Afectiunile cardiovasculare

Alimentatie Pentru a funtiona cum trebui inima are nevoie de colesterol de buna calitate (HDL) si de lecitina. Cantitatea de colesterol este reglata de lecitina, insa si aceasta poate deveni nociva daca depaseste un anumit prag.

Enzimele de lecita sunt distruse prin fierberea hranei, insa, in acelasi timp se pierde si capacitatea acesteia de a tine sub control nivelul colesterolului. Asa ca nu ramane decat o situatie de mijloc, adica sa manaci sanatos si fara excese.

Nivelul colesterolului creste in momentul in care persoana in cauza consuma frecvent prajituri, aluaturi, grasimi, sau macare prajita in ulei. Surplusul se depune pe peretii arterelor sub forma de placi, ingreunand circulatia sangvina, si ducand la aparitia hipertensiunii.
Mai mult, colesterolul depus excesiv in artere determina ruperea vaselor de sange, dand nastere varicelor.


Alimente contraindicate

Cardiacii trebuie sa evite : carnea, grasimile, untul, zaharul rafinat, uleiul fabricat prin presare la cald, painea alba, sarea, piperul, ardeiul iute, ghimbirul, maghiranul sau curry.


Alimente indicate

Pentru bolile cardiace este necesara o alimentatie bogata in elemente nutritive ca: fibre, acizi grasi esentiali, vitamina K si Mg, care sunt factori de protectie impotriva bolilor cardiace. Mai mult, cardiacii trebuie sa practice sport si extercitii de respiratii, care sunt factori protectie dar si de prevenire a bolilor cardiace.

Alimentele recomandate pentru cardiaci sunt: uleiul presat la rece, samburii de caisa, soia, fasole, cerealele integrale, mere, piersici, catina, macese, lamaie, grapefruit, strugurii rosii, urzica, frunze de patrunjel, leustean si telina, usturoi, fenicul, chimen, rozmarin, scortisoara si peste ( mai ales pestii de ocean care sunt bogati in acizi grasi omega 3).


Totodata, cardiacii au voie sa consume smantana sau lapte pasteurizat crude, deoarece acestea isi pierd valoarea nutritiva. Indicat este si consumul unui galbenus de oua, tot crud, deoarece contine lecitina care anihileaza colesterolul.

Un medicament natural care nu trebuie sa lipseasca din dulapul bolnavului de inima este laptisorul de matca. Acesta are puteri miraculoase, deorece pe langa faptul ca este un bun tonic cardiac, previne si astenia nervoasa, oboseala, hepatita, sau ajuta in tratamentul pentru TBC si ciroza. Un alt aliment miraculos este mierea. Acesta ajuta muschiul cardiac slabit, diminuand oboseala si durerile din regiunea inimii. Se recomanda o lingura de miere diluata in ceai de paducel sau talpa-gastei, cu 2 ore inainte de masa.



Plante medicinale

Nici natura nu ne las cand vine vorba despre vreo afectiune a inimii. Din aceasta cauza am ales cele mai intalnite dar si cele mai bune plante pentru ceaiuri, care ajuta, previn sau trateaza afectiunile cardiovasculare:

  • ceai de paducel, indicat pentru afectiuni de origine nervoasa, aritmii, angina pectorala, arterioscleroza, hipertensiune, tensiune oscilanta;
  • patlagina, are rol hipotensor, curatand sistemul circulator, si ajuta afectiuni precum: ateroscleroza, hipercolesterolemie;
  • radacina si frunzele de papadie, sunt tonice circulatorii;
  • traista-ciobanului, regleaza tensiunea arteriala;
  • talpa-gastei, lupta impotriva durerilor si tahicardie;
  • vasc, se macereaza la rece o cantitata foarte mica deoarece in caz contrar devine toxic, ajuta in hipertensiune, ateroscleroza si tulburari circulatorii;
  • coacaz negru, este hipotensor, aterosclerotic si diuretic;
  • coada-calului, bogata pe langa alte minerale si in potasiu si siliciu.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Livia pe 15 Apr 2008, 10:13
    Da, mi-a placut!

    Am aflat multe lucruri interesante. Multumesc!

    0
    0

  • marieana pe 11 Apr 2008, 18:18
    Interesant

    Am citit articolul foarte bun explicit trebuie tinut cont de sfaturile date dar viata este prea stresanta prea obositoare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod