7 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai psoriazis

Pe lângă urmarea unui tratament recomandat de medicul dermatolog, poţi să ameliorezi simptomele cu aceste 7 lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai psoriazis.
Psoriazisul reprezintă o afecţiune a pielii relativ frecventă în rândul bărbaţilor şi femeilor, care se poate declanşa la orice vârstă şi poate fi observată în orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară. Este o boală genetică influenţată de factori de mediu, care se poate manifesta în puşee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune, fără boală.

Poţi să ameliorezi simptomele bolii dacă respecţi aceste sfaturi recomandate de un medic dermatolog:

Încearcă să limitezi stresul

Stresul emoţional agravează întotdeauna psoriazisul şi poate declanşa puşee de boală. “Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu păstrarea echilibrului între viaţa de familie, muncă, activităţi sportive şi o dietă sănătoasă vor ajuta. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activităţi sportive regulate, tehnici de relaxare de tipul yoga, respiraţie profundă, meditaţie, tai chi pot face o mare diferenţă pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică dr.
Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.


Menţine-te la o greutate corporală normală

Există o legătură bine stabilită între obezitate şi psoriazis, astfel că o reducere în greutate şi chiar o atingere a unei greutăţi normale a corpului în cazul persoanelor supraponderale şi obeze vor îmbunătăţi foarte probabil şi boala de piele.


Renunţă la fumat

Psoriazisul are o prevalenţă crescută în rândul fumătorilor şi totodată tratamentul este mai puţin eficient în aceste cazuri, astfel că medicii au un motiv în plus să descurajeze fumatul în cazul pacienţilor cu psoriazis.


Asigură-te că ai o alimentaţie sănătoasă

Dieta poate juca un rol important în tratamentul psoriazisului. “Eliminarea cărnii roşii poate ajuta la reducerea episoadelor de psoriazis, care ar putea fi declanşate de astfel de alimente.
Peştele de apă rece, seminţele, nucile şi acizii graşi omega-3 sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a reduce inflamaţia. La rândul lui, uleiul de măsline poate avea beneficii calmante atunci când este aplicat local pe piele”
, spune specialistul dermatolog.


Nu urma tratamente după ureche

Pentru că de multe ori nu ne putem abţine de la a căuta în mediul virtual tratamente pentru boala de care suferim, este indicat să citim informaţii precise şi corecte pe site-urile societăţilor naţionale de dermatologie sau motoare de căutare medicale. “Din păcate, există o mulţime de produse comerciale care exploatează laturile sensibile ale pacienţilor precum frica de folosire a medicamentelor sau reticenţa faţă de produse pe bază de dermatocorticoizi, însă multe din aceste tratamente nu au valoare dovedită în tratamentul psoriazisului”, avertizează medicul dermatolog.



Evită parfumurile

Cele mai multe săpunuri şi parfumuri conţin substanţe chimice care pot irita pielea, favorizând declanşarea unui nou episod de inflamaţie. Este recomandată evitarea unor astfel de produse pe cât posibil sau optarea pentru cele pentru "piele sensibilă".


Este bine să faci băi regulate

Băile fierbinţi nu sunt recomandate, deoarece acestea pot afecta şi mai mult pielea sensibilă. “În schimb, o baie călduţă în care a fost amestecată sare Epsom, ulei de măsline sau lapte poate face minuni pentru calmarea pruritului. Uscarea pielii este recomandat să se facă prin tamponare cu prosopul şi să fie urmată de aplicarea unei creme hidratante”, recomandă specialistul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod