Încrederea în sine se învață

Oricât de neașteptat ar suna, multe fete tind să își piardă încrederea în ele însele în momentul în care devin oficial femei.
Odată ajunse la pubertate, tinerele fete sunt puse față în față cu așteptări sociale, prejudecăți și clișee care le distorsionează imaginea pe care o aveau inițial despre ele însele, despre abilitățile lor și despre lumea în care trăiesc. Mai mult decât atât, presiunea socială, pe care o resimt acut le dictează, de cele mai multe ori, un comportament mai puțin curajos, mai puțin puternic, mai puțin încrezător. 79% dintre fetele intervievate în cadrul unui studiu Always* au răspuns că, dacă nu ar mai exista presiunea socială, ar fi mult mai încrezătoare și mai libere să facă ceea ce își doresc.

Poate că nu mai suntem neapărat adolescente, așadar, hai să vedem: câte dintre noi merg cu capul sus la un interviu, conștiente de valoarea pe care o au? Câte dintre noi contrazic un lider nedrept? Și, mai ales, câte dintre noi știu ce forță uriașă pot avea, doar crezând în propriile forțe? Încrederea în sine se învață, se exersează și se câștigă antrenând o serie de abilități. Da, abilitățile sunt ca mușchii - cu cât le stimulezi mai mult, cu atât mai puternice devin.
Așa că hai să vedem împreună ce abilități îți poți antrena ca să dobândești un pic mai multă încredere:

Cunoaște-te. Ascultă-ți gândurile, inventariază-ți mulțumirile și nemulțumirile, și identifică problemele care te mențin într-o stare de inerție, de neputință. Poți alege să ții un jurnal și, astfel, să articulezi mai bine de ce simți ceea ce simți sau de ce gândești ceea ce gândești. Privește-ți limitele și întreabă-te dacă sunt reale sau artificiale, dacă sunt cu adevărat insurmontabile. Pune-ți întrebări și nu accepta răspunsuri ușoare sau ambigue. E vorba de tine, așadar acordă-ți importanța pe care o meriți - cu cât sapi mai adânc, cu atât mai aproape vei fi de adevărata tu. Cu un pic de muncă, o să ieși la suprafață cu mai multă încredere și cu forțe de care poate nici nu erai conștientă.

Învață. Formează-ți abilități noi, construiește mai departe cu cele pe care le ai deja și încearcă să îți crești nivelul de competență. Interesează-te de un domeniu total nou pentru tine, practică un sport nou, citește o carte într-o limbă străină; bucură-te de lumea din jurul tău și caută inspirație peste tot.
Menținându-te activă și curioasă, vei afla o mulțime de lucruri noi despre tine și vei vedea cum crești de la o zi la alta.

Nu te subestima. Femeile au tendința să fie extrem de critice față de ele însele, așadar mai bine să nu te subestimezi decât să te supraevaluezi. Ai grijă chiar la cuvintele negative pe care le folosești la adresa ta, s-ar putea să îți induci o stare de nemulțumire și nesiguranță fără să îți dai seama. Gândește pozitiv și bucură-te autentic. Nu uita, totuși, să nu te iei prea în serios - un pic de autoironie nu strică, chiar în cele mai proaste zile!

Propune-ți niște obiective și îndeplinește-le. Nu trebuie să fie legate de serviciu, nu trebuie să fie greu de îndeplinit, ci trebuie doar să te ducă un pic mai departe în ceea ce îți propui, oricare ar fi acest lucru. Dacă vrei, de exemplu, să înveți să pui murături, propune-ți întâi să nu mai uiți să cumperi castraveți. Apoi, poți trece la lucruri mai serioase, cum ar fi cumpăratul borcanelor, al mirodeniilor și, în sfârșit pregătitul murăturilor. Lăsând gluma deoparte, ca să nu ai parte de presiune și de frustrare, e bine să începi cu micro-obiective și, în funcție de responsabilitatea cu care le tratezi, să avansezi către obiective cu mai multă însemnătate pentru tine.

Când ești încrezătoare, poți fi sigură că toată lumea din jurul tău observă.
Fii alături de Always în demersul său de a încuraja tinerele fete și fii și tu o inspirație pentru femeile din jurul tău. Urmărește seria noastră de recomandări și alege-le pe cele care crezi că te vor face mai puternică și mai încrezătoare. Nu uita să folosești hashtagul #CAOFATĂ în experiențele tale online, de fiecare dată când ești mândră și sigură pe tine!



*Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani şi 500 de bărbați americani din aceeași categorie de vârstă). S-a utilizat un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de femei şi 500 de bărbați, precum şi un eșantion adițional de 150 de femei afro-americane şi 150 de femei hispanice. Sondajul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2014 - 12 decembrie 2014. 

---

Mișcarea Always #CAOFATĂ este susținută de milioanele de fete din întreaga lume care dau expresiei #CAOFATĂ sensuri uimitoare. Campania Always lansată în iunie 2014 a fost inspirată de ideea că începutul pubertății şi prima menstruație marchează momentul în care fetele au cel mai scăzut nivel de încredere, precum şi de faptul că anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scăderea încrederii de sine.
Campania a demonstrat efectul profund al expresiei „ca o fată” asupra încrederii de sine inspirând astfel crearea unei mișcări, care a început deja să schimbe percepția publică: după ce au vizionat filmul #CAOFATĂ, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 şi 59% dintre bărbați) au declarat că videoclipul le-a schimbat percepția asupra expresiei „ca o fată”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod