Nu te ascunde in spatele modestiei!

Te-ai intrebat de ce oare o persoana ocupa un post de sef, desi nu prea il merita, iar alta, mult mai buna din punct de vedere profesional, se multumeste cu rolul de subaltern? Vedem adesea...
Te-ai intrebat de ce oare o persoana ocupa un post de sef, desi nu prea il merita, iar alta, mult mai buna din punct de vedere profesional, se multumeste cu rolul de subaltern? Vedem adesea in jurul nostru persoane inteligente, dar care nu au fost promovate, pentru ca sunt prea cuminti. Nu ma refer la timiditate, ci la faptul ca nu stau prea bine la capitolul PR. Chiar daca sunt constiente de propriile calitati, nu au inteles faptul ca ceilalti nu vor sa le vada si sa le recunoasca decat atunci cand nu au incotro.

Adriana Ilie, psiholog si psihoterapeut, defineste modestia astfel: "Modestia presupune simplitate, dar nu exclude sinceritatea.
O persoana modesta poate fi usor confundata cu una timida, desi, in realitate, nu se poate pune un semn de echivalenta totala intre aceste doua trasaturi. A fi modest inseamna a nu sari in ochii celorlati prin ceea ce faci sau spui si a nu axa discutiile pe propria persoana."

Una dintre fostele mele colege a intrat la facultate, nu in urma concursului de admitere, ci ca urmare a faptului ca a fost olimpica nationala. Toata facultatea si-a aratat pasiunea pentru jurnalism, care o adusese in mijlocul nostru, si ne-a demonstrat ca stapaneste foarte bine arta necesara acestei meserii.
Eram convinse ca va ajunge celebra in domeniu, dar realitatea a fost alta.

La un moment dat, s-au acordat cateva burse. Selectia includea doua etape. In prima etapa trebuia sa recunosti ca esti cel mai bun, iar in a doua trebuia sa o si demonstrezi printr-un examen. Scrisoarea ei de recomandare si de motivare nu a fost atat de buna la capitolul PR si nu a ajutat-o sa treaca in cea de-a doua etapa. Nu se laudase suficient de bine, asa cum o facusera altii mult mai slab pregatiti decat ea. Din modestie, a cedat locul altor persoane, desi ea ar fi meritat mai mult decat oricine o bursa in strainatate.
Acum este asistent universitar si modestia ii da in continuare de furca in promovarea propriei persoane.

Sa spunem lucrurilor pe nume: poate ca modestia este o calitate, dar e cam inutila, avand in vedere faptul ca ascunde alte calitati. Chiar daca esti desteapta, frumoasa si amuzanta, la ce bun, daca tu consideri ca este cazul sa dai dovada de modestie? Iti ascunzi alte insusiri, in avantajul uneia singure: modestia. Cu alte cuvinte, modestia este o calitate putin rentabila in condtiile in care a te lauda a devenit aproape o moda.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lili_mif pe 5 Nov 2008, 09:11
    modestia nu e apreciata

    In ziua de azi trebuie sa fi arogant,obraznic pentru a reusi,pentru ca modestia pe care o am si eu ,te face sa fi un perdant.Poti sa fi cel mai bun ,sa vi cu idei novatoare,degeaba.Vin altii cu tupeu si o iau inaintea ta ,iar tu muncesti pana cazi in cap si iti calculezi cat iti mai ramane in buzunar,ca maririle de salarii le iau altii.Cu cat este mai mieros,mai prefacut,desi este aproape inutil,cu atat avanseaza mai repede ,pentru ca e apreciat pentru slugarnicie.

    2
    0

  • Tataru Simona pe 19 Oct 2008, 20:19
    Modestia

    Foarte bun articol;dar modestia nu ajuta mai deloc.Spun acest lucru din proprie experienta.Nu imi place sa ma laud ,dar chiar daca esti laudat de seful tau (pentru ca faci si multe lucruri in numele lui,fiind laudat doar el),cine trebuie nu vede,sau apreciaza tinand cont la o eventuala promovare sau bonus.

    0
    0

  • tina_71 pe 18 Oct 2008, 10:01
    modestia

    da...si eu fac parte dintre cei modesti. Ma consider mult mai buna profesional decat sefa mea,dar nu ma pot acomoda cu ''raspunderea totala'',fug de raspundere cu toate ca ma descurc destul de bine...

    0
    0

  • mihaela_07 pe 17 Oct 2008, 08:28
    Modestia

    Bun articol! Intr/adevar modestia nu duce la nimic bun. O spun din propria experienta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod