Exprimarea emotiilor se poate "dirija"?

Intr-o lume a tehnologiei si a informatiei, emotiile ar putea parea depasite. Si totusi, cu tehnologie si informatie sau fara tehnologie si informatie, sentimentele si emotiile exista...

Intr-o lume a tehnologiei si a informatiei, emotiile ar putea parea depasite. Si totusi, cu tehnologie si informatie sau fara tehnologie si informatie, sentimentele si emotiile exista, le resimtim mai mult sau mai putin acut si uneori chiar ne "inunda" fara sa vrem. Uneori ne deranjeaza, deoarece devin chiar "bariere" in gandire si comunicare, in plan personal, interpersonal sau social. Alteori sunt in avantajul nostru, starnind compasiune, intelegere, ajutandu-ne sa trecem mai usor peste suparari si necazuri.

De cate ori nu ai avut impresia ca invidia, tristetea, furia sau frica te-au impiedicat sa stabilesti o comunicare normala cu cei din jur, sa obtii un post mai bun, un salariu mai mare sau, de ce nu, sa cuceresti pe cineva? De cate ori nu ti s-a parut ca, daca ai fi fost mai putin emotiva - cu alte cuvinte, a fost evidenta starea ta emotionala in situatia respectiva - ai fi facut cu siguranta o impresie mai buna? De ce nu ti-ai dat seama de acest lucru pentru a-l "regla" la timp?

In acest sens, as vrea sa iti explic cateva lucruri pe care sunt sigura ca le vei intelege mai bine, cu aceasta ocazie.

Atunci cand te nasti, ai in "bagajul genetic" si o anumita structura afectiv-emotionala care poseda caracteristica de a fi pozitive sau negative. Din punct de vedere al complexitatii si intensitatii, de la simplu la complex, poarta denumirea de: dispozitii, afecte, emotii, sentimente si pasiuni.

Dispozitia este o stare difuza de bine sau mai putin bine si se intampla de cele mai multe ori sa fie influentata de starea vremii: poti fi indispusa daca afara cerul este intunecat si presiunea aerului este mica sau mare. Nu prea ai cum sa-ti inhibi aceasta stare, deoarece este determinata si de modificari fiziologice, in special de tensiunea arteriala, ceea ce-ti produce un disconfort.

Afectul este emotia elementara, fara posibilitati de  regalre si control constient. Emotiile, in schimb, se pot "educa" printr-o canalizare a fluxului emotional si intr-un alt sens, ce poseda o incarcatura pozitiva mai mare.
Un principiu traditional ne sfatuieste sa ne eliberam de emotiile negative, exprimandu-le cat mai zgomotos cu putinta, lovind, tipand, plangand, iar senzatia de usurare se va ivi aproape imediat. Acest exemplu se refera la emotiile negative de o intensitate mare, apasatoare.

In companiile americane, la intrarea in serviciu, lucratorii aveau la dispozitie o statueta din cauciuc reprezentand patronul si timp de 5 minute trebuia sa il pocneasca, sa-l chinuie... pana cand isi descarcau eventuala ura fata de acesta, cu tot cu emotii. Din nefericire, se pare ca acest principiu terapeutic, al eliberarii imediate - printr-o exprimare dezlantuita a emotiilor - nu este chiar benefic. Se pare ca acestea, odata exprimate, se amplifica din punct de vedere al intensitatii, provocand perturbari ale frecventei cardiace si presiunii arteriale.

De exemplu, daca pe strada te manifesti claxonand sau insultandu-i pe alti soferi, este foarte probabil ca furia ta sa se agraveze, tensiunea arteriala sa inregistreze un salt in loc sa te calmeze si, mai rau, iti va forma obisnuinta de a reactiona din ce in ce mai des prin manie.

Despre plans, ca metoda de descarcare a emotiilor, se poate spune acelasi lucru: lacrimile produc lacrimi si te vor intrista si mai mult, insa doar daca acesta se produce in fata unor personae ostile.
Astfel, as putea spune ca exprimarea intensa a emotiilor poate avea inconveniente de genul: 

  • duce la accentuarea emotiei pe care ar fi trebuit sa o controlezi;
  • iti accentueaza reactiile fiziologice;
  • altereaza relatiile tale cu ceilalti (chiar exprimarea prea deschisa a bucuriei, fara a tine cont de situatie, poate genera invidie sau gelozie in serviciu).

Imagineaza-ti, pe de alta parte, cum ar fi daca ti s-ar propune un medicament care ti-ar suprima toate emotiile controlabile. Ar cuprinde la "efecte secundare":

  •  indiferenta, dezinteres, inactivitate;
  •  comportament riscant pentru sine si/sau ceilalti;
  •  dificultati de relationare, comportament inadecvat in societate.
 

Manifesta-te natural si iti va fi bine!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sebastian pe 17 Mai 2012, 16:22
    buna

    invata sa iti exprimi emotiile cu ajutorul programel audio de la www.moreofyou.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod