrelor la femei.  

Distribuirea grasimii depinde de starea de sanatate a organismului. Astfel, obezitatea abdominala este prezenta acolo unde este un pericol mai ridicat de afectiuni ischemice, diabet sau hiperlipidemie. Are loc acest procedeu deoarece numarul mic de proteine, care declanseaza enzimele ce transforma nutrientii in trigliceride care la randul lor sunt depozitate in celulele de grasime, sunt foarte active in interiorul grasimilor abdominale.


Articole utile

Obezitatea la copil si adolescent
Obezitatea-problema majora de sanatate
Cum tratam obezitatea
Afectiuni asociate cu obezitatea
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elennna pe 3 Oct 2013, 12:02
    Experienta

    Mama mea s-a operat la Spitalul Sf. Constantin din Brasov si este foarte multumita. A slabit 30 de kg in urma operatiei de gastric sleeve si acum o vad mai fericita si mai frumoasa ca oricand. Mananca aproape orice, dar cantitati mici si este f multumita de rezultate. Are alt tonus, parca este o alta persoana :) chiar i-a schimbat viata aceasta operatie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod