Testul care demonstrează că nu trebuie să ai niciodată încredere deplină în ceea ce vezi

Testul care demonstrează că nu trebuie să ai niciodată încredere deplină în ceea ce vezi

De câte ori nu ai spus „Nu cred până nu văd”? Ne bazăm extrem de mult pe vedere și este principalul simț care ne ajută să ne ghidăm, de aceea ne punem toată încrederea în ochii noștri
Cu toate acestea, mintea și ochii ne pot juca feste. O demonstrează perfect iluziile optice, care ne arată că poate nu ar fi cazul să băgăm mâna în foc pentru tot ce vedem...

Vederea periferică face parte din câmpul vizual total, care are aproximativ 190 de grade. Dar este departe de a fi perfectă și câteodată ne face să vedem lucruri care de fapt nu există. Există o modalitate simplă de a dovedi acest lucru.

Tot ce trebuie să faci este să te uiți fix la crucea din centrul imaginii în filmulețul de mai jos, fără să-ți lași privirea să se mute în stânga sau în dreapta.
Vei observa că privirea periferică transformă chipurile obișnuite ale oamenilor în figuri distorsionate.

Apasă Play și privește fix crucea din centru


Fețele încep să semene cu monștri și cu cât privești mai mult timp la crucea din centru, cu atât sunt mai deformate chipurile. De ce se întâmplă acest lucru? Iată explicația:

Există o pată pe retină numită punctul galben. Conține cel mai mare număr de receptori de la nivelul globului ocular și ne ajută să vedem o anumită zonă mai clar.
Această zonă acoperă 10% din totalul câmpului vizual și îți arată ceea ce se află direcția în care este îndreptată privirea ta. 

Citește și: 20 de iluzii optice care îți fac inima să stea în loc. Nu ai vrea să le vezi în realitate!

În cazul de față, câmpul vizual central este gol - este format dintr-o zonă neagră și o cruce albă. Creierul încearcă să preia informații din alte surse localizate în afara punctului vizual central, în acest caz imaginile care alernează în stânga și dreapta.
Aceste surse periferice nu sunt „de încredere”, iar creierul încearcă să le combine într-o singură imagine. De asemenea, încearcă să proceseze imaginile într-un timp foarte scurt, din moment ce imaginile se schimbă rapid. 

Prin urmare, capacitatea de a distinge fețe este pierdută, iar creierul pur și simplu unește trăsăturile diferite ale mai multor fețe într-una singură. Din acest motiv în loc să vedem figurile unor actori celebri, vedem „monștri”.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod