Cum iti dai seama daca esti mintita?

De multe ori, iti pui problema daca ai fost vreodata mintita. Incepi sa rememorezi episoadele asupra carora ai dubii si sa descifrezi misterul. Insa, pentru a reusi, ai nevoie de anumite detalii pe care, odata ratate, iti este imposibil sa ajungi la un raspuns. Este important sa stii caror detalii trebuie sa le acorzi o atentie deosebita, pentru a sti cand ceilalti te mint.

Privirea


Urmareste cu atentie privirea interlocutorului tau. Ea iti va spune cu siguranta daca cel care vorbeste spune sau nu adevarul.
Iti poti da seama de asta, daca urmaresti sensul in care acesta priveste.

Orientarea ochilor catre dreapta sus indica faptul ca interlocutorul selecteaza din memorie informatii pe care le are deja stocate pe creier, lucruri care s-au petrecut in trecut si pe care le expune ulterior in discutie.

In schimb, privirea indreptata spre stanga sus indica o activitate mai crescuta a creierului, care creeaza in acel moment imaginile ce vor fi redate ulterior cu ajutorul limbajului.

Aceasta tehnica, fiind vorba de gesturi involuntare, este cea mai eficienta pentru a deconspira o minciuna.
Trebuie doar sa fii foarte atenta: un mincinos cu experinta stie ca este foarte important sa pastreze contactul vizual. Il va pastra, dar, in functie de subiectul discutiei, privirea ii poate "aluneca".

Gesturile


Intr-o discutie, gesturile au o mare pondere, dar si o mare importanta. Exista o diferenta intre gesturile care sustin discursul, cele ilustrative (schitarea cu mana in aer a diferitelor obiecte despre care se discuta) si gesturile care tradeaza nervozitatea.

In momentul in care o persoana spune o minciuna, din teama de a nu se deconspira, bataile inimii se accelereaza, creste pulsul, iar aceste lucruri se observa si in unele gesturi care tind sa capete o frecventa regulata (bataia cu degetele in masa, miscarea regulata a piciorului pe sol etc.).

Uneori, pana si vocea capata anumite modificari: poate avea un tremur foarte greu sesizabil, persoana respectiva poate accentua anumite sunete, poate face pauze lungi intre cuvinte si, mai ales, intre idei.

Pentru a nu fi mintita, trebuie sa acorzi atentie nu doar cuvintelor pe care le auzi, ci si gesturilor care le insotesc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod