Curiozități despre Mozart: detalii mai puțin cunoscute despre viața renumitului compozitor

Wolfgang Amadeus Mozart a fost marcat de geniu, talent, lipsa planificării financiare, dar și de numeroase dificultăți, tristețe și obiceiuri neobișnuite de la care nu s-a abătut. Descoperă lista de curiozități despre Mozart pentru o privire în detaliu asupra vieții geniului muzicii clasice.
Mozart a fost un compozitor prodigios, care a creat peste 600 de opere muzicale, fiind influențat de alți maeștri precum Beethoven sau Ceaikovski. În prezent continuă să inspire regizorii, specialiștii IT și artiștii. Există foarte multe întâmplări sau idei care l-au marcat, iar lista de curiozități despre Mozart te-ar putea surprinde pentru că reflectă o viață definită de contraste, idei fixe, momente unice de inspirație, o relație dificilă cu tatăl său și obiceiuri neobișnuite.
Operele lui Mozart au fost studiate, celebrate și puse în scenă încă de când au fost create, iar renumele compozitorului a persistat în ciuda trecerii timpului. A avut o viață plină de momente complicate, turbulente, iar moștenirea pe care a lăsat-o generațiilor viitoare este reînnoită de fiecare dată când o operă a sa este auzită pentru prima dată și se experimentează sentimentul măreției transmis dincolo de timpuri.

 
Iată câteva curiozități despre Mozart care adaugă substrat și culoare contextului în care au fost realizate operele sale nemuritoare:

 
1. Goethe l-a văzut pe Mozart în concert la 7 ani și l-a comparat cu Shakespeare

În 1736 scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe l-a văzut pe Mozart în concert la Frankfurt. La acea vreme Goethe avea 14 ani, iar Mozart numai 7.
Mult mai târziu, când a definit conceptul de geniu, Goethe a concluzionat că reprezintă capacitatea de a produce „lucrări care au consecințe și dăinuie pentru totdeauna, iar toate operele lui Mozart sunt de acest tip”. A comparat talentul lui Mozart cu cel al lui William Shakespeare și al artistului renascentist Rafel, considerându-l „ireal”.

 
2. Mozart s-a jucat cu Maria Antoaneta

Pe când avea 6 ani, Mozart deja începuse să cânte la curtea regală și susținea concerte individual. La rezidența de vară din Habsburg a cunoscut-o pe arhiducesa Maria Antoaneta, care era cu 2 luni mai mare decât el. Se spune că Mozart a alunecat de podea, iar ea l-a ajutat. Drept mulțumire Mozart a cerut-o în căsătorie pe viitoarea regină a Franței.

 
3. A fost dat afară dintr-un palat pentru că a refuzat să se poarte ca un servitor

Pe vremea lui Mozart muzicienii erau angajați de regi sau nobili, iar artistul nu a fost o excepție. În ciuda talentului lor toți muzicienii erau tratați drept servitori, erau aduși pentru a susține concerte, apoi luau masa în bucătărie cu restul personalului. 
În timp ce se afla la curtea prințului arhiepiscop von Colloredo Mozart a refuzat să fie tratat în acest fel, ceea ce indică mentalitatea superioară acelor timpuri, dar și ego-ul și încăpățânarea care l-au caracterizat.
A decis în mod unilateral că unele dintre concertele pe care le susținuse nu erau incluse în contractul original încheiat cu von Colloredo și a cerut să fie plătit separat pentru ele. În plus, la un dineu Mozart a discutat cu ambasadorul Rusiei, deși muzicienilor le era interzis să aibă conversații cu invitații. Încălcarea regulilor impuse a determinat alungarea lui Mozart de la curtea lui von Colloredo și aruncarea lucrurilor artistului.

 
4. Avea idei fixe și temeri legate de soția lui, de exemplu că ar putea muri în baie

În scrisorile redactate pentru soția sa Mozart își exprima teama că pleacă prea des din casă. Trimitea foarte des mesaje în care spunea că este înspăimântat la gândul ca va merge singură undeva. De asemenea, se temea că va muri înecată în baie. Un mesaj al artistului spunea „te rog nu sta mai mult de o oră în baie și nu trebuie neapărat să faci asta în fiecare zi sau dacă vrei să fiu complet liniștit nu face baie deloc până când nu sunt și eu acasă”.

 
5. În timpul copilăriei plângea din cauza singurătății și căuta afecțiune

Mozart a căutat constant semne de afecțiune. La 6 ani „a sărit în poala împărătesei de Habsburg, a luat-o de gât și a sărutat-o pe obraz, probabil sperând să primească o îmbrățișare afectuoasă”, scrie Peter Gay.
Când era plecat cu tatăl său pentru a susține concerte Mozart se trezea noaptea plângând și făcea o listă cu toate persoanele de care-i era dor.
Adesea îi întreba pe adulți dacă îl iubeau sau nu. Din păcate, aceștia credea că este o glumă și spuneau că nu, cauzând crize de plâns și multă tristețe micului artist.

 
6. Cerșea bani de la persoanele care știau că este bogat

Mozart și-a petrecut o mare parte din vârsta adultă încercând să împrumute bani de la prieteni, editori sau patroni. Deși este adesea înfățișat ca un artist sărac lucrurile nu au stat chiar așa. Pe vremea când cerea bani celorlalți Mozart câștiga în realitate 10.000 de florini pe an, ceea ce îl plasează în topul celor 5% dintre cele mai mari salarii din acele timpuri. Se îmbrăca extravagant, călătorea foarte mult, bea și paria sume impresionante. În ciuda venitului suficient se pare că Mozart cerea bani de la cunoștințe pentru că pur și simplu nu se putea opri din cheltuit.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod