Cum te păcălește creierul tău: distorsiunile cognitive te împiedică să obții mai mult de la viață

Cred că știi deja că gândurile noastre generează comportamente care modelează felul în care relaționăm, în care reacționăm sau chiar în care luăm decizii și respectiv acționăm.
Ceea ce este mai putin cunoscut, insa, este faptul ca majoritatea gandurilor pe care le avem au atasate niste filtre mentale pe care specialistii le mai numesc si “erori de logica”, respectiv, niste modalitati prin care mintea incearca sa ne convinga ca ceva este real, cand in realitate, nu este.

Acestea sunt distorsiunile cognitive.

Am reusit sa te derutez si mai tare? 

Sa vedem daca te pot lamuri. 

De-a lungul timpului, pus in fata diferitelor situatii de viata si de moarte, omul a avut nevoie sa isi activeze anumite conexiuni la nivelul creierului, ca niste “scurtaturi” care sa il ajute sa reactioneze cat mai potrivit in respectivele situatii.
Cu timpul, acestea au devenit inradacinate in fiinta umana si au generat comportamente. Ele sunt in stransa legatura cu toate credintele pe care omul si le-a format de-a lungul generatiilor in urma experientelor prin care a trecut. Aceste scurtaturi sunt de fapt moduri elaborate ale mintii de a deforma realitatea, ca aceasta sa se poata potrivi credintelor pre-existente. 

Iti poti imagina ca mecanismul fantastic care este mintea umana a facut toate astea ca sa ne tina departe de pericole? 

Ei bine, in realitatea ultimilor ani, se pare ca aceste filtre, aceste deformari ale modului in care privim realitatea, ne pun in pericol sanatatea mintala.
Cum pot ele sa fie responsabile pentru starile noastre de anxietate cand au avut initial rolul de a ne proteja? Citeste continuarea pe andreearaicu.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod