Noi solutii pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezinta o problema la nivel global, fiind responsabile de peste 30% din decese pe plan mondial. Potrivit statisticilor, in Romania, la fiecare 4 minute un om moare din cauza unei boli cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare reprezinta o problema la nivel global, fiind responsabile de peste 30% din decese pe plan mondial. Potrivit statisticilor, in Romania, la fiecare 4 minute un om moare din cauza unei boli cardiovasculare.

Statinele reprezinta unul dintre cele mai importante progrese din medicina in aceasta perioada. Folosite initial la pacientii cu dislipidemie, acum sunt recomandate si la pacientii cu diferite niveluri de risc cardiovascular. Riscul cardiovascular poate fi dat de mai multi factori, hipercolesteromia ocupand un loc important. Hipercolesteromia este asociata cu factori precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, fumatul dar si cu factori care nu pot fi modificati ca sexul, varsta sau ereditatea.


Sanatatea vasculara a adultului incepe din copilarie


Semnele de ateroscleroza apar inca din copilarie si din acest motiv si prevenirea trebuie inceputa cat mai devreme. Sunt frecvente cazurile de infarct la 35-40 de ani, insa sunt si cazuri in care acestea apar la 25-30 de ani, avertizeaza specialistii. "Sanatatea vasculara a adultului incepe din copilarie. Este greu de reparat un drum initial marcat de greseli. Au fost observate in ultimii ani tot mai multe cazuri de infarct miocardic la varste tinere. Cea mai buna strategie este prevenirea si tratamentul hipercolesterolemiei la copil si adolescent," sustine prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Hipercolesterolemia familiala este caracterizata prin cresteri importante ale colesterolului "rau" (LDL), ceea ce provoaca aparitia prematura a semnelor cardiovasculare aterosclerotice. La mamele cu hipercolesterolemie, procesul de ateroscleroza incepe inca din uter, fatul purtand deja semne de ateroscleroza la nastere.

"Este o obligatie a parintilor si a medicilor ca, pentru sanatatea copiilor si adolescentilor, sa le controleze greutatea, colesterolul si tensiunea arteriala," recomanda specialistul. Obezitatea si supraponderalitatea la copil sunt asociate cu evenimente coronariene la varsta adulta.


Prima statina cu indicatie la copii


Crestor (rosuvastatina) este prima si singura statina cu indicatie aprobata in Romania pentru tratamentul adolescentilor si copiilor cu varsta peste 10 ani, diagnosticati cu hipercolesterolemie familiala sau dislipidemie mixta. Acest tratament este prescris in cazul in care dieta, exercitiile fizice sau scaderea in greutate nu dau rezultate.

Medicamentul a fost aprobat in 19 tari din Europa pentru doua noi indicatii: prevenirea bolilor cardiovasculare la adultii cu risc crescut si in tratamentul copiilor peste 10 ani cu dislipidemie mixta si hipercolesterolemie familiala.
De asemenea reprezinta si prima statina aprobata in Europa si Statele Unite ale Americii pentru preventia primara, interventia la subiecti sanatosi cardiovascular dar cu risc cardiovascular global crescut.

Rezultatele studiului JUPITER (Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin) efectuat pe aproape 18.000 de pacienti, dintre care si romani, a aratat ca administrarea rosuvastatinei la pacientii cu risc crescut cardiovascular reduce riscul de mortalitate generala cu 20%, de mortalitate cardiovasculara cu 44%, de infarct miocardic cu 54%, de accident vascular cerebral cu 48% si al necesarului de revascularizare arteriala cu 46%.


Bolile cardiovasculare, principala cauza de deces in lume


Bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces pe plan mondial, intrecand chiar si cancerul, insuficienta respiratorie cronica si diabetul cumulate. Pe langa impactul pe care il au ca factori de deces, constituie totodata o cauza major de handicap si afectiuni cronice, reprezentand o povara considerabila pentru sistemele medicale si economice.

Termenul de "boli cardiovasculare" este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si vasele de sange, printre acestea numarandu-se cardiopatia ischemica (CI), afectiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arteriala sau boala arteriala periferica (BAP).
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mirela pe 27 Feb 2012, 23:48
    specialisti

    bolile de inima sunt ingrozitoare. am trait de-aproape un infarct, mai exact pe cel al tatalui meu.exista specialisti cardiologi buni in Romania,dar trebuie sa ii stii. as vrea sa impartasesc pentru toti cei care au sau vor avea nevoie aprecierile mele pentru spitalul Clinicco din Brasov, specializat in chirurgie cardiovasculara.chiar se fac miracole acolo.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod