Daca ai grija de tine, ai grija de sanatatea celor dragi




Ecografia mamara/ Mamografia
Un examen al sanilor este indispensabil, mai ales daca ai in familie cazuri de cancer mamar (la rudele de gradul I - mama sau sora), daca ai depistat vreun nodul aparent inofensiv sau daca ai scurgeri din mamelon.

Autoexaminarea nu tine loc de control medical de specialitate!

Ecografia mamara, recomandata femeilor cu varsta mai mica de 40 de ani este o metoda de investigare a glandei mamare care nu te iradiaza (deci nu prezinta niciun risc pentru sanatate), dar poate depista eventuali noduli si tumori. Însă efectuarea unei ecografii nu este suficienta, ci trebuie urmata de prezentarea la medicul specialist pentru interpretarea investigatiilor in context clinic.

Mamografia screening, recomandata dupa varsta de 40 de ani, joaca un rol central in detectia cancerului de san in stadii precoce (cu pana la 2 ani inainte de exprimarea clinica) deoarece poate evidentia modificarile ale tesutului mamar intr-un stadiu in care acestea nu pot fi percepute clinic (nu se simt la palpare). Studiile de specialitate au aratat ca acest tip de supraveghere conduce la depistarea cancerelor de san intr-un stadiu in care ele sunt aproape total curabile si in care terapiile conservatoare sunt inca disponibile si eficiente.

Tensiunea arteriala

Valoarea tensiunii arteriale poate fi detectata rapid chiar la tine acasa sau in cabinetul medicului de familie. Netratata, hipertensiunea poate cauza probleme cardiovasculare dintre cele mai grave, inclusiv infarct sau atac vascular cerebral.

Colesterolul

Tot pentru depistarea riscului de afectiuni ale inimii, este important sa efectuati profilul lipidic care nu va masura nmai nivelul colesterolului, ci si anumite fractii acle acestuia: trigliceride, HDL, LDL, VLDL
•    “Colesterolului bun” (HDL) cu cat este mai mare, cu atat scade riscul de cardiopatie ischemica;
•    “colesterol rau” (LDL) -  la persoanele la care aceasta fractie de lipoproteine este crescuta, au un risc important de afectiuni cardiovasculare.

Glicemia

Diabetul loveste si in oamenii tineri, de aceea, glicemia trebuie verificata cu regularitate, mai ales la persoanele obeze, cu rude diabetice, la femeile cu hipertensiune sau care au avut diabet pe timpul sarcinii, precum si la cele care au nascut copii de peste 4 kg.

Examenul de urina ofera informatii despre densitatea acesteia, pH si despre prezenta unor substante precum proteinele, glucoza, globulele rosii, corpii cetonici si sediment. Modificarea valorilor normale ale acestor elemente din sumarul de urina, sunt indicii pentru afectiuni precum: infectii, litiaza, diabet., hepatita, etc.

Dr. Anca Popa, Medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod