Ciroza

Semne si simptome Deoarece poate mima alte afectiuni, ciroza este diagnosticata abia in monetul in care afectiunea deja se afla intr-un stadiu avansat.

Simptomele includ:


  • starea generala de slabiciune;
  • o vaga presimtire ca ceva nu este in regula;
  • pierderea apetitului;
  • scaderea in greutate;
  • pierderea interesului sexual.

Acestore li se pot alatura: durerile abdominale, greturi, consipatia sau diaree, iar in cazul pacientilor subnutriti limba poate fi inflamata.


Majoritarea simptomelor cirozei sunt rezultatul presiunii sanguine ridicate  in vena porta, care aduce sange din zona intestinelor la ficat.

In ciroza, ficatul nu poate suporta fluxul normal de sange, deci presiunea din vena porta creste. Unul din rezultate este acela ca lichidul din sange este pierdut in interiorul cavitatii abdominale, o afectiune numita ascita.   

Lichidul se poate acumula si poate presa asupra diafragmei (peretele muscular care separa abdomenul de piept) si se intersecteaza cu respiratia.


Vasele de sange colaterale duc excesul de sange in ciculatia generala. Din aceasta cauza poate aparea o sangerare la nivelul esofagului sau stomacului, cand aceste vase mici de sange "explodeaza" in urma presiunii.

In urma acestui fapt, pacientului poate vomita sange si poate aparea o hemoragie foarte puternica, care pune viata in pericol.

De asemenea, in cazuri avansate ale afcetiunii ficatul poate fi marit. Alte simptome: splina marita, pete pe piele si la baza degetelori mari, mici vene pe toata suprafat corpului, caderea parului de pe piept sau zona pubiana, senzatia de mancarime a pielii de pe maini si picioare.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod