Dieta fără gluten: Ce presupune şi la ce te ajută ea?




Care sunt cele mai întâlnite simptome?


Potrivit specialistului, simptomele celiachiei pot să varieze la fiecare persoană, însă printre cele mai cunoscute manifestări se numără:

  • tulburări digestive
  • diaree care nu mai trece (în special în cazul copiilor)
  • dureri abdominale repetate şi balonare
  • anemia care nu trece chiar dacă este tratată corect
  • încetinirea creşterii în înălţime
  • tulburări de echilibru la adulţi
  • întâmpinarea unei dificultăţi în concentrare
  • pierderea în greutate şi slăbirea generală
  • voma
  • lipsa apetitului.

Dacă nu au un regim strict fără gluten după diagnosticarea bolii, persoanele care suferă de celiachie pot să dezvolte în timp tumori canceroase.


Cum se pune diagnosticul de boala celiacă


Pentru a diagnostica boala celiacă trebuie să faci un test de sânge prin care sunt depistaţi anumiţi anticorpi care se eliberează în sânge. Un test de sânge pentru a diagnostica boala celiacă variază între 30-120 de lei, în funcţie de locul unde-l faci.
În cazul în care testele de sânge sunt pozitive, specialistul recomandă o biopsie intestinală prin care se recoltează probă de ţesut din intestinul subţire prin intermediul endoscopiei. Acest rezultat ajută specialistul să pună diagnosticul definitiv de celiachie.


Tratamentul este dieta fără gluten


Boala celiacă sau intoleranţa permanentă la gluten este singura afecţiune autoimună pe care o poţi trata în totalitate cu ajutorul unui regim strict. "Este sigura boală autoimună care are tratament cu reversibilitate 100% şi care are factorul cauzator cunoscut şi uşor de eliminat", susţine dr.
Alina Stănescu Popp, medic primar pediatru cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică.

Prin urmare, persoanele care au boala celiacă trebuie să urmeze un regim fără gluten tot restul vieţii. Specialistul avertizează cu privire la faptul că nu există dietă cu mai puţin gluten, deoarece simptomele rămân, ci trebuie să se renunţe complet la orice produs care conţine gluten. Ameliorarea simptomelor şi vindecarea bolii apare după aproximativ 1-2 ani de regim strict fără gluten, susţine dr.
Alina Stănescu Popp.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod