Diferența dintre gastrită și ulcer

Oamenii se îmbolnăvesc uneori de nicăieri, fără a avea, cel mai adesea, idee despre cauza care a generat boala, cu excepția cazului în care fac un efort pentru a merge la un control medical. Gastrita și ulcerul sunt boli gastrointestinale destul de asemănătoare dar, totuși, diferite.
Gastrita și ulcerul
 sunt boli ce implică stomacul, un organ gol, care digeră alimentele pe care le consumăm producând sucuri gastrice pentru a le dizolva. Însă există diferențe între gastrită și ulcer.
 


Iată diferența dintre gastrită și ulcer

 

Ulcerele și gastritele sunt considerabil diferite unele de altele. Gastrita este o boală a stomacului în care există o inflamație. Există inflamație deoarece există prea multă secreție de sucuri gastrice. Ulcerul, pe de altă parte, este o cicatrice a suprafeței unui organ sau chiar a pielii.
 
Un ulcer este cicatricea suprafeței stomacului sau a oricărei suprafețe a tractului gastrointestinal.
Acest lucru se întâmplă deoarece prea multe sucuri gastrice au ars/erodat suprafața stomacului.
 
O altă cauză a ulcerului este stresul, în special cei care au o personalitate de tip A – persoane luptătoare, muncitoare, ce se concentrează asupra concurenței, fac lucrurile repede și, în general, lucrează simultan pe mai multe proiecte.
 


Simptomele ulcerului

 
 
- Vărsături abundente
- Pierderea poftei de mâncare
- Dureri andominale
- Vărsături cu sânge
- Fecale roșiatice și foarte urât mirositoare
 


Simptomele gastritei

 
 
- Vărsături
- Eructații
- Balonare 
- Scădere în greutate
 

 
Complicații și tratament

  

O treime dintre pacienți pot dezvolta complicații severe care să le pună viața în pericol, dacă nu se prezintă la medic.
Aceste complicatii sunt: penetrarea stomacului, hemoragia digestivă superioară sau inferioară, perforația (este o urgență chirurgicală) sau stenoza pilorică, ce se caracterizează prin apariția vărsăturilor, apărute ca urmare a faptului că alimentele nu mai pot trece de pilor.
 
Gastrita și ulcerul sunt, ambele, afecțiuni tratabile cu medicamente și antibiotice.


Cum previi apariția gastritei și a ulcerului


Ambele boli sunt strâns legate de alimentație.
Pentru a preveni apariția gastritei și/sau a ulcerului trebuie să bem lapte (integral sau parțial degresat) deoarece acesta calmează aciditatea din stomac.
 
În pline crize de gastrită sau ulcer se recomandă un regim lactat integral, timp de câteva zile, în care se consumă doi litri de lapte pe zi, repartizat în patru porții. Laptele este bogat în lipide, iar acestea au capacitatea de a inhiba secreția gastrică.
 

 
Ce ai voie să mănânci

 
 
- Urdă dulce
- Telemea proaspătă
- Brânză de vaci
- Carne fiartă sau la grătar
- Pâine integrală
- Mămăligă
 


Ce să eviți

 
 
- Cașcaval
- Carne oaie, gâscă, rață
- Jumări
- Afumătură
- Alcool
- Vin roșu
- Citrice
- Sucuri acidulare
- Pâine albă
- Pâine proaspătă
- Untură
- Margarină
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod