Efectele nocive ale poluării asupra tenului. Cum îl afectează?

Să trăieşti în marile oraşe nu este niciun atu pentru sănătatea pielii. Tenul este zilnic agresat de factori externi şi, cu timpul, fără o îngrijire atentă, se degradează considerabil. Dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog (foto), ne explică cum acţionează factorul poluare asupra pielii noastre şi cum putem preveni şi trata complicaţiile.

Să trăieşti în marile oraşe nu este niciun atu pentru sănătatea pielii. Tenul este zilnic agresat de factori externi şi, cu timpul, fără o îngrijire atentă, se degradează considerabil. Dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog (foto), ne explică cum acţionează factorul poluare asupra pielii noastre şi cum putem preveni şi trata complicaţiile.

 

Ce efecte are poluarea din marile oraşe asupra  stării de sănătate a pielii?

Poluarea din marile oraşe, duşmanul silenţios creat de civilizaţia modernă  îşi pune  treptat amprenta asupra stării noastre de sănătate, fără să fim conştienţi de fenomen şi fără să luăm măsuri de prevenţie.



Produşii rezultaţi din  industria satelită  a marilor oraşe, din şantierele de construcţii,  reziduurile de ardere de la maşini, cele menajere, contaminează aerul, solul şi apa, rezultatul fiind afectarea organelor (plămâni, sistem digestiv,  renal, neurologic, endocrin ) şi bolile uneori grave.

Pielea, fiind scutul de protecţie  faţă de mediul extern, vine inevitabil în contact cu toţi aceşti produşi de poluare,  sensibilitatea ei creşte şi apar diverse reacţii alergice, boli sau chiar cancer. Are loc şi accelerarea procesului de îmbătrânire cutanată la expuneri îndelungi la poluare.


Care sunt cei mai dăunători produşi de poluare şi cum să ne ferim de ei?

Aerul încărcat cu praf din şantierele de construcţii lasă pe piele depozite de zilnic, degradând vitamina E, grăbeşte procesul de îmbătrânire şi provoacă eczeme.
Solvenţii din produsele de curăţenie, lacuri, vopsele prezenţi în atmosferă, provoacă alergii cutanate, eczeme, iar clorul poate provoca acnee.

Smogul oraşelor mari cu trafic intens are un conţinut ridicat de radicali liberi şi, alături de radiaţiile UV, favorizează apariţia cancerului de piele. Metalele grele din aer, apă sau depuse pe sol sunt o altă cauză de reacţii alergice, provoacă boli de ţesut conjunctiv sau cancer de piele.


Cum prevenim şi atenuăm consecinţele?

Putem preveni sau atenua impactul asupra pielii al mediului poluat  prin câteva reguli simple: demachierea feţei cu loţiuni neutre şi spălarea cu apă de 2 ori pe zi, spălarea mai frecventă a mâinilor pentru a scurta contactul cu stratul de praf depus şi pentru a lăsa pielea să respire, iar consumul zilnic de apă în cantităţi mari, de fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine va ajuta  la detoxifierea organismului.
Filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie menţinute curate pentru a împiedica pătrunderea în încăperi a particulelor poluante din exterior, în special în camerele copiilor. Este de evitat , de asemenea, mersul pe jos în orele cu trafic auto intens. Dr Oana Octavia Spânu, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Academica 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • delia pe 31 Ian 2013, 13:34
    Recomandare

    Eu, oraseanca fiind, am apelat la un produs special conceput pentru a proteja impotriva poluarii si a ma si hidrata corect in acelasi timp. Va recomand si voua crema city-resistant de la Aloree. Eu am gasit-o pe skinmagia.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod