De ce trebuie sa folosim prezervativul?

Teoretic, toata lumea stie cand, cum si la ce foloseste prezervativul. Constatam insa ca tot mai multi adolescenti au probleme de sanatate in acest sens; se imbolnavesc pentru ca, de fapt...
Teoretic, toata lumea stie cand, cum si la ce foloseste prezervativul. Constatam insa ca tot mai multi adolescenti au probleme de sanatate in acest sens; se imbolnavesc pentru ca, de fapt, nu stiu cu adevarat care este scopul prezervativului.

Pentru evitarea unei sarcini, se pot folosi si alte metode contraceptive. Pilula zilnica se adreseaza femeilor care au o relatie stabila si care nu uita ca zilnic, la aceeasi ora, trebuie sa ia pastila in cauza. Anticonceptionalele nu se iau oricum, dupa cum ne spun prietenele, dupa cum citim in reviste sau auzim din surse mai mult sau mai putin discutabile sau demne de incredere. Este necesar un control la medicul specialist, insotit de analize si abia apoi recomandarea medicamentului potrivit.

Steriletul este sigur, nu ai prea multe batai de cap cu el, nu deranjeaza, insa tot medicul trebuie sa il recomande, sa il monteze si, periodic, sa-l controleze. Pilula de a doua zi, calendarul, sunt metode mai putin sigure de contraceptie, functionand sau nu, dupa caz.

Nici una dintre aceste metode contraceptive nu ne fereste insa de boli. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt cele mai periculoase, deoarece afectiunile si persoanele care te pot imbolnavi sunt foarte multe. Relatiile cu parteneri multipli te expun riscului de a fi contaminata sau de a contamina tu pe cineva, chiar fara sa stii.

Exista boli a caror manisfestare nu este evidenta, asa ca putem fi purtatorii bolii si sa avem mai tarziu surpriza sa aflam ca suntem infectati de un virus sau altul. Sunt boli care se trateaza mai usor sau mai greu, iar unele chiar deloc. Nu poti afirma niciodata: "Mie nu mi se poate intampla!" daca nu te protejezi si, mai ales, daca nu ai un singur partener stabil.

Ceea ce nu stiu majoritatea tinerilor, in cea mai mare parte nu din vina lor, este cum sa se protejeze; se jeneaza sa cumpere prezervative, crescand astfel riscul transmiterii unor boli de acest gen. Nu este nici o rusine sa discuti cu cineva care te poate invata si ajuta sa intelegi din ce cauza trebuie sa te protejezi. Indiferent cat de mare ar fi dorinta intr-un moment pasional, folosirea prezervativului ar trebui impusa, mai ales daca nu cunosti foarte bine partenerul, si chiar daca il cunosti!

Laura Cristea, psiholog, vorbeste despre activitatea sexuala ca fiind un complex fizic - psihic - emotional. Aceste aspecte se influenteaza si se subliniaza reciproc, neputandu-se discuta despre fiecare in parte fara a deschide calea unor interpretari posibil eronate. Felul in care o persoana se manifesta in viata sexuala depinde de educatia si cultura persoanei, de mediul din care provine si in care traieste, de anturaj, de credinte si convingeri, de natura religioasa si laica.

Diferentele interumane dintre femei si barbati sunt evidente in cazul modului de abordare a subiectului folosirii prezervativului, la inceputul unei relatii de natura sexuala. Astfel, folosirea prezervativului presupune o mai mare implicare a barbatului in protectie, acesta poate sa foloseasca prezervativul chiar fara sa isi intrebe partenara si sa considere acest lucru ca fiind firesc, sau poate cere parerea acesteia, daca ia in considerare doar aspectul contraceptiv al prezervativului. Unii barbati pot fi insa reticenti in privinta utilizarii prezervativului, intrucat considera ca acesta diminueaza sensibilitatea sau este incomod.

Sa nu uitam ca prezervativul, alaturi de efectul sau contraceptiv, ramane unica metoda de protectie impotriva BTS-urilor, de aceea, mai ales la inceputul unei relatii, trebuie folosit.

Este mult mai indicat sa vorbim despre o metoda de contraceptie sau protectie sexuala inaintea unei relatii; aceasta ar trebui sa elimine anxietatea si rusinea. Insa unii parteneri, chiar intretinand relatii sexuale, se intimideaza sa abordeze discutia "prezervativului". Pare ridicol, dar in asemenea situatie se afla destul de multe cupluri, fiindu-le mai greu sa vorbeasca despre sex decat sa-l practice.

Pentru o femeie este dificil de abordat aceasta discutie, intrucat ea considera ca folosirea prezervativului este datoria sau decizia barbatului. Ea se poate teme ca a-i cere sa foloseasca prezervativul inseamna a-i spune in mod indirect ca nu are incredere in el; ii vin in minte o multime de intrebari, cum ar fi: "Ce va crede el despre mine? Se va gandi ca sunt bolnava? Isi va imagina ca am relatii sexuale cu orice barbat? Si daca refuza?".

Nu este usor sa-i rezisti cuiva care are toate argumentele impotriva prezervativului; astfel, multe femei accepta o relatie sexuala neprotejata pentru ca nu gasesc contraargumentele potrivite. Intotdeauna exista insa argumente care anuleaza posibilele obiectii ale partenerului, de aceea este bine sa le avem pregatite din timp.

Discutiile despre utilizarea prezervativului nu sunt intotdeauna usoare, totusi jena nu trebuie sa devina un risc pentru sanatate. Toata lumea ar trebui sa se protejeze, asigurandu-si sanatatea si viitorul, mai ales de boli care lasa urmari sau de suferinta cauzata de SIDA. Deci, sa invatam sa vorbim deschis si liber cu partenerul despre prezervativ!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina pe 25 Nov 2017, 14:17
    Sanatate

    Buna! nu poti ramene insarcinata daca nu isi da drumul partenerul in tine! Nu are cum asa ceva, e imposibil..si intradevar fiecare prezervativ are o data in care si ea care expira. Din punctul meu de vedere, nu poti ramane insarcinata cu prezervativ! Daca faci dragoste fara si o faci cu pasiune atunci da poti ramane pentru ca si tu si el v.ati dorit acel copil.

    0
    0

  • Alege Viata pe 26 Nov 2008, 03:46
    Eficienta prezervativului: care sa fie oare adevarul?

    S-a stabilit posibilitatea infectarii cu SIDA si prin folosirea prezervativelor. S-a constat ca prezervativul are microfisuri cu diametrul intre 5-50 microni iar virusul SIDA este mult mai mic (doar 0,1 microni). Astfel, medicul ginecolog Prinz, din München, a stabilit prin calcule statistice ca 100 barbati infectati cu SIDA infecteaza anual 35 de femei, daca acestia utilizeaza in exclusivitate prezervativul. Multi dintre cei infectati cu HIV nu sunt constienti de acest lucru, deoarece perioada medie de incubatie a virusului este de 10 ani! Spre deosebire de SIDA, care se transmite prin fluidele corpului, virusul papilomatos uman (HPV) este o boala cu transmitere sexuala care contacteaza prin contact intim direct (de la piele la piele). Virusul papilomatos uman este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala din SUA. Cateva tipuri ale virusului papilomatos uman genereaza cel putin 90% din cazurile de cancer cervical. Cancerul cervical este pe locul doi in ce priveste numarul deceselor de cancer in randul femeilor din lumea intreaga. În fiecare an, aproape 5000 de femei din SUA mor de acest tip de cancer. (Consultanti stiintifici: dr.med. Rudolf Ehmann - Elvetia, dr.med. Antun Lisec - Croatia) ♦♦♦ Sa intelegem ca o viata curata pana la casatorie si fidelitatea conjugala este cea mai sigura si buna metoda de a evita orice fel de suferinta trupeasca si sufleteasca. Desigur este nevoie de mult curaj, credinta dar nu este imposibil. Sunt atatea exemple, atatia tineri care ajung curati in fata Altarului. Detalii la: www.AdevarulDespreAvort.ro

    0
    0

  • ioana pe 5 Iun 2008, 18:53
    ioana

    buna,victoria se poate ramane insarcinata chiar daca nu isi da drumul in tine,du-te la un medic si intreaba-l si el iti va explica pe baza unor termeni cum sta treaba.

    0
    0

  • victoria pe 3 Mai 2008, 23:07
    teama...help plzz

    ma scuzati cum am s ava pon intrebarea deci:daca un barbat nu isi da drumul intr-o femeie[la sperma ma refer]aceasa femei poate ramne insatcinata?va rog din suflet rasp.....plss....kt mai rpd

    0
    0

  • liliana pe 15 Mar 2008, 08:48
    sanatate

    cred ca multi stiu acesta subiect pentru ca foarte mult se vb despre aceasta in zilele noastre.Cunosc cupluri care sint constienti de acest lucru dar barbatii nu-l suporta sau nu accepta nici in ruptul capului, poti sa-i aduci argumente macar pina nu ve-i mai vedea de bine.in acest caz cum se poate de procedat?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod