1 din 4 adulţi suferă de fibrilaţie atrială


Facebook Twitter Comenteaza
1 din 4 adulţi suferă de fibrilaţie atrială

Fibrilaţia atrială (FA) este cea mai frecventã afecţiune cardiovasculară care determină modificarea ritmului cardiac. Unul din patru adulţi cu vârsta de peste 40 de ani dezvoltă aceastã aritmie pe parcursul vieţii lor.

Peste 6 milioane de europeni suferă de fibrilaţie atrială, estimându-se că prevalenţa bolii se va dubla în următorii 50 de ani, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. În România, existã aproximativ 200.000 persoane care suferã de fibrilaţie atrialã.

„Un puls neregulat ar trebui să ridice întotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesarã o înregistrare EKG”, declarã  Prof.

Dr. Gheorghe Andrei Dan, vice-preşedintele Societãţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovascularã (ISCP), profesor la UMF „Carol Davila” şi şeful Clinicii de Medicinã Internã şi Cardiologie din Spitalul Colentina.

Fibrilaţia atrialã constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral (AVC) deoarece favorizează acumularea sângelui în inimă, cauzând astfel formarea cheagurilor, adesea foarte mari, ce blocheazã circulaţia sângelui prin vasele importante către creier.
Unul din cinci atacuri cerebrale vasculare este atribuit FA. Consecinţele AVC-urile cauzate de FA sunt severe, adesea permanente (pierderea funcţiei musculare sau a vorbitului), cu probabilitate crescută de deces: 25% în prima luna şi 50% în primul an.

În acest context, în perioada 4-5 mai are loc în Bucureşti „Al 17-lea Congres Internaţional al Societãţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovascularã (SIFC)”. Obiectivul evenimentului este progresul în terapia farmacologică în cardiologie: noutãţile în prevenirea bolilor de inimã, tratament antitrombotic pentru fibrilaţie atrialã, tratamentul antiplachetar în sindroame coronariene acute, noi terapii pentru insuficienţã cardiacã, strategii noi şi paradigme în tratamentul hipertensiunii arteriale. 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod