Cum îți poți da seama dacă e bolnavă o persoană doar uitându-te la ea

Atunci când te simți rău, poate fi evident pentru persoanele din jurul tău, mai ales dacă ai simptome precum congestie nazală sau tuse sau dacă nu te porți normal. Dar chiar dacă încerci să ascunzi felul cum te simți cu adevărat, fața ta poate da indicații subtile, potrivit unui nou studiu. Se pare că oamenii pot distinge cu precizie dacă o persoană este bolnavă doar uitându-se la ea.

Știai că îți poți da seama dacă o persoană este bolnavă doar uitându-te la ea? Iată cum!


Pentru a testa dacă indiciile faciale pot arăta simptome ale unei boli, cercetătorii i-au făcut unui eșantion de 22 de persoane injecții cu o bacterie comună, respectiv cu apă sărată. Deși injecțiile cu bacterii nu i-au făcut pe voluntari cu adevărat bolnavi, le-au păcălit sistemul imunitar și au declanșat un răspuns inflamator. La scurt timp după injecție, cei care au primit bacteria au început să se simtă rău.
La aproximativ 2 ore după injecție, oamenii au fost rugați să stea la o fotografie cu o expresie neutră și fără machiaj. Ulterior, fotografiile au fost arătate unor voluntari, care au fost întrebați dacă persoanele fotografiate păreau bolnave sau sănătoase. Aceștia au atins un scor general de precizie de 0,62, pe o scară în care 0,5 reprezintă o alegere aleatorie și 1,0 reprezintă o identificare perfectă. 

Cercetătorii au declarat că oamenii neinstruiți pot să identifice persoanele bolnave la observarea unei fotografii pentru câteva secunde.
Acest lucru susține ideea că oamenii au capacitatea de a detecta semnele bolii într-o fază timpurie, după expunerea la stimuli infecțioși. În viața reală, probabil că este și mai ușor să îți dai seama dacă o persoană este bolnavă, deoarece poți procesa și alți factori, cum ar fi mirosul corpului, mersul și vorbirea, împreună cu alte caracteristici faciale.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cât de mult folosesc oamenii această abilitate înnăscută de a scana semnele unei boli și cum s-ar putea suprapune cu emoții precum anxietatea, teama, încrederea și atracția față de alți oameni.
Bolile potențiale reprezintă o amenințare la care reacționăm, deși nu sunt la fel de puternice precum supărarea cuiva. Cercetările viitoare pot, de asemenea, ajuta oameni și chiar și computerele să ajungă să recunoască semnele unei boli înainte de apariția simptomelor. Poate că este mai bine să le recunoaștem devreme, astfel încât să putem rămâne acasă și să ne recuperăm în loc să mergem la birou și să răspândim o boală contagioasă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod