Cât de greu este pentru o femeie să nu poată avea copii? 7 strategii pentru a gândi pozitiv

Există milioane de femei care nu pot avea copii, deși își doresc acest lucru foarte mult. Descoperă soluții pentru a reuși să fii optimistă chiar dacă nu ai încă un fiu sau o fiică.
Micul dejun alături de copii, florile primite sau îmbrățișările din partea celor mici sunt lucruri la care visează femeile care nu reușesc să aibă o familie. Aproximativ 12% dintre femeile cu vârste între 17 și 44 de ani au probleme de fertilitate, însă de multe ori își doresc foarte mult să aibă o familie. În această situație pot apărea dezamăgirea, depresia sau anxietatea. „Nu înseamnă că viața femeilor care nu pot avea copii trebuie să fie marcată de tristețe. Este adevărat că nu este atât de ușor să privești spre viitor dacă îți dorești foarte mult un copil, dar există soluții pe termen scurt și lung pentru a le readuce zâmbetul pe buze”, spune dr. Saskia Roell, terapeut din Masachussetts.

 
Iată ce remedii poți utiliza pentru a fi mai optimistă:

 
1. Nu uita că nu ești singură

Dacă ideea că nu poți fi mamă te întristează în fiecare zi amintește-ți că nu ești singura în această situație. Faptul că nu ai o familie se poate datora fie problemelor medicale, fie faptului că nu ai găsit partenerul potrivit pentru o relație pe termen lung.
„Există și infertilitatea circumstanțială, și anume situațiile în care nu ai copii pentru că nu ai întâlnit persoana potrivită”, spune dr. Melanie Notkin, psiholog. Numărul de femei de peste 30 de ani care nu au copii a crescut în ultimii ani. În 1976 35% dintre femei nu aveau copii, în timp ce în 2017 49% se aflau în această situație. „Numărul nu a crescut pentru că femeile au mai multe probleme legate de fertilitate, ci pentru că relațiile stabile sunt din ce în ce mai rare”, potrivit. dr. Notkin.

 
2. Găsește sprijin, online sau în viața reală

Contează foarte mult să faci parte dintr-un grup de femei care trec prin aceleași dificultăți ca și tine. Sprijinul emoțional te va ajuta să reziști mai bine presiunilor din jurul tău. „Este o călătorie complexă la nivel psihologic și vei avea nevoie să discuți despre multe aspecte care te deranjează sau te supără. Prietenii tăi s-ar putea plicitisi să reia mereu acest subiect. Fiecare lună îți poate aduce un stres suplimentar și ai putea avea zile în care te simți deprimată.
Nu te izola gândindu-te că numai tu treci prin asta, ci devino membră a unui grup de femei care au aceeași problemă. Dacă vă împărtășiți ideile veți găsi soluții împreună”
, potrivit dr. April Massini, psihoterapeut specializat pe probleme de fertilitate.

 
3. Conștientizează care sunt sentimentele tale

Nu încerca să negi ceea ce simți. Fii deschisă și nu te teme să le spui celorlalți ce îți dorești, dar nu reveni constant la acest subiect, pierzând din vedere toate celelalte lucruri care te fac fericită. Arată-le celor dragi că ești în continuare încrezătoare în forțele tale. Dacă vor începe să te menajeze tot timpul te vei simți și mai izolată.

 
4. Încearcă meditația și exercițiile fizice

Dacă nu ai meditat până acum este un moment bun să începi. Vei reuși să te îndepărtezi de gândurile negative care te îngrijorează, vei reduce stresul și vei fi mult mai calmă. Chiar și după încheierea exercițiului vei continua să te simți bine, iar perspectiva ta asupra lucrurilor de zi cu zi s-ar putea schimba.
De asemenea, este util și să faci plimbări lungi în ritm alert, să mergi în excursii sau să practici yoga și tai chi.

 
5. Fă ceva frumos pentru tine

În loc să te agiți și să te superi mai bine fă-ți timp să te răsfeți și să ai grijă de tine. Trebuie să-ți amintești mereu că ești o persoană valoroasă și că meriți să fii fericită. Poți alege o ședință de masaj relaxant sau câteva zile la spa ori pur și simplu să dormi mai târziu, să te uiți la filmul preferat și să mergi în parc alături de cățelul tău.

 
6. Găsește alte modalități pentru a-ți folosi energia maternă

Dacă nu ai copii fie din motive medicale, fie pentru că nu ai găsit partenerul potrivit ai putea să-ți dedici energia pentru a avea grijă de nepoții tăi sau să faci voluntariat. „Copiii evoluează în uter, dar maternitatea provine din adâncul sufletului. Există multe modalități prin care poți fi mamă. Fiecare moment de generozitate și devotament te poate motiva. Grija față de rude sau de animalele de companie te pot ajuta să restabilești conexiunile emoționale de care ai nevoie pentru a te simți împlinită”, potrivit dr.
Gadhia-Smith, psiholog.

 
7. Creează-ți un plan pentru viitor

Este util să scrii pe hârtie ce vrei să faci și ce obiective ai pentru că adesea femeile care nu pot avea copii își pun viața în așteptare. Amintește-ți de lucrurile pe care visezi să le faci și acționează pentru a le realiza. În momentul în care ai o direcție și un scop îți va fi mai ușor să te bucuri de fiecare clipă, în loc să te superi sau să ai regrete. „Dacă îți urmezi visele nu înseamnă că renunți la dorința de a avea un copil. Integrează această idee în visul tău și va deveni mult mai puternic”, potrivit dr. Roell.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod