Nu te ascunde in spatele modestiei!

Sa ne gandim la o situatie. Ai invitat cativa prieteni la cina si te-ai uitat prin trei carti de bucate pana ai stabilit meniul. Ai facut o multime de cumparaturi si abia apoi te-ai apucat de gatit. Prietenii tai gasesc tot ce ai pregatit absolut delicios. Invaluita de complimente, spui cu modestie ca nu a fost mare lucru si, la plecare, iti invitii amicii sa mai treaca pe la tine. Fii sigura ca vor mai veni, dar nu te astepta sa iti dea cineva o mana de ajutor. Tu singura ai spus ca nu e mare lucru.

"Dusa la extreme, modestia poate dauna imaginii noastre sociale, pentru ca, negandu-ne calitatile, dam impresia unei persoane care nu este stapana pe sine.
Nu trebuie sa consideram ca increderea in propria persoana elimina modestia.", spune Adriana Ilie.

Mai exista si reversul medaliei: unele persoane folosesc modestia cu viclenie, tocmai pentru a iesi in evidenta. De exemplu, o fata care arata bine si spune despre ea ca este grasa nu face decat sa atraga atentia asupra siluetei ei de invidiat. Cere laude, aratand prin afirmatia ei nu modestie, ci orgoliu disimulat. Ea isi pune la indoiala atuurile suficient de vizibile pentru a le face sa iasa si mai bine in evidenta.
Tactica ei poate fi botezata "agatatul de complimente", pentru ca multi se vor grabi sa o asigure ca arata bine.

Daca esti prea modesta, in adevaratul sens al cuvantului, ar fi cazul sa iti schimbi putin atitudinea. Incepe prin a nu-i mai contrazice pe cei care te lauda. Nu te mai desconsidera si nu iti mai nega calitatile, ci fii mandra ca ti-au fost recunoscute. Ai dreptul sa arati o tacere jenata, daca, intr-adevar, complimentele nu te ajuta sa te simti foarte confortabil, dar surade mandra de tine si increzatoare.
Urmatorul stadiu presupune sa iti anunti tu prietenii si cunostintele de reusitele tale. Nu exagera, ci prezinta lucrurile exact asa cum stau. In al treilea rand, prezinta-te in mod pozitiv. Daca te vorbesti de bine nu inseamna ca te lauzi, ci doar ca te apreciezi si iti constientizezi calitatile. Daca tu nu iti faci reclama, atunci cine te astepti sa o faca?

Tu ce crezi, trebuie sau nu sa fim modeste in ziua de azi? Mai este modestia apreciata si considerata o calitate?
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lili_mif pe 5 Nov 2008, 09:11
    modestia nu e apreciata

    In ziua de azi trebuie sa fi arogant,obraznic pentru a reusi,pentru ca modestia pe care o am si eu ,te face sa fi un perdant.Poti sa fi cel mai bun ,sa vi cu idei novatoare,degeaba.Vin altii cu tupeu si o iau inaintea ta ,iar tu muncesti pana cazi in cap si iti calculezi cat iti mai ramane in buzunar,ca maririle de salarii le iau altii.Cu cat este mai mieros,mai prefacut,desi este aproape inutil,cu atat avanseaza mai repede ,pentru ca e apreciat pentru slugarnicie.

    2
    0

  • Tataru Simona pe 19 Oct 2008, 20:19
    Modestia

    Foarte bun articol;dar modestia nu ajuta mai deloc.Spun acest lucru din proprie experienta.Nu imi place sa ma laud ,dar chiar daca esti laudat de seful tau (pentru ca faci si multe lucruri in numele lui,fiind laudat doar el),cine trebuie nu vede,sau apreciaza tinand cont la o eventuala promovare sau bonus.

    0
    0

  • tina_71 pe 18 Oct 2008, 10:01
    modestia

    da...si eu fac parte dintre cei modesti. Ma consider mult mai buna profesional decat sefa mea,dar nu ma pot acomoda cu ''raspunderea totala'',fug de raspundere cu toate ca ma descurc destul de bine...

    0
    0

  • mihaela_07 pe 17 Oct 2008, 08:28
    Modestia

    Bun articol! Intr/adevar modestia nu duce la nimic bun. O spun din propria experienta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod